Annonce
Børkop

I laden stod en speciel motor - et stykke danmarkshistorie

Der er tale om en dieselmotor af mærket Deutz. Foto: Jørgen Flindt
I Arne Ladegaards lade i Smidstrup har gennem en årrække stået en dieselmotor, som nu er endt på et maritimt oplevelsescenter. For motoren har været en lidt speciel del af den danske søfartshistorie.

Smidstrup: Den forholdsvis lille dieselmotor står ikke længere i Arne Ladegaards lade, som den ellers har gjort i en håndfuld år.

Den er nu kommet på museum, for den lille motor af mærket Deutz har nemlig oplevet de store have på en lidt speciel måde.

- Den har siddet på den redningsbåd, som skibet Nella Dan brugte. Udover at den blev brugt som redningsbåd, er båden brugt til at fragte gods indtil kanten af især Antarktis, forklarer Keld Christensen, der er medlem af bestyrelsen hos Smidstrup Museum.

Nella Dan er nemlig et skib, der har sin helt egen plads i den danske søfartshistorie. Skibet var en del af rederiet J. Lauritzens røde polarskibe, som sejlede med fragt og post til de koldeste egne af verden. Nella Dan var et forsynings-, ekspeditions- og forskningsskib for danske interesser i Nordøstgrønland og australske interesser i Antarktis.

Men skibet led en hård skæbne i 1987, hvor det endte med, at skibet blev sunket, efter det var gået på grund.

- Men man pillede alt af skibet først, deriblandt redningsbåden, og det er den motor derfra, vi nu kører op til Aalborg. Oplevelsescentret vil meget gerne have motoren, hvilket gør mig glad. Det er dejligt, at den motor, som jo ellers bare stod her, nu får et godt hjem, hvor dens historie fortælles, siger Arne Ladegaard.

Det er ham, som har ejet motoren, der nu er kommet på maritimt oplevelsescenter i Aalborg.

Maritimt oplevelse

”Friends of Nella Dan” er en forening på Springeren – Maritimt Oplevelsescenter i Aalborg.

Foreningen er stiftet for, gennem sammenholdet af mennesker med interesse og tilknytning til polarskibet Nella Dan, at indsamle, bevare og formidle beretninger fra et eventyrligt hjørne af dansk søfartshistorie til glæde og gavn for et bredere publikum.

Springeren – Maritimt Oplevelsescenterr er et maritimt museum beliggende i Aalborg, hvis hovedattraktion er ubåden Springeren.

Ubåden er i dag dog kun en af 11 udstillinger på museet, som har en omfattende samling af maritime effekter og flere interaktive udstillinger. Deriblandt om Nella Dan.

Fra lade til museum

Arne Ladegård er vant til at samle på maskiner og motorer. Hans lade er fyldt med dem, og dermed er laden fyldt med mange års historie fra især landbruget. Men motoren fra Nella Dan er søfartshistorie.

- Jeg har købt den af min nabo for nogle år siden, og jeg ved, at han har købt den på Odderkanten for flere år tilbage. Så jeg vidste godt, at motoren har været på Nella Dan. Men hvordan motorenes historie har været fra Nella Dans redningsbåd til Odder, ja, det forsvinder i tågerne. Men faktum er, at nu skal det på museum, og at de i Aalborg ser frem til at få den op på museet Springeren - et maritimt oplevelsescenter, siger Arne Ladegaard.

Han har fået hjælp af Keld Christensen og Tage Asmussen fra Smidstrup Museum.

Tage har køretøjet, der kan fragte motoren til Aalborg. Keld biddrager på anden vis.

- Det var egentligt mest, fordi jeg er bedre til det med hjemmesider og den slags, så Arne spurgte, om jeg vil hjælpe med at finde det rette sted for motoren, og jeg fik skabt kontakt til museet i Aalborg. Skibet er bygget i Aalborg. Museet har i forvejen blandt andet et flag og en klokke fra skibet, og nu får det også en motor, forklarer Keld Christensen.

Så de tre mænd fik motoren på den lange autotransporter og fik kørt turen til Aalborg. Et stykke søfartshistorie har "sejlet" ud af Arnes lade og hjem til Aalborg.

Den lille dieselmotor blev læsset på en stor autotransporter og spændt godt fast og kørt på museum ved Limfjorden. Keld Christensen og Tage Asmussen fra Smidstrup Museum hjalp til med at få motoren fra en lade ved Smidstrup til museet i Aalborg. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce