Annonce
Give

I Givskud har de regnet den ud: Vil kendes som grøn landsby

Poul Hansen (tv.) har fået afkoblet sit regnvand fra kloaksystemet. Nu løber vandet ned i et regnvandsbed. Entreprenør Tommy V. Petersen (th.) har lavet arbejdet, mens Bjarne Østerlund fra Givskud Lokalråd sammen med sine kolleger i rådet har stået ved Poul Hansens side i forhold til projektets gennemførelse. Foto: Jim Hoff
Lokalrådet i Givskud er i samarbejde med Vejle Kommune i gang med et projekt, der skal give private husejere mulighed for at afkoble regnvandet fra kloakvandet med kommunalt tilskud.
Annonce

GIVSKUD: Givskud er måske nok mest kendt for Givskud Zoo, men internt i byen har man også en intention om at blive kendt som en 'grøn landsby', hvor der er fokus på miljø, bæredygtighed og energirigtige løsninger.

Den mølle kom der vand på, da kommunen for fem år siden effektuerede en række udstykninger på Elmelunden, for her sprang Lokalrådet i Givskud til med et godt tilbud til kommunen om at lave en grøn byggemodning på Elmelunden.

- Helt praktisk foreslog vi, at man lavede en lokal afkobling af regnvandet (LAR, red.) fra kloaksystemet, som bliver brugt ved nybyggeri i dag, forklarer Bjarne Østerlund, der er formand for Lokalrådet i Givskud.


Vi fik at vide, at 30 procent af regnvandet i byen er det, man kalder 'offentlig regnvand', altså vand, der rammer på gader og veje og på skoler og institutioner.

Tommy V. Petersen, specialist i kloak- og regnvandsproblematikker


Forslaget var ikke mindst motiveret af den kendsgerning, at der i flere år har været problemer med overløb fra systemet via overløbsbassinet ud i Givskud Bæk, der i flere tilfælde er blevet 'beriget' med både regnvand og kloakvand.

Statens Vandplaner og Givskud Bæk

Givskud Bæk er udpeget i Statens Vandplaner. Derfor skal forholdene i bækken forbedres. Kloaksystemet i det meste af Givskud er fra en tid, hvor det var normen, at man lavede ét fælles rør til både regnvand og spildevand.

Det betyder, at når det regner kraftigt, bliver rørene overfyldt, og noget af det blandede regn- og spildevand løber ud i Givskud Bæk, uden at blive renset.

Derfor skal der laves en indsats på kloakken for at disse overløb til Givskud Bæk reduceres.

- I forvejen er der kloaksepareret i Regulusparken, Bækkelunden, Egelunden og Askelunden, ligesom enkelte borgere har fået foretaget individuel afkobling af regnvandet fra deres huse. Vi foreslog kommunen, at man kloakseparerede resten af byen, og det, syntes de, var en god idé, og at disse planer nok ville blive udført i 2045-2050. Udsigten til at skulle vente 25-30 år på projektets udførelse kunne vi slet ikke acceptere, fortæller Bjarne Østerlund uden nogen form for begejstring i stemmen.

Annonce

30 procent offentlig regnvand

Denne tidshorisont vakte med andre ord ingen jubel i lokalrådet, der dog ikke gav op. Man fik sat et nyt møde op med kommunen i 2018, hvor man sammen med den lokale entreprenør Tommy V. Pedersen, der er specialist og har en specialuddannelse i kloak- og regnvandsproblematikker, tog på en rundtur i byen sammen med folk fra Vejle Kommune Natur/Teknikafdeling og Vejle Spildevand.

- Vi fik at vide, at 30 procent af regnvandet i byen er det, man kalder 'offentlig regnvand', altså vand, der rammer på gader og veje og på skoler og institutioner. Her forslog jeg så, at vi skulle starte med at løse håndteringen af det offentlige regnvand og få det ført uden om kloaksystemet, fortæller Tommy V. Petersen.

Men det viste sig at være økonomisk uinteressant for kommunen, og i stedet gik man om bord i et demo-projekt, hvor Poul Hansen fra Østervang 17 i Givskud med et økonomisk incitament på 26.000 kroner skulle afkoble sit regnvand fra kloaksystemet.

- Jeg var meget interesseret i det her projekt. I forvejen var jeg gået lidt i gang med at aflede lidt regnvand til min havedam, og nu har Tommy så været i gang med at føre rør og afkoble resten af regnvandet fra kloaksystemet, så al regnvand kommer mine rhododendroner og græsplæne til gode. Vandet føres ned i et såkaldt regnbassin, og det fungerer upåklageligt, fortæller Poul Hansen, der betalte 14.400 kroner til Tommy V. Petersen for det samlede projekt.

Han havde selv lavet en del forarbejde, skal lige siges.

Annonce

Uklart med økonomien

Det er meningen, at interesserede borgere i Givskud kan komme og se Poul Hansens LAR-projekt - gerne med henblik på at kapre flere borgere, der vil afkoble regnvandet fra kloaksystemet.

- Men lige nu aner vi ikke, hvad vi skal sige til borgerne, når de spørger om økonomien i det her, for Vejle Spildevand giver pt. ikke penge ud til enkeltmandsprojekter. Man ser gerne at rigtig mange er med på vognen, siger Bjarne Østerlund.

Han understreger i den forbindelse, at kommunen gør klogt i at få lidt fart på, for ifølge Statens Vandplan, skal Givskud Bæk være ren i 2021.

- Og det bliver den ikke, så længe overskudsvandet fra både kloakker og regnvand ved skybrud og større regnskyl i uskøn forening myldrer ud i bækken. Jeg vil som fagmand helt klart foreslå, at man både ordner det offentlige og det private regnvand på én og samme gang. Det giver mening både med hensyn til arbejdsgange og økonomien  - plus at det virkelig batter noget, siger Tommy V. Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce