Annonce
Debat

Hvis alt er frit, og intet er forkert, så er kursen sat mod krænkelser og kaos

"Med ægteskab og troskab som ramme er det dybeste følelsesmæssige og fysiske fællesskab mellem to mennesker på rette plads. Så er der også basis for respekt og værdighed i alle andre relationer", skriver Kristian S. Larsen. Arkivfoto

Læserbrev: Mennesker begår fejl. Det ved enhver med blot en smule selvindsigt. Vi fejler og falder og rammer forbi målet. Det gælder politikere - og alle andre.

Det har Bibelen for længst sat ord på. Alle har syndet, siger den. Det kan lyde pessimistisk. I hvert fald er det realistisk.

Kristian S. Larsen. Privatfoto

Ikke alle begår fysiske krænkelser eller overgreb, men alle krænker på den ene eller anden måde: med ord, tanker, blikke, med svigt og brudte løfter, med manglende tillid, omsorg, nærhed eller...

Annonce

Når noget er krænkende, viser det, at fem og syv ikke er lige. Der er noget, som er ondt og forkert. Nogle tanker, ord og handlinger er bare ikke i orden. De er imod livet, sådan som det skulle og burde være.

Det kalder Bibelen synd. Det ord bryder vi os ikke om. Godt, for brød vi os om det, havde vi misforstået det. Men det handler også om os selv. Og når vi har set dét, er det lettere at håndtere, at det også handler om de andre.

Kristendommen har noget essentielt at sige om at se sig selv og sin egen skyld i øjnene - og om at møde én, som vil overtage skylden. Dette handler om noget helt andet og meget større og stærkere end bagatellisering eller bortforklaring: om tilgivelse. Med et klassisk kirke-ord hedder det "nåde".


Problematikkerne kommer næppe ud af det blå.

Kristian S. Larsen


Problematikker om krænkelser, manglende respekt og overskredne grænser blandt politikere og andre kommer næppe ud af det blå. Kunne de være sene frugter af det, der blev sået med bl.a. ungdomsoprørets kamp mod traditionelle normer og ordninger?

Hvis alt er frit, og intet er forkert, så er kursen sat mod krænkelser og kaos, og det hele kan ende i noget værre rod...

Klassisk kristen etik har noget højst aktuelt at sige om respekt og værdighed, om forholdet mellem de to køn og mellem mennesker overhovedet. Den taler om ethvert menneskes værdighed og om ansvar for medmennesket og dets værdighed.

Det seksuelle samliv har sin rette ramme i ægteskabet mellem mand og kvinde, siger den klassisk kristne vejledning. I nogle ører lyder det som tanker fra en fjern fortid. Og netop dét kunne vise sig at være en central del af problemet.

Med ægteskab og troskab som ramme er det dybeste følelsesmæssige og fysiske fællesskab mellem to mennesker på rette plads. Så er der også basis for respekt og værdighed i alle andre relationer.

Disse ældgamle og velafprøvede tanker og normer hører ikke kun en fjern fortid til. De er højst aktuelle og tiltrængte i nutiden - og afgørende vigtige for fremtiden.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Nyt system skal forhindre, at lastbilerne kiler sig fast under Højbanen: Nu frygter Ingelise og Robin, at deres vej bliver ekstra hårdt ramt

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

1400 hemmelige adresser kan være i omløb: Vejle Kommune mistede USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger på valgdagen

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

GAMLE DAGE

Da aviskrigen rasede i Vejle: Den ene Venstre-avis endte med at tage livet af den anden Venstre-avis

Vejle

Trods kritiske røster på Facebook: DGI Huset holder fast i sangaften for 1100 gæster torsdag

Se med på pressemøde klokken 16: Sundhedsmyndighederne giver status på corona-situationen

VEJLE For abonnenter

Delux Pizza & Kebab i Å-Centret er lukket: Nu kommer der et nyt spisested, og det er for de lækkersultne

Debat

Fønikisk er kilden til alle vestlige alfabeter

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Hedensted

Nyt lægehus på vej i Hedensted: 2400 borgere reddet fra at skulle vælge læge uden for byen

forside For abonnenter

Det går op og det går ned - få overblikket: Her er ugens regnskaber fra Vejle Kommune

BØRKOP

Se video: Pludselig lød der et brag - kæmpe uheld med sodavand blev delt med en million på Instagram

Annonce