Annonce
Vejle

I dag vil politikere slukke brændende platform på kommunens socialområde

Torsdag skal budgetkagen skæres til, og her gælder det i første omgang om at finde de store stykker til det sociale område. Ordfører efter ordfører gjorde i byrådets budgetdebat det klart, at det er første prioritet. Tegning: Arne Sørensen
Fra SF til Liberal Alliance forpligtede byrådet sig til at finde de manglende millioner til socialt udsatte og familieområdet

Vejle: - Det ser ud til, at jeg skal indkalde den socialdemokratiske gruppe meget tidligere, end jeg havde ventet.

Sådan lød det fra den socialdemokratiske politiker Martin Sikær onsdag ved 18.30 tiden i byrådssalen. På det tidspunkt havde debatten om næste års budget været i gang et par timer, og ordfører efter ordfører havde forpligtet sig til at finde de millioner, der mangler på kommunens socialbudget.

Med så stor enighed mente Martin Sikær, at torsdagens budgetforhandlinger bliver en kort affære. Derfor var det nødvendigt at indkalde gruppemedlemmerne til budgetdrøftelse før end ventet.

Traditionelt strækker budgetseancen sig fra morgenstunden til først på aftenen. Men indtrykket fra debatten var ganske rigtigt, at de forskellige partier er klar til at få løst det problem, mange betegner som en "brændende platform" under det sociale område.

Annonce

Ønskesedlen

Selvom der var enighed om, at problemerne på voksen og familieområdet er vigtigst at få løst, havde partierne også andre ønsker til torsdagens budgetforhandlinger. Her et udpluk af ønskesedlen:

Socialdemokratiet: Ansættelse af klimachef, penge til grundkapital til billige almene boliger udbygning af idrætsfaciliteter i første række i Gauerslund og Give. Fortsættelse og udvidelse af buskortordning for ældre.

Venstre: Penge til at sikre god mobilitet i kraft af bedre veje og anden infrastruktur - også cykelstier og skoleveje. Klimasikring.

Dansk Folkeparti: Mere støtte til frivilligt arbejde. Penge til Idrætshaller først og fremmest Gauerslund. Demenssikring på plejecentre.

SF: Grundkapital til billige almene boliger. Tandpleje til socialt udsatte. Ansættelse af Borgernes Ombudsmand. Lavere SFO takst. Ny lys og lyd til musikteatret. Demenssikring. Penge til Sund Vejle Fjord.

Konservative: Musikskole. Kunststofbaner. Idrætshaller især Gauerslund og Give.

Radikale: Ny CO2-fri bilpark. Flere daginstitutioner. Bedre indsats overfor børn med særlige behov.

Liberal Alliance: Obligatorisk erhvervspraktik i 8. klasse. Idrætshaller i Give og først og fremmest Børkop. Daginstitution ind i det kommende plejecenter ved Brejning.

286 milliarder på landsplan

På voksenområdet mangler der 27 millioner kroner, mens der skal findes 30 millioner kroner på børne- og familieudvalgets område for at bevare status quo - og det er målet i første omgang lød erkendelsen hele vejen rundt om det hestskoformede bord i byrådssalen.

Når de penge er fundet, kan forhandlerne gå videre til andre emner - blandt andet om der er råd til at udvide servicen og investere på andre områder. I modsætning til mange andre kommuner har Vejle den mulighed. Der skal ikke skæres ned - og det faktum forenede ordfører efter ordfører i fælles glæde.

De lokale politikere har dog ikke frie hænder, selvom der er skattekroner nok og en velpolstret kommunekasse. Staten har lagt låg over, hvor meget landets kommuner må bruge på service (286 milliarder kroner på landsplan). Hver kommune har en ramme, og den kan Vejle Kommune ikke bare udvide uden at risikere en bod.

Udsigt til dummebøde

Ifølge Venstres ordfører Christoffer Melson vil Vejle allerede bryde loftet i 2019. Af samme grund venter en "dummebøde" på 17 millioner kroner, som han kaldte det, samtidigt med at han advarede mod at gentage overskridelsen i 2020:

- Det er penge, Vejles skatteydere ikke får noget som helst for, konstaterede han

Socialdemokratiets Martin Sikær var dog klar til at give kage til alle 31 byrådsmedlemmer, hvis bøden kommer til udbetaling, og SFs ordfører Lone Myrhøj mente også, at man kunne manøvrere i forhold til loftet:

- Men vi spiller indenfor rammerne af budgettet - akkurat som vi gjorde i det budget, vi lavede sammen med Socialdemokratiet sidste år.

S-leder: Møgår

Her henviste Lone Myrhøj til det alternative budgetforslag, der blev en konsekvens af, at de to partier forlod budgetforhandlingerne før tid sidste år.

Det betød, at det smalle borgerlige flertal vedtog et budget uden de røde partier. Og resultatet var ifølge den socialdemokratiske ordfører Søren Peschardt et politisk møgår:

- Vi har brugt energien dårligt på begge sider af det politiske jerntæppe. Der har været politiske skåltaler og uærlighed. Denne gang må det ikke drukne i nytteløst fnidder, lød det fra den ledende socialdemokrat, der dermed gjorde det klart, at der skal og bør indgåes et bredt forlig denne gang.

Nødvendighedens budget

Helt i tidens ånd havde mange ordførere klima på programmet - ikke mindst den radikale Torben Elsig-Pedersen. Han mente kort og godt, at årets budget var "nødvendighedens budget" med kun to afgørende punkter på programmet:

- Vi skal have løst problemerne på voksen og familieområdet og så må det handle om klima. Der bør sættes klare mål for kommunens indsats - for eksempel hvornår hele vores bilpark bliver CO2 neutral.

Synet på klimaområdet havde nuancer, men det vil være bemærkelsesværdigt, hvis ikke et af tidens mærkesager får sit eget kapitel i den budgetaftale, der formentlig er på plads torsdag ved aftenstid - eller hvis Martin Sikær får ret - mange timer tidligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce