Annonce
Debat

Hvis arbejdsgiverne vil investere i at gøre folk fra tredjelande klar til det danske arbejdsmarked, var det så ikke mere nærliggende at investere i de ledige, der allerede bor i Danmark?

Flemming Hansen. Pressefoto

Læserbrev: Arbejdsgiverne hævder, at de mangler arbejdskraft, og Christiansborg er klar til at imødekomme ønsket om at gøre det nemmere at hente arbejdskraft fra tredjelande - det vil sige lande udenfor EU - til Danmark.

Helt klart den nemmeste løsning for politikerne, når de vil komme arbejdsgiverne i møde. Men det er også den ringeste og mindst ambitiøse måde at løse udfordringen med den "manglende" arbejdskraft.

Det er jo ikke arbejdskraft i bred forstand, vi mangler. Det er kvalificeret arbejdskraft.

Annonce

Sandheden er, at der i Danmark er tusindvis af ledige. Der er en stor gruppe unge, der har svært ved at komme i gang. De har brug for en ekstra håndsrækning, men når de får fodfæste, har de mange gode arbejdsår foran sig.

Der er gruppen af ledige, der er kommet lidt langt fra arbejdsmarkedet, og som har brug for et kompetenceløft for at komme tilbage.

Og så er der den store gruppe ledige, der har fejret deres 50-års fødselsdag, og som nu ikke længere er attraktive. Det er dygtige, stabile medarbejdere, der blot har deres fødselsattest mod sig. Desværre har vi brancher, der systematisk fravælger ansøgere på 50+, fordi arbejdet er for hårdt.

Det kræver en betydelig fælles indsats at få de tre grupper ledige ind på arbejdspladserne. Men skulle vi ikke hellere bruge kræfterne på dem fremfor at hente arbejdskraft hertil fra den anden side af kloden?

Hvis arbejdsgiverne vil investere i at gøre folk fra tredjelande klar til det danske arbejdsmarked, var det så ikke mere nærliggende at investere i de ledige, der allerede bor i Danmark?

Når arbejdsgiverne mangler kvalificeret arbejdskraft, skyldes det, at alt for få har sikret løbende efteruddannelse og opkvalificering af arbejdsstyrken.

Flemming Hansen

Når arbejdsgiverne mangler kvalificeret arbejdskraft, skyldes det, at alt for få har sikret løbende efteruddannelse og opkvalificering af arbejdsstyrken.

Aldrig har behovet for kompetenceløft og efteruddannelse været større. Alligevel tyer arbejdsgivere og politikere til den nemme løsning: At hente billig, udenlandsk arbejdskraft i stedet for at tage ansvar for den herboende ledige arbejdskraft.

Husk på, at det allerede er muligt at hente udenlandsk arbejdskraft. Man skal blot overholde beløbsgrænsen. Og sænker vi den, så sænker vi også muligheden for at sikre ordnede løn- og arbejdsforhold for de medarbejdere, der kommer hertil.

Der er absolut ingen grund til at hente billig arbejdskraft ind til de lavtlønsbrancher, som allerede nu er udfordret på løndelen.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce