Annonce
Debat

Hvis alt er frit, og intet er forkert, så er kursen sat mod krænkelser og kaos

"Med ægteskab og troskab som ramme er det dybeste følelsesmæssige og fysiske fællesskab mellem to mennesker på rette plads. Så er der også basis for respekt og værdighed i alle andre relationer", skriver Kristian S. Larsen. Arkivfoto

Læserbrev: Mennesker begår fejl. Det ved enhver med blot en smule selvindsigt. Vi fejler og falder og rammer forbi målet. Det gælder politikere - og alle andre.

Det har Bibelen for længst sat ord på. Alle har syndet, siger den. Det kan lyde pessimistisk. I hvert fald er det realistisk.

Kristian S. Larsen. Privatfoto

Ikke alle begår fysiske krænkelser eller overgreb, men alle krænker på den ene eller anden måde: med ord, tanker, blikke, med svigt og brudte løfter, med manglende tillid, omsorg, nærhed eller...

Annonce

Når noget er krænkende, viser det, at fem og syv ikke er lige. Der er noget, som er ondt og forkert. Nogle tanker, ord og handlinger er bare ikke i orden. De er imod livet, sådan som det skulle og burde være.

Det kalder Bibelen synd. Det ord bryder vi os ikke om. Godt, for brød vi os om det, havde vi misforstået det. Men det handler også om os selv. Og når vi har set dét, er det lettere at håndtere, at det også handler om de andre.

Kristendommen har noget essentielt at sige om at se sig selv og sin egen skyld i øjnene - og om at møde én, som vil overtage skylden. Dette handler om noget helt andet og meget større og stærkere end bagatellisering eller bortforklaring: om tilgivelse. Med et klassisk kirke-ord hedder det "nåde".


Problematikkerne kommer næppe ud af det blå.

Kristian S. Larsen


Problematikker om krænkelser, manglende respekt og overskredne grænser blandt politikere og andre kommer næppe ud af det blå. Kunne de være sene frugter af det, der blev sået med bl.a. ungdomsoprørets kamp mod traditionelle normer og ordninger?

Hvis alt er frit, og intet er forkert, så er kursen sat mod krænkelser og kaos, og det hele kan ende i noget værre rod...

Klassisk kristen etik har noget højst aktuelt at sige om respekt og værdighed, om forholdet mellem de to køn og mellem mennesker overhovedet. Den taler om ethvert menneskes værdighed og om ansvar for medmennesket og dets værdighed.

Det seksuelle samliv har sin rette ramme i ægteskabet mellem mand og kvinde, siger den klassisk kristne vejledning. I nogle ører lyder det som tanker fra en fjern fortid. Og netop dét kunne vise sig at være en central del af problemet.

Med ægteskab og troskab som ramme er det dybeste følelsesmæssige og fysiske fællesskab mellem to mennesker på rette plads. Så er der også basis for respekt og værdighed i alle andre relationer.

Disse ældgamle og velafprøvede tanker og normer hører ikke kun en fjern fortid til. De er højst aktuelle og tiltrængte i nutiden - og afgørende vigtige for fremtiden.

Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mor mishandlede 7-årig datter og skjulte sammen med sin mand lillesøsteren for kommunen

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Alarm 112

'Jeg skal dræbe dig': 27-årig varetægtsfængslet efter vold og dødstrusler i Vestergade

Annonce