Annonce
Hedensted

I 30 år er Rigmor mødt trofast op til bankospil i forsamlingshuset: Jeg mangler fællesskabet og snakkene

- Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, der savner bankoaftenerne. Her er meget stille og tomt lige nu, siger Rigmor Hansen om det tomme forsamlingshuslokale i Glud, hvor alle bordene i øjeblikket er skubbet ud til siden. Foto: Morten Pape
Før coronapandemien plejede Rigmor Hansen at spille banko hver uge med 100 andre i Glud Forsamlingshus. Hun savner fællesskabet endnu mere, efter at hun i efteråret blev alene.

Glud: I godt og vel 30 år har 74-årige Rigmor Hansen spillet banko i Glud Forsamlingshus hver torsdag sammen med omtrent 100 andre. Men det har der ikke været meget af det seneste års tid på grund af coronapandemien.

- Jeg mangler fællesskabet og snakkene - og bare det at se alle de andre. Det er så hyggeligt, siger Rigmor Hansen, der plejer at komme som en af de første for at sikre sig en god plads.

- Torsdag aften har altid været hellig til bankospil. Det vidste min mand godt, og det var noget, jeg havde for mig selv, siger Rigmor Hansen og afslører med sin dialekt sit sønderjyske ophav. Dog har hun de seneste 44 år boet i Bisholt sammen med sin mand.

Annonce
Rigmor Hansen plejer at spille med seks plader, når hun hver torsdag spiller banko i Glud Forsamlingshus. Andre jonglerer med helt op til 12 plader. Men ingen af delene er muligt i øjeblikket på grund af coronapandemien og har ikke været det længe. Foto: Morten Pape

Når Rigmor råber banko

At hun i november blev alene gør, at hun i endnu højere grad mangler det sociale samvær på de ugentlige bankoaftener, fortæller Rigmor Hansen.

- Min mand og jeg havde 50-års bryllupsdag to dage før, han døde, siger hun stille og fortæller, at coronapanedmiens begrænsninger og anbefalede afstand har efterladt mere rum til sorgen.

Hun bryder sig heller ikke længere om at være i huset, så det har hun solgt for at flytte til en mindre lejlighed i Juelsminde.


Torsdag aften har altid været hellig til bankospil. Det vidste min mand godt, og det var noget, jeg havde for mig selv.

Rigmor Hansen


- Men du kan tro, at jeg fortsætter med at køre til Glud for at spille banko. Det vil jeg ikke undvære, siger Rigmor Hansen, der har lavet en kageordning sammen med nogle af de andre spillere, hvor de skiftes til at bidrage med de søde sager.

- Når Rigmor råber banko, er der ikke en eneste i lokalet, der er i tvivl om, hvor råbet kommer fra, siger forsamlingshusets formand Lone Nielsen, inden de bryder ud i et fælles grin, sammen med bestyrelsesmedlem Leif Andersen under gensynet med det i øjeblikket tomme forsamlingshus.

- Vi er generelt gode til at spørge, hvordan det går. Det er også en del af bankoaftenerne og fællesskabet i forsamlingshuset, siger formand Lone Nielsen (t.v.), mens hun sammen med bestyrelsesmedlem Leif Andersen (m.f.) og den inkarnerede bankospiller Rigmor Hansen (t.h.) i samtalen får genbesøgt de gode bankominder. Foto: Morten Pape
Annonce

Vil de unge videreføre traditionen?

Det er blandt andet Lone Nielsen og Leif Andersen, der er med til at at arrangere de bankoaftener, der betyder så meget for Rigmor Hansen.

De plejede at møde op og lave 20 kander kaffe og have øl og sodavand klar til salg. Selvom de ikke selv har været medarrangører alle årene, bliver de enige om, at der er i hvert fald har været faste bankoaftener i Glud Forsamlingshus siden 1980'erne og måske endda længere end det.

Spørgsmålet er så, om traditionen vil fortsætte med at eksistere, når muligheden for at åbne dørene igen bliver en realitet. Det tror både Lone Nielsen og Leif Andersen på. For selvom hovedparten af bankospillerne er mellem 50 og 80 år, så er der også sket en stigning i antallet af spillere mellem 25 og 40 år inden for de senere år.

- Vi bruger kræfterne på netop banko, fordi der er opbakning til det, og folk møder op. Så længe det er sådan, bliver vi med at møde op med et åbent sind, siger Lone Nielsen.

- Økonomisk set står vi godt og skal hverken ud og låne eller lignende, selvom vi selvfølgelig er gået glip af udlejningsindtægter på grund af corona, siger formand Lone Nielsen om Glud Forsamlingshus, der oprindeligt er fra 1889. Foto: Morten Pape

Fokus på forsamlingshuse

Hvad betyder det lokale forsamlingshus for dig? – Vi indsamler forsamlingshus-minder.

Avisen sætter i den kommende tid fokus på forsamlingshusene og deres betydning for lokalsamfundet i Hedensted Kommune.

Vi vil gerne høre om dine mest mindeværdige stunder fra det lokale forsamlingshus, både de store fester og hverdagsarrangementerne.

Fortæl din historie ved at sende nogle linjer til journalist Sascha Reiffenstein Petersen på sarpe@jfmedier.dk, og vedhæft gerne billeder samt dine kontaktoplysninger. Så er der mulighed for, at din historie bliver bragt i en minde-collage, eller at vi kontakter dig, så du kan udfolde din fortælling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce