Annonce
Børkop

I den blomstrende oase putter skønheden sig

Maja Nielsen er vild med orkideer og har 1000 af dem. En stor del af dem er i hendes lille drivhus i baghaven, dem der blomstre er i stuen, og så har hun lejet plads i et større drivhus. Foto: Mette Mørk
Maja Nielsen er ikke bidt af en gal orkidé. Hun er bidt af mange. Hun har cirka 1000 af slagsen, og den hobby kan ses rundt i haven og drivhuset.
Annonce

Mørkholt: Når man åbner lågen og går ind i haven, kunne man kigge bagud og se den smukkeste udsigt ud over fjorden.

Men man kan også kigge fremad, og nedad. Og opad. Og henad. For her vokser skønheden. Måske man skal kigge hen på vinrankerne under halvtaget. Ud over druerne hænger orkideer fra Himalaya. Grønne og frodige, men dog ikke blomstrende. Ikke endnu.

Her inde i haven er der noget at se på for øjnene. Over alt. Der er små hyggekroge, der putter sig så meget, at her må den totale fred herske. Og der er andre kroge, som er mere synlige.

- Jeg er en hyggekrogskvinde. Jeg elsker gode hyggekroge, siger Maja Nielsen.

I alle kroge er der grønt og visse steder stadig blomstrende. Mest blomstrende er det inde i drivhuset, for herinde står de mange orkidéer på rad og række. Det dufter af jungle. Af liv. Ja endda af vanilje.


Jeg er en hyggekrogskvinde. Jeg elsker gode hyggekroge

Maja Nielsen


- Det er mit sted. Her jeg går ind og sysler og pusler. Prøv at dufte til dem. De er smukke at se på, og så har de forførende dufte, siger Maja Nielsen, der er medlem af Dansk Orchide Klub.

Maja Nielsen er vild med orkideer og har 1000 af dem. Sådan cirka. Foto: Mette Mørk

Her mødes hun med ligesindede, og det er her hun finder viden og får sparring. Men i haven i Mørkholt er hun sin egen.

Annonce

Sjælen kommer med

Hun har boet i huset i Mørkholt i mange år, og det kan da også ses, at det har taget tid at komme hen til mangfoldigheden i haven.

- Det er ikke svært at arbejde med orkidéer. Det er der mange, som tror, men det er nu ikke så svært at få dem til at blomstre flere gange, forklarer hun.

Tålmodighed skal dog til. Og det har sine fordele.

- Sjælen kommer med, og man kan jo se, når ens arbejde blomstrer. Det er meget tydeligt, hvordan det går med ens arbejde, forklarer hun.

Annonce

Kærlighed giver kærlighed

Selv er hun 67 år og blevet pensionist, så der er mere tid til det. Hun har tidligere ejet et vognmandsfirma på Fyn. Det er også på Fyn, hun har lejet sig ind i et stort drivhus, for det lille drivhus i haven i Mørkholt kan klare meget, men ikke alt. På Fyn er der plads til de største af orkidéerne.

Den cremefarvede Coelogyne Salmonicolor er lige i øjeblikket en af dem, Maja er mest glad og stolt af i sin stue. Foto: Mette Mørk

Så hun tager Fyn en gang i ugen og pusler om dem. Man giver dem kærlighed, og får det tifoldigt tilbage i form af skønhed. Men Majas kærlighed er ikke trofast, i hvert fald ikke overfor én gren af orkidéerne. Hun er til mangfoldighed.

- Der er altid plads til en orkidé mere. Jeg kan ikke vælge en bestemt, men er interesseret i alle slags, siger hun.

Orkideer

  • Gøgeurt-familien, eller orkidé-familien, er en meget stor familie inden for planteriget. Den indeholder omkring 18.000 arter. De fleste arter findes i troperne, men også i Norden findes orkidéer.
  • Et karakteristisk træk inden for familien er udnyttelsen af svampe. Allerede fra frøstadiet vokser svamp og frø sammen, hvilket betyder, at det kan udvikle sig og senere blive en hel plante. Dette krav om samliv med bestemte svampe og insekter gør, at mange arter er sjældne, fordi kun få voksesteder er egnede.

Det giver en klar fordel. Med den store variation kan hun sørge for, der er altid er noget i blomst.

- De blomster flere gange om året, men i mellemtiden er de som regel ikke så smukke. Men så, pludselig, så vågner de og giver de smukkeste blomster tilbage til en. Det er meget fascinerende, siger Maja Nielsen.

Maja Nielsen med sin kæmpe orkideer: Dendrochilum magnum. Foto: Mette Mørk
Denne orkide ligner nærmest noget fra en tegnefilm og har også fået navn derfra: Paphiopedilum Pinocchio. Foto: Mette Mørk
Denne Calanthe Furcata, der blomster for enden af en lang høj stængel er købt i Fredensborg, hos den danske gartner Hans Christiansen, der driver Orchidegartneriet med speciale i orkideer. Hans Christiansen var gartner hos dronning Ingrid og er verdensmester i orkideer. Foto: Mette Mørk
Maja Nielsen er vild med orkideer men samler også på gamle ting. Foto: Mette Mørk
Dendrochilum Kopfii er en sjov og anderledes orkideer, som Maja Nielsen har fået til at gro på et lille stykke træ. Foto: Mette Mørk
Et par af Maja Nielsens orkideer skal ikke vandes, men i stedet dagligt dyppes i vand og derefter hænges op. Foto: Mette Mørk
Et par af Maja Nielsens orkideer skal ikke vandes, men i stedet dagligt dyppes i vand og derefter hænges op. Foto: Mette Mørk
Maja Nielsens orkideer er meget forskellige og blomsterne er langt fra de klassiske de fleste kender fra supermarkederne. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Annonce