Annonce
Jelling

I fællesskabet finder asylansøgere asyl

Til 'Eat & Sing' i Jelling mødes asylansøgere og Jellingborgere hver tirsdag aften i Sognehuset for at spise og synge sammen. Foto: Mette Mørk
Til arrangementet "Eat and Sing" i Jelling, mødes mennesker på tværs af kultur og religion, og det skaber et tværreligiøst fællesskab og nye venskaber.

Jelling: Borddækningen er i fuld gang, og i køkkenet bliver pastasalat hældt i fade og pizzaen taget ud af ovnen.

Hver tirsdag aften mødes Jellingborgere og folk fra asylcentret i Sognehuset, for at spise og synge sammen og slutte af med altergang i kirken.

Arrangementet hedder "Eat and Sing" og det er blandt andet sognepræst Birgitte Rosager Møldrup, som står bag initiativet.

- Idéen opstod, da vi begyndte at holde gudstjenester for de kristene på asylcentret, og så opdagede vi, at mange af dem søgte et fællesskab.

- Derfor startede vi med at spise sammen en gang om måneden, men det fungerede først da det blev en gang om ugen, siger Birgitte Rosager Møldrup.

Derfor er der også ansat en kirke-og kulturmedarbejder, Brit Bagger Thorsø, 12 timer om ugen til at koordinere og lede det frivillige arbejde

Birgitte Rosager Møldrup håber, at folk fra asylcentret på den måde vil opleve Sognehuset som deres andet hjem, og at de vil føle et frirum, når de kommer der.

- Man kan kalde det et asyl i asylet, siger hun.

Annonce

Idéen opstod, da vi begyndte at holde gudstjenester for de kristene på asylcentret, og så opdagede vi, at mange af dem søgte et fællesskab.

Birgitte Rosager Møldrup, præst

Nye venskaber opstår

En af dem, som har taget initiativet til sig, er 29-årige Najma Hashemi. Hun kom til Danmark fra Iran for to år siden, og har de seneste seks måneder været med til arrangementet. Denne tirsdag er det også hende, som har stået for madlavningen.

- Jeg synes, det er meget interessant at være med. Du møder en masse nye mennesker, som kan lære dig om deres kultur, og du kan lære dem om din. Alle som kommer her, er også bare rigtig søde og venlige, siger hun.

Najma Hashemi og hendes forlovede har netop fået opholdstilladelse, og skal inden længe flytte til Sjælland.

- Jeg er ked af, at jeg ikke skal komme her mere. Jeg har fået en masse danske veninder, som jeg er rigtig glad for. Men jeg er også glad for at komme til Sjælland og kunne starte et nyt liv der, fortæller Najma Hashemi.

For Najma Hashemi har det været rart at møde danskere på en hyggelig og uformel måde, da det ifølge hende også kan være med til at nedbryde forskellige fordomme.

Et tværreligiøst fællesskab

Mange af dem som kommer til 'Eat and Sing' er kristne, men mange har også andre religioner, og derfor mødes flere religioner ofte på kryds og tværs.

- Selvom det er et tværreligiøst fællesskab, som vi har her, så er det på kirkens grund vi står, men vi bevæger os væk fra den tanke, at det, at vi hver især hører til et bestemt sted, udelukker os fra at mødes. For sådan er det ikke. Derfor oplever de, som kommer her også, at der er plads til dem. Ofte kommer de med mindre overskud, og forskellige problemer, men når man lærer hinanden at kende, viser det sig jo, at andre både asylansøgere og lokale, også har deres at slås med, siger Birgitte Rosager Møldrup.

Til 'Eat and Sing' er Jellingborgere også velkommen, og det tilbud håber præsten, at flere vil tage imod.

- Man kan bare komme, som man er, og hvis man har lyst, kan man tage lidt mad med, siger hun.

'Eat and Sing' foregår hver tirsdag klokken 17.30 i Sognehuset i Jelling.

Via mobilen hilser præst Birgitte Rosager Møldrup for første gang på kvinden, der er mor og kone til de to mænd. Asad Shojaei (th) og Shaho Shojaei. Moren er fortsat i Iran med familiens yngste søn. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce