Annonce
Egtved

Hvordan lokker man flere borgere til Egtved?

I forbindelse med visionsplanen fra 2011 blev der udtrykt et stort ønske om kommunale byggegrunde i Egtved. Det førte til, at der blev udstykket 10 kommunale byggegrunde ved Hvidegårdsvej. Indtil videre er der bygget to huse på området. Foto: Mette Mørk
Egtveds indbyggertal er fra 2011 til 2019 steget stødt, men der må gerne være endnu flere, der vælger at flytte til byen, der har så meget at byde på. Men hvordan tiltrækker man nye borgere?
Annonce

Egtved: Fra 1. januar 2011 til 1. januar i 2019 er indbyggertallet i Egtved steget med 166 borgere, svarende til en stigning på cirka 7,5 procent, så indbyggerne i Egtved på årets første dag talte 2.373. Det er bestemt glædeligt. Til sammenligning voksede indbyggertallet i tilsvarende periode med 17 procent i Jelling og 50 procent i Børkop.

Derfor bliver der ofte i forskellige sammenhænge i byen ytret ønske om flere nye borgere i byen - og rigtig gerne børnefamilier. For Egtved har meget at byde på og er godt sted at bo, hvis man spørger byens borgere.

- Der bliver talt meget om, at Egtved ikke er en by med en høj befolkningstilvækst, og at det er en skidt ting. Men undersøgelsen her viser, at alle der bor her, er rigtig glade for det, fortalte Michael Sloth, direktør for Teknik og Miljø i Vejle Kommune blandt andet, da han på et årsmøde med Egtved Udviklingsråd i 2018 fremlagde resultaterne af en stor undersøgelse foretaget af Epionion på kommunens vegne.

Ifølge undersøgelsen er Egtved-borgerne mere tilfredse end gennemsnittet - målt ud fra alle fire centerbyers svar - når det drejer sig om servicetilbud i byen, udvikling og lokalt engagement samt dét, der betegnes som herlighedsværdier som natur og kultur.

Serie om visioner for Egtved

I 2020 skal Egtved-borgerne atter til at drøfte byens fremtidige udvikling i samarbejde med Vejle Kommune, når der skal udarbejdes en ny visionsplan.

Den seneste visionsplan er fra 2011, og flere af de ønsker, der står nævnt i den, er blevet helt eller delvist opfyldt siden.

Gennem en række artikler kan man her i avisen læse om nogle af de ting, der er sket i Egtved siden 2011, og om nogle af de områder, hvor der stadig er et stort udviklingspotentiale.

Måske Egtved-borgere vil blive inspireret til at tænke over, hvad de ønsker for deres by i de kommende år.

Annonce

Egtved har meget at byde på

Egtved har også meget at byde på. Det mener blandt andre den lokale ejendomsmægler Søren Hjort fra Estate Hjort i Egtved.

- Den nye svømmehal er potentielle boligkøbere udefra meget glade for at høre om. Vi kan mærke, at det er noget, der vægter. Samtidig er der en fin, ny hal, som også tæller godt med, forklarer han.

For børnefamilier er det også vigtigt, at Egtved Skole klarer sig godt og har et godt ry.

- Egtved Skole placerede sig i en undersøgelse for nylig som en af landets bedste, når det handler om at løfte eleverne fagligt. Det er helt sikkert noget, der der har betydning, når børnefamilier kigger på Egtved, siger Søren Hjort.

Ydermere har byen flere daginstitutioner, et bredt foreningsliv med omkring 50 små og store foreninger og et godt udvalg af både dagligvare- og specialbutikker, foruden et apotek.

Og så skal man heller ikke glemme Egetoft, der appellerer meget til seniorer. Blandt andet takket være Egetoft, hvor der er et stort udbud af tilbud og aktiviteter for seniorer.

- Der bliver ind imellem talt om, at Egtved er blevet en seniorby, men det er vel ikke nødvendigvis negativt. Det mener jeg i hvert fald ikke. Seniorerne har børn og måske børnebørn og er potentielle ambassadører for byen. Når børn og børnebørn senere måske ønsker at flytte væk fra de større byer, overvejer de måske at flytte til Egtved for at være tættere på deres familie der, lyder det fra Søren Hjort.

Samtidig er seniorer i dag ofte meget aktive i blandt andet foreninger og frivillige netværk og er derfor på mange måder en ressource for et lokalsamfund, mener han.

Annonce

Kommunale byggegrunde

Men når nu byen har så meget godt at byde på, hvordan får man så endnu flere til at flytte til byen? Det bliver sikkert et emne, når der skal udarbejdes en ny visionsplan for Egtved.

I visionsplanen fra 2011 var der et klart ønske om nye, kommunale byggegrunde i byen. Det resulterede i, at der i 2015 blev udstykket i første omgang 10 kommunale byggegrunde ved Hvidegårdsvej med mulighed for flere senere hen.

De første par huse er bygget her, men der er stadig ledige grunde. De ti grunde var desuden kun første etape, da der er mulighed for udstykke nye grunde i senere etaper.

Derudover er der i øjeblikket byggegrunde til salg på både Vinkelgårdsvej og Emmas Have i Egtved.

Der er derfor gode muligheder for at bygge nyt i Egtved, hvis man overvejer at flytte til byen. Derudover er der en række boliger til salg.

Hvordan får man fortalt nogle af de gode historier om byen, så flere får øjnene op for Egtvedpigens by, og hvad har den at tilbyde? Det kunne være et godt spørgsmål at tage fat på i visionsplanarbejdet.

De seneste to år har Egtved arrangeret en "Mød Egtved"-dag, hvor både byens egne borgere og ikke mindst en masse familier udefra fik lejlighed til at få en fornemmelse af byens puls og foreningsliv. Arrangørerne bag "Mød Egtved" har blandt andet sørget for indslag for børn i løbet af dagen med for eksempel underholdning af Paw Patrol, og det har vist sig at kunne trække børn og deres forældre til fra en ret stor radius rundt om Egtved. Dagen fungerer derfor som et godt udstillingsvindue. Kan man finde på andre måder at gøre reklame for byen og dens muligheder? Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Danmark For abonnenter

20-årige Sofie døde i badekar på bosted: Medarbejdere makulerede vigtig badeinstruks

Annonce