Annonce
Rejser

Hvis væggene kunne tale ...

Sofitel Legend Metropole. Foto: Kham/Reuters/Ritzau Scanpix
Kønsløse hoteller er der masser af, men der findes andre, hvor man ville ønske, at man kunne have været en flue på væggen på grund af de gæster, der har tilbragt tid her. Hoteller fra en tid, hvor Winston Churchill tændte sine cigarer overalt uden løftede pegefingre, eller hoteller, som har befundet sig i centrum af verdenshistoriens dramatiske begivenheder. Nogle overlevede ikke, men andre står stadig og byder gæster velkommen. Her er fem hoteller, der på forskellig vis fortæller en særlig historie.

Sofitel Legend Metropole, Hanoi

Der er godt 100 års historie gemt i Metropole i Hanoi, som blev bygget i fransk kolonistil og åbnede som hotel i 1901. Undervejs har hotellet også nået at hedde Thong Nhat Hotel. Navnet betyder Hotel Genforening, og det var det navn, hotellet fik i 50'erne under landets kommunistiske styre, da Vietnam havde opnået selvstændighed.

Det var her, Trump og Nordkoreas Kim Jong-un holdt møde sidste år, og listen over kendte gæster rummer blandt andre Graham Greene, som skrev "Den stilfærdige amerikaner" under sit ophold, og Charlie Chaplin, som brugte hotellet til sin bryllupsrejse i 1936.

Det er imidlertid under jorden, at man får en unik oplevelse af historien på hotellet: Gæster kan hver dag få en afveksling fra driverlivet ved poolen med en guidet tur i den bunker, hvor hotellets gæster gemte sig under bombetogterne i det, som i Vietnam og på hotellets hjemmeside hedder "Den amerikanske krig", men som vi i vores del af verden kalder Vietnamkrigen.

Bunkeren, der blev forseglet efter krigen, blev genopdaget under udgravningerne til en poolbar i 2011, og dermed har alle nu fået mulighed for at opleve det sted, hvor også Jane Fonda måtte søge tilflugt, da hun som krigsmodstander i 1972 besøgte landet og fik tilnavnet Hanoi-Jane.

Annonce

Chelsea Hotel, New York

"I remember you well in the Chelsea Hotel," sang Leonard Cohen om sit møde med Janis Joplin. De to kørte i elevator sammen, det ene førte til det andet, og de havnede i Cohens seng.

Joplin og Cohen er langtfra de eneste stjerner, hvis navne er forbundet med hotellet på 23rd Street. Det var her, Bob Dylan skrev dele af albummet "Blonde on Blonde", her Jack Kerouac forfattede "På vejene", og her Andy Warhol optog filmen "Chelsea Girls".

Chelsea Hotel. Foto: Colourbox

Et lille udvalg af berømte beboere er forfatteren Dylan Thomas, Patti Smith, Madonna og Sid Vicious fra Sex Pistols. Sidstnævnte stod for et mørkt kapitel, da han på værelse 100 stak sin kæreste Nancy til døde under et skænderi.

Hotellet havde i en årrække tradition for at give kreative gæster fordelagtige priser og lejede desuden værelser ud permanent.

De tider er delvis slut: Der er nye ejere, og hotellet har været lukket og under renovering siden 2011. Tingene er gået i hårdknude med retssager og klager fra de faste lejere, som ikke kan siges op, så genåbningen i 2019 er blevet udskudt, men mon ikke Chelsea Hotel på et tidspunkt slår dørene op igen og afslører, om den berømte ånd har overlevet.

Annonce

Hotel Europa, Belfast

Hotellet i Nordirland kan næste år fejre sin 50-års fødselsdag, og det er i sig selv imponerende. "Verdens mest bombede hotel" var under urolighederne i Nordirland et yndet mål, hvor personalet dagligt kiggede efter mistænkelige genstande, og der en dag simpelthen bare blev stillet en papkasse i receptionen med bogstaverne IRA henover.

Hotel Europa. Foto: Lasse Kofod/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

At ingen blev dræbt eller alvorligt såret er også utroligt. Allerede inden Europa åbnede, var det blevet offer for den første eksplosion. 33 gange i alt blev det ramt mellem 1970 og 1994, og på dørene til værelserne hang en besked om, at gæsterne kunne blive nødt til at komme ud meget hurtigt. Hotellet blev hjemsted for udsendte journalister, og det gjorde det kun endnu mere oplagt som mål, fordi det gav maksimal pressedækning.

Hoteltyper

Hotellets forgænger er kroen, der går langt tilbage i tiden, hvor man "agede med stude". Siden kom jernbanen til og gav anledning til jernbanehoteller landet over. Missionshoteller så også dagens lys, og her blev spiritus erstattet af en bibel i natskuffen.

Bilister kræver at kunne køre direkte til hoteldøren og gerne værelset Det krav skabte begrebet motel (sammenkrivning af motor og hotel). Med den tiltagende masseturisme blev bade- og feriehoteller skabt. Mange hotelgæster ser gerne, at hotelværelser ligner hinanden overalt i verden. Derfor blev hotelkæder skabt.

Et konferencehotel har store lokaler, hvor der kan holdes møder for hundreder.

I de senere år har "kunsthoteller" set dagens lys. Her er hvert rum typisk individuelt designet af en kunstner. Eksempler er Hotel Fox i København og Propeller Island City Lodge i Berlin, der er designet af kunstneren Lars Stroschen. Det indeholder for eksempel et værelse helt i orange, et andet hvor alle væggene er beklædt med spejle, samt et rum "på hovedet".

Kilde: Wikipedia

Selv om Europa fik tilnavnet Hardboard Hotel efter de mange MDF-plader, som erstattede smadrede vinduer, var eksplosionerne i de første årtier ikke store nok til at lukke hotellet, men i 1993 blev der blæst hul i den ene side, og hotellet måtte lukke i seks måneder. Efterfølgende kom der gang i fredsprocessen, gæster som U2, Julia Roberts og Clinton-parret begyndte at checke ind, og i dag er Europa et fredeligt, firestjernet sted at tilbringe sin ferie.

Annonce

La Mamounia, Marrakech

"Det er et vidunderligt sted," skrev Winston Churchill til sin kone. Det var i 1935, den engelske statsmand forelskede sig i udsigten til Atlasbjergene hen over appelsin- og oliventræer. Siden vendte han ofte tilbage til Mamounia, for Churchill var en ivrig amatørmaler, som fandt masser af motiver, når han kiggede ud fra hotellets tag. Det var også her, at han, Charles de Gaulle og Franklin D. Roosevelt checkede ind efter Casablanca-konferencen i 1943, hvor de tre herrer planlagde de allieredes strategi - måske trængte de til ferie oven på forhandlingerne.

La Mamounia. Foto: Colourbox

Hotellet åbnede i begyndelsen af 1920’erne og bød på en blanding af traditionel marokkansk arkitektur og art deco. Siden er der skruet ned for art deco-stilen, men La Mamounia tilbyder stadig femstjernet luksus, og den store, berømte have er her endnu. Den var en bryllupsgave fra en sultan til hans søn i det 18. århundrede, og mens Churchill og andre af fortidens berømte gæster for længst er væk, står oliventræerne, de kiggede på, stadig.

Hvis Hitchcock-fans synes, der er noget bekendt over hotellet, har de i øvrigt helt ret. Meget af "Manden der vidste for meget" er optaget her. La Mamounia er i øjeblikket ved at blive renoveret, men åbner igen 15. september.

Annonce

Raffles Hotel, Singapore

Om det er hotellet eller drinken, der er mest berømt, er svært at sige, men sikkert er det i hvert fald, at cocktailen Singapore Sling blev opfundet i hotellets Long Bar. Efter sigende var bartenderen Ngiam Tong Boons tanke, at han ville skabe en drink, der lignede en alkoholfri frugtdrink, så man ikke kunne se, om de pæne damer, der gæstede hans bar, drak spiritus eller ej.


Japanerne brugte hotellet som officerskvarter under krigen, og der eksisterer en historie om, at 300 japanere begik samlet selvmord her mod krigens slutning.

Fra artiklen


Raffles har fået sit navn efter Singapores grundlægger, Sir Stamford Raffles, og "Singapores store gamle dame" står som et symbol på kolonitiden. Det åbnede i 1887, men den berømte hvide hovedbygning kom først til i 1899.

Raffles Hotel. Foto: Ralf Tooten/Raffles Hotel

Der er fortalt mange historier om Raffles gennem tiden, for eksempel den om tigeren, der undslap fra et cirkus i 1902 og fandt ind på hotellet, hvor den blev skudt, eller den om, at de japanske invasionsstyrker under anden verdenskrig blev mødt af synet af dansende gæster, der lige skulle have en sidste vals.

Japanerne brugte hotellet som officerskvarter under krigen, og der eksisterer en historie om, at 300 japanere begik samlet selvmord her mod krigens slutning. Det er dog en myte, men det skulle til gengæld være ganske sandt, at personalet ved krigens udbrud gravede sølvtøj ned i haven, hvorfra det senere blev gravet op, da freden kom.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Mystisk rød lastbil efterladt tæt ved turistattraktion: Chauffør er kørt til hjemland i nyindkøbt personbil - landbetjent føler sig magtesløs

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Drastisk smittestigning fortsætter: Vejle Kommune har landsdelens højeste smittetal

Kultur For abonnenter

Han kan ikke spille et instrument, men han har et monsterhit: Vejledreng har fået amerikansk pladekontrakt

forside

Sarah fik kram og chokolade af naboen som tak for omsorg: - Hun har passet godt på mig

Vejle

Vejles gågade indtaget af røde demonstranter: Sygeplejersker fører faglig kamp blandt tøjstativer og udsalgsvarer

Jelling For abonnenter

Uheld ramte golfklub på det værste tidspunkt: I kapløb mod tiden for at forhindre katastrofen - men så kom miraklet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rejser For abonnenter

Køge: Hygge ved åen, Danmarks ældste bindingsværkshus og smagen af USA på 50'er-diner

Vejle Boldklub

VB er millimeter fra ny forsvarsspiller

Danmark For abonnenter

Leif blev coronavaccineret som den første dansker: - Jeg troede, den hellige grav var velforvaret

Kultur

Ægte irsk i Skyttehushaven: Gratis koncert med Shamrock

Navne For abonnenter

Masser af kommunale jubilæer den 1. august

Alarm 112

Drengestreger kunne være gået grueligt galt: Bål i nåleskov udviklede sig til brand

Annonce