Annonce
Vejle

Døvblinde på besøg hos eksklusivt bryghus: I en verden uden lys og lyd holder de også af oplevelser og god øl

Bøgedal fik taget den ultimative smags- og dufttest af sit øl, da en gruppe døv-blinde var på besøg hos det eksklusive bryghus.

Et par nysgerrige hænder bevæger sig rundt på det store kogekar, der står for enden af den lille stald, hvor store rustfri stålkar hænger i de gamle kreaturbåse.

Fingerspidserne stopper ved toppen, hvor der er en skarp kant ned til karret. Lidt efter standser hænderne igen ved et stykke kantet glas, der bliver undersøgt. Fingrene vandrer videre og kan længere nede mærke bløde buer.

Hændernes ejermand, Jens Kvist Christensen, kan ikke se, hvad han rører ved, eller høre, hvad der bliver fortalt i stalden hos Bøgedal Brew ved Ødsted.

Annonce
Jens Kvist Christensen er døvblind og kan rigtig godt lide god øl. Derfor er han sammen med sine to hjælpere Bjarne Loholt (til venstre) og Kim Juul (blå trøje) med på tur til Bøgedal Brew for både at lære om processen og smage på forskellige bryg. De to hjælpere er døve, så for at de kan formidle det hele til Jens, har de  tegnsprogstolk Rinette Askgaard med. Foto: Mette Mørk

Han har en hjælper på hver side af sig - de er begge døve. Men de kan se for Jens, og ved hjælp af taktilt tegnsprog kan de fortælle den døvblinde mand, hvad han ikke selv kan se, men mærke sig frem til. Se eksempler i videoen herover.

De guider ham videre, så han forstår, at dét, han lige har mærket på, er et stort kogekar, som brygmester Casper Vorting selv har bygget og udformet som et stort tyrehoved, hvor glasset er tyrens øjne, og de bløde buer i bunden er dens mule.

Casper Vorting er vokset op på gården Bøgedal midt i Vejle Ådal, og gården er i dag ramme om familiens hjem og det anerkendte bryggeri. Foto: Mette Mørk

Sammen med 27 andre døvblinde er Jens Kvist Christensen på fem dages kursus, som minder om en slags højskole, der har base på Fuglsangcenteret i Fredericia. Gruppens medlemmer og deres hjælpere er taget ud til Bøgedal Bryghus midt i Vejle Ådal. Smags-, duft- og følesansen fejler ikke noget. Og det gør humøret heller ikke.

Skærpede sanser

Et par minutter senere sidder Jens Kvist Christensen inde ved siden af i den gamle lade, hvor der nu er pakkehal, og her får han et glas i hånden. En hjælpende hånd fylder en smagsprøve i det. Den døvblinde mand ser forventningsfuld ud. Jens kan rigtig godt lide øl.

Med fagter og berøring i hans hånd får han forklaret, at han skal starte med at snuse til øllet ved at holde en hånd over glasset og blot lade næsen få en koncentreret duftoplevelse gennem et hul mellem fingrene.

Der er hyggeligt og rustikt i den store pakkehal hos Bøgedal Brew, hvor dagens gruppe af døvblinde og hjælpere blev bænket ved to store langborde. Levende lys, vand og brød på bordene var rammen, da gruppen skulle smage på tre forskellige øl. Foto: Mette Mørk

Midt i laden står vært Gitte Holmboe og guider gruppen gennem smagningen af tre øl.

Hun har glædet sig lidt ekstra til denne rundvisning på familiens gård, da hun selv er meget optaget af smag. Hun synes, det er spændende at møde en gruppe mennesker, der har skærpet de sanser, hun arbejder med, når hun laver opskrifter til Bøgedals øl.

- Når noget er rødt, så tillægger vi, der kan se, det automatisk at være sødt som jordbær eller hindbær. Det fører vi over på det, vi smager på, fortæller Gitte Holmboe. Hun har glædet sig til at få besøg af et selskab, der har en skærpet smagssans, og hvor andre sanser ikke forstyrrer oplevelsen. Foto: Mette Mørk

Først serverer Gitte Holmboe en lys øl.

- Hvad kan I smage, spørger Gitte og introducere øllen uden at fortælle nærmere om den, mens hun kigger forventningsfuldt ud over gæsterne.

Flere er ikke i tvivl om, at det er en hvedeøl, de smager på, og appelsin bliver hurtigt nævnt som et krydderi.

- Prøv den også sammen med lidt brød, fortsætter Gitte Holmboe.

- Jeg laver nemlig øl, fordi jeg godt kan lide at spise mad, så det skal være øl, der smager godt sammen med mad. Prøv at dufte og smage på det sammen med brød.

Der bliver kommunikeret med ord og fagter rundt ved bordene.

Annonce

Blind og døv sent i livet

Ved den anden ende af langbordet sidder Vera Petersen fra Børkop. Hun har været almindeligt hørende og seende det meste af sit liv, men i 2010 blev hun først blind på det ene øje og tre år senere begyndte det også at gå dårligt med det andet øje, og synet er siden blevet stærkt reduceret. Hørelsen er blevet dårligere med alderen.

Vera Petersen er blevet blind og dårligt hørende sent i livet. Men hun er helt med på at udfordre sine sanser til ølsmagning hos Bøgedal, hvor hun har sin faste hjælper Bente Jensen ved sin side. Foto: Mette Mørk

- Det her er alletiders. Det var virkelig sjovt at prøve at holde sig for næsen, mens jeg smagte øl. Det gjorde virkelig en forskel. Også i forhold til, hvordan vi duftede til øllen. Det var en stor oplevelse. Det kunne jeg godt tænke mig at prøve sammen med min familie, fortæller Vera Petersen.

Annonce

Ren lykke

Mønsteret gentager sig ved de næste to øl: Bøgedal Flowerhop og Bøgedal Gylden Karamel øko.

Flere i selskabet er ikke så vilde med øl nummer to, der for dem smager lidt for meget af blomster. Jens Kvist Christensen nøjes med en mundfuld eller to.

Det var virkelig sjovt at prøve at holde sig for næsen, mens jeg smagte øl. Det gjorde virkelig en forskel.

Vera Petersen

Men da han får dagens sidste øl i ganen, ændrer hans ansigt sig. Et stort bredt smil og tilfredshed lyser ud af ham. Den gyldne øl falder lige i hans smag.

Jens Kvist Christensen med sine to hjælpere, Kim Juul og Bjarne Loholt, der synsbeskriver og fortæller, hvad Jens ikke kan se og høre. Foto: Mette Mørk

- Hvis du spørger mig, så var den sidste øl den bedste. Der havde de virkelig eksperimenteret godt, siger Jens Kvist Christensen, via sin ene hjælper og tegnsprogstolken.

Smilet taler for sig selv, og selskabet forsvinder langsomt ud af den gamle lade og kommer tilbage på plads i den store dobbeltdækkerbus, der har fundet vej ned ad grusvejen til Bøgedal.

Gitte Holmboe fra Bøgedal Brew introducerede gruppen af døv-blinde til forskellige måder at smage og dufte på. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Hedensted

Afsked med en svækket kæmpe ved kirke: - Vi tør ikke lade det stå mere

Annonce