Annonce
Billund

I Jills valgfolder står der intet om forurening: En stor nyhed og direktørbeklagelser ændrede valgkampen

Hvor grindstedforurening har været næsten fraværende i valgkampen, har byrådskandidat Jill í Toftum (S) skrevet læserbreve, søgt aktindsigt og markeret sig på borgermøde. Her ses hun med banegravsdepotet i baggrunden. Foto: Jacob Schultz
Jill í Toftum fra Billund havde ingen intentioner om, at det skulle være forureningen i Grindsted, som hun skulle profilere sig på i den her valgkamp. Men nu er hun blevet dybt engageret og siger, at hun vil kæmpe for at holde fokus på forurening - om hun bliver valgt eller ej.

Grindsted/Billund: - Det var ikke min plan overhovedet. Der står heller ikke noget i min valgfolder.

Jill í Toftum går langs med banegravsdepotet i Grindsted. Det er her, at jorden gemmer på "aktivt kul med stort indhold af kemikalier og gipsaffald indeholdende betydelige mængder kviksølv", som myndigheden beskriver det. Gule skilte advarer om forurening, og at man ikke bør bevæge sig ind på området.

Jill í Toftum har ikke været her før. Det er ikke længe siden, at kvinden fra Billund ikke skænkede det mange tanker, at der er en forurening i nabobyen.

Annonce

Men i de seneste uger har hun fået slået sit navn fast som den byrådskandidat, der taler mest og højest om forureningen.

Det var ikke planen, men nu men nu holder hun fast. Hun fortæller, at det er en nøje afvejning, at opmærksomhed på forureningen måske ikke er til fordel for borgerne i Grindsted på den korte bane.

Børnehaveklasselæreren

Jill í Toftum har haft en del af sin barndom i Grindsted, og hun har haft Ketty Hjøllund som børnehaveklasselærer.

16. september kommer der en stor nyhed, hvor Ketty Hjøllund er hovedpersonen. DR kan afsløre, at to forskere var uenige i, at der ikke var grundlag for at undersøge sundheden i Grindsted yderligere. Ketty Hjøllund var en af de vigtige kræfter i at få lavet den første sundhedsundersøgelse i Grindsted, og hun fortæller om sin store skuffelse over, at det ikke er regionen, der har fortalt hende om den mindretalsudtalelse.

- Jeg synes, det var uordentligt, siger Jill í Toftum, der derfor laver derfor en liste med kritiske spørgsmål op til et borgermøde et par uger senere om forureningen i Grindsted.

Jill í Toftum (S) har haft Ketty Hjøllung som børnehaveklasselærer, og det har faktisk været med til at drive hende ind i forureningssagen. Foto: Jacob Schultz

Det er her, at embedsmænd fra regionen flere gange beklager dybt, at de ikke havde fortalt politikere og offentligheden om de to kritiske forskere. Det virker ikke beroligende på Jill í Toftum. Tværtimod.

- De lagde sig så fladt ned, og jeg tænkte: "De vil gerne lægge låg på. Måske er der noget skjult".

Hun tager hjem fra mødet. Og søger aktindsigt.

Annonce

Krydserne på papiret

Jill í Toftum sætter krydser, når hun i papirerne læser noget interessant. Blandt andet om at de to forskere faktisk tidligt i processen ville søge om midler til en mere grundig sundhedsundersøgelse, men at en direktør i regionen sagde nej til være medansøger eller at skrive et støttebrev.

Der er noget at komme efter, synes hun. Og hun kaster sig for alvor ind i kampen.

Baggrund om grindstedforureningen

  1. I Grindsted er der flere områder, der er blevet forurenet af affald, kemikalier og spildevand fra Grindstedværket. Det skete i perioden fra 1924 og ind i 1970'erne.
  2. Forureningen fra den tidligere fabriksgrund strømmer i dag under byen og siver op i Grindsted Å, som blandt andet hvert år tilføres 235 kilo af det kræftfremkaldende stof vinylklorid.

  3. Mange Grindsted-borgere har været bekymrede for, hvilke konsekvenser den årelange forurening har for deres helbred. De fleste troede, at en undersøgelse slog fast, at der ikke er en øget sygdomsforekomst i byen, men på det  seneste har eksperter efterspurgt flere undersøgelser.

  4. En forskergruppe mødes tre gange for at diskutere eventuelle nye skridt. Det første møde er holdt.
  5. I avisen for nyligt reflekterede Per Nyhus (DF), Ole Marcussen (S) og Ib Kristensen (V) over, hvordan det kan være, at byrådet længe var meget stille i forhold til grindstedforureningen.

Udadtil skriver hun læserbreve og taler højt om forurening og behov for at få undersøgt, om forureningen er årsag til sygdomme. Udenfor rampelyset taler hun med journalister, regionspolitikere og mennesker, der kæmper for fokus på forureningen.

Det var ikke min plan overhovedet. Der står heller ikke noget i min valgfolder.

Jill í Toftum (S)

Og så læser hun op på forureningen.

- Og jeg undrer mig over, at det ikke får mere opmærksomhed.

Hun siger, at hun nu har besluttet sig for, at hun fortsat vil være involveret i kampen for at få ryddet op efter forureningen. Om hun bliver valgt eller ej.

Annonce

Kommer udefra

Jill í Toftum bor i Billund, ikke i Grindsted. Så der er umiddelbart noget lidt sært ved, at det er hende, der er blevet kandidaten med forureningen som sin mærkesag.

- Jeg tror, det er, fordi det er et svært emne her i Grindsted, siger hun.

Gule skilte advarer mod at gå på banegravsdepotet. I øjeblikket er der grafitti på skiltene. Foto: Jacob Schultz

Hun mener ikke, at hun skræmmer nogen væk fra Grindsted ved at tale højt om et problem, som der tydeligvis er folk i byen, der synes er ubelejligt.

- Jeg vil gerne arbejde for, at det bliver sat særskilt på finansloven, siger hun.

Jill Isabel Flores í Toftum

  1. 45 år.
  2. Hendes mor er fra Chile, deraf kommer mellemnavnene Isabel Flores.
  3. Hun har været gift i snart 20 år. Jills mand er fra Færøerne og í Toftum er derfor færøersk. Hun har fem børn mellem 7 og 17 år.
  4. jills mand arbejder for et norsk firma som electrical supervisor, og hun er derfor selv halvdelen af året.

Hun påpeger, at hun er udmærket klar over, at man ikke bare lige sætter gravemaskinerne i gang, og at hun gerne vil anerkende, at der faktisk er sket store fremskridt i arbejdet med forureningen de seneste år.

Og så er hun optimist. Debatten om forureningen kommer ikke til at dø ud igen, mener hun. Om hun bliver valgt eller ej, så kommer vi til at se en ny generation af byrådspolitikere, der vil være mere tydelige end de tidligere generationer.

- Jeg synes, det er godt, der bliver sat fokus.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce