Annonce
Billund

I kølvandet på forureningssagen: Billunds borgmester vil have Engsøen med i en oprydning

Borgmester Ib Kristensen (V), her i selskab med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og MF'er Anni Matthiesen (V) ved et møde om Grindsted-forureningen, vil også have staten til at hjælpe med en oprydning af Engsøen. Arkivfoto: Martin Ravn

Engsøen bør være en del af forureningssagen, mener borgmester i Billund Kommune Ib Kristensen (V), som vil have oprenset både banegravsdepotet, den gamle losseplads og Engsøen. Det siger borgmesteren i en "året der gik"-interview med redaktionen.

Billund Kommune: 2018 bød på mange positive nyheder for Billund Kommune: Millionstore renovering af skolerne, den kommune i landet hvor flest unge dyrker idræt, og kommunen er blevet gældfri. Bare for at nævne et par stykker. Alligevel fyldte én sag mere end noget andet i 2018: Grindsted-forureningen.

- Det var den helt store dagsorden, og det er en ærgerlig dagsorden, forstået på den måde at vi har nu engang den forurening, vi har. Men heldigvis er der kommet fokus på det fra både regionen og flere ministre. Jeg synes, det er godt, vi har fået gennemført afdampningsundersøgelserne, så vi har fået fastslået, at det ikke er farligt at gå rundt i byen. Nu mangler vi så sundhedsundersøgelserne, siger Ib Kristensen (V), borgmester i Billund Kommune.

Året der gik

Redaktionen satte Billund Kommunes borgmester Ib Kristensen (V) stævne til et interview om året, vi netop er gået ud af.Det blev til en lang snak om i særdeleshed Grindsted-forureningen.

Større opmærksomhed end nogensinde før

Året var knap i gang, før et hold forskere i slutningen af januar kom med en rapport, der kortlagde præcist hvor meget og hvor en stor del af forureningen fra det gamle Grindstedværket siver ud i Grindsted Å. Efterfølgende kom der med jævne mellemrum nyheder, borgermøde, nye undersøgelser, så debatten ligesom tidligere ikke er døde ud.

- Jeg har aldrig oplevet så stor opmærksom omkring det som nu, og en utrolig seriøs opmærksom både fra borgergrupper og politikere, siger borgmesteren.

Hvorfor er det lige nu, at sagen har fået tag i både befolkningen, men også jer politikere?

- Jeg tror, det er tilfældigheder, det lige sker nu. I min tid som borgmester er det tredje gang, forureningssagen dukker op. Denne her gang har den måske ramt det rigtige tidspunkt og de rigtige mennesker. Nu har den vundet gehør ikke bare lokalt og hos mig, men også hos andre. Jeg kan ikke sige, hvorfor det lige er nu. Jeg tror, det har noget at gøre med befolkningen og med medierne, men også med den miljødagsorden, der er kommet mere frem end tidligere, siger Ib Kristensen.

Annonce

Borgmester vil have fuld oprydning

Det sidste års debat har flyttet borgmesterens holdning, så han i dag går ind for en total oprydning.

- Jeg mener, uanset hvad sundhedsundersøgelsen siger, at vi skal have en fuldstændig oprydning af depoterne og få kilderne fjernet. Det er vi nødt til. Vi kan ikke rydde op under byen, men banegravsdepotet og den gamle losseplads, hvor vi har de store udsivninger fra. Selvom det måske ikke er det store problem for sundheden i dag, har vi en generation om 50 år og et miljø, som vil få gavn af det, siger borgmesteren og tilføjer:

- Jeg tror, det er en dagsorden, som er kommet for at blive, indtil vi kommer til bunds i det. Heldigvis har man fået en teknologi, som man ikke havde for bare fem år siden, som måske kan være med til at gøre det nemmere at foretage en oprydning.

Er det ikke nemt at sige, når ansvaret for en oprydning ikke ligger ved kommunen?

- Det er ikke en kommunal opgave, men alene det vi smider i med ressourcer med til miljøafdelingen, som har fået flere arbejdsopgaver med sagen, og med undersøgelsen af kloakker, gør at vi ikke slipper for udgifter.

Hvor er Engsøen i alt dette?

- Engsøen er den store "dark horse". Den ligger der også et stort millionbeløb i, hvis den skal renses op. Hører den med til sagen? Det mener vi, at den gør på grund af forureningen. Søen er egentlig kommunens ansvar, men fordi den er forurenet af kviksølv og andre stoffer, som andre har været med til at give en tilladelse til, synes vi, det er unfair, hvis det er kommunen, som selv står ansvaret, siger Ib Kristensen.

Annonce

Svært at være negativ

Når talen ikke falder på Grindsted-forureningen, er det svært for borgmesteren at finde noget at være utilfreds over i kommunen.

- Det nye byråd er kommet godt fra land, og det var et enigt byråd, som stod bag budgetforliget. Det er set fra min stol utroligt dejligt. Billund bymidte sker der fortsat meget i, og det kommer til at påvirke os i endnu flere år, inden vi er færdig. Samtidig har vi investeret i skolerne, hvor tallene for tilfredsheden bliver bedre og bedre, så det viser, at investeringen har været rigtig. Vi bygger nye demensboliger og har tilført ældreområdet flere penge. Lokaltilskuddet har vi ændret ved at fjerne 25-års-reglen. Sådan kan jeg blive ved, så jeg synes, det er svært at finde noget at være negativ over, siger Ib Kristensen.

Foruden det fortsatte fokus på Grindsted-forureningen, byder 2019 helt sikkert på et folketingsvalg. Det bliver ifølge borgmesteren spændende for Billund Kommune af flere årsager:

- Motorvejen er i spil. Den ved ikke vi, hvordan den ender, så vi er spændt på at se, hvordan folketingsvalget spænder af, og hvad det har af betydning. Jernbanen er ligeså usikker, for der er diskussioner om pengene. Men det er to store anlægsprojekter, som vi gerne skulle have glæde af, siger Ib Kristensen.

Annonce
Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Alarm 112

Mange uheld i kommunen: Bilist pløjede ind i vejarbejde og tuktuk lavede saltomortale

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Erhverv

Billund Syds nye boligområde: Få symbolske indrømmelser - Er det godt nok?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Annonce