Annonce
Debat

Hvis alt er frit, og intet er forkert, så er kursen sat mod krænkelser og kaos

"Med ægteskab og troskab som ramme er det dybeste følelsesmæssige og fysiske fællesskab mellem to mennesker på rette plads. Så er der også basis for respekt og værdighed i alle andre relationer", skriver Kristian S. Larsen. Arkivfoto

Læserbrev: Mennesker begår fejl. Det ved enhver med blot en smule selvindsigt. Vi fejler og falder og rammer forbi målet. Det gælder politikere - og alle andre.

Det har Bibelen for længst sat ord på. Alle har syndet, siger den. Det kan lyde pessimistisk. I hvert fald er det realistisk.

Kristian S. Larsen. Privatfoto

Ikke alle begår fysiske krænkelser eller overgreb, men alle krænker på den ene eller anden måde: med ord, tanker, blikke, med svigt og brudte løfter, med manglende tillid, omsorg, nærhed eller...

Når noget er krænkende, viser det, at fem og syv ikke er lige. Der er noget, som er ondt og forkert. Nogle tanker, ord og handlinger er bare ikke i orden. De er imod livet, sådan som det skulle og burde være.

Det kalder Bibelen synd. Det ord bryder vi os ikke om. Godt, for brød vi os om det, havde vi misforstået det. Men det handler også om os selv. Og når vi har set dét, er det lettere at håndtere, at det også handler om de andre.

Kristendommen har noget essentielt at sige om at se sig selv og sin egen skyld i øjnene - og om at møde én, som vil overtage skylden. Dette handler om noget helt andet og meget større og stærkere end bagatellisering eller bortforklaring: om tilgivelse. Med et klassisk kirke-ord hedder det "nåde".


Problematikkerne kommer næppe ud af det blå.

Kristian S. Larsen


Problematikker om krænkelser, manglende respekt og overskredne grænser blandt politikere og andre kommer næppe ud af det blå. Kunne de være sene frugter af det, der blev sået med bl.a. ungdomsoprørets kamp mod traditionelle normer og ordninger?

Hvis alt er frit, og intet er forkert, så er kursen sat mod krænkelser og kaos, og det hele kan ende i noget værre rod...

Klassisk kristen etik har noget højst aktuelt at sige om respekt og værdighed, om forholdet mellem de to køn og mellem mennesker overhovedet. Den taler om ethvert menneskes værdighed og om ansvar for medmennesket og dets værdighed.

Det seksuelle samliv har sin rette ramme i ægteskabet mellem mand og kvinde, siger den klassisk kristne vejledning. I nogle ører lyder det som tanker fra en fjern fortid. Og netop dét kunne vise sig at være en central del af problemet.

Med ægteskab og troskab som ramme er det dybeste følelsesmæssige og fysiske fællesskab mellem to mennesker på rette plads. Så er der også basis for respekt og værdighed i alle andre relationer.

Disse ældgamle og velafprøvede tanker og normer hører ikke kun en fjern fortid til. De er højst aktuelle og tiltrængte i nutiden - og afgørende vigtige for fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Første uge med genåbning: Butikker og kunder har givet hinanden en fælleskrammer

Alarm 112

Bøderegn i Børkop: Syv unge på 15-17 år overtrådte fredag aften forsamlingsforbuddet

Annonce