Annonce
Hedensted

Idé om egnsteater droppes - millionudgift har fået projektet til at vælte

Billedet er fra prøverne på stykket "Generalforsamlingen" på Tørring gymnasium, som Teater Jævn fra Herning og 18 lokalforeninger i Hedensted Kommune står bag med økonomisk støtte fra Statens Kunstfond og Hedensted Kommune. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Ønsket om at etablere et egnsteater mellem det Herning-baserede Teater Jævn og Hedensted Kommune bliver alligevel ikke til noget - for stor økonomisk usikkerhed set over en fireårig periode, lyder det fra udvalg bag beslutningen.

Hedensted: Hedensted Kommune får alligevel ikke et egnsteater fra og med 2021.

Afgørelsen ligger fast ovenpå seneste udvalgsmøde i Fritid og Fællesskab. Her blev det besluttet ikke at søge støtte til etablering af et såkaldt flyvende teater, der ellers har været oppe til overvejelse de seneste måneder.

Udvalgsformand Liselotte Hillestrøm (S) forklarer:

- Vi har haft idéen sendt rundt til de forskellige politiske grupper, for opgaven var for økonomisk stor til, at vi selv kunne løfte den. Og da man netop så den økonomiske udgift, der er forbundet med teatret, blev tomlen peget ned hos de fleste byrådsmedlemmer. Projektet er en for stor økonomisk usikkerhed set over en fireårig periode.

Liselotte Hillestrøm er dog fortrøstningsfuld og satser på, at der vil kunne opstå nye konstellationer og løsninger, siger hun.

- Vi vil nu sætte os sammen med fritidsudvalget og landdistriktsudvalget. Og så må vi se, hvad vi kan gøre og finde på, lyder det fra udvalgsformanden.

da man netop så den økonomiske udgift, der er forbundet med teatret, blev tomlen peget ned hos de fleste byrådsmedlemmer. Projektet er en for stor økonomisk usikkerhed set over en fireårig periode.

Liselotte Hillestrøm

Ærgrelse i landdistriktsråd

Havde man valgt at sende Kulturministeriet en ansøgning 1. april i år, og blev den godkendt af ministeriet, ville det for Hedensted Kommune have betydet et netto driftstilskud til et egnsteater på tre millioner kroner per år i fire år.

Det faktum var man afklaret med i sidste kvartal af 2019 - op til premieren af forestillingen "Generalforsamlingen" i september, som Teater Jævn fra Herning og 18 lokalforeninger i Hedensted Kommune stod bag med en økonomisk støtte fra Statens Kunstfond og Hedensted Kommune på dels 60 dels 40 procent.

Hos formand for Det Fælles Landdistriktsråd, Peter Altenborg, er der stor ærgrelse at spore over afgørelsen, men også forståelse.

- Det her må stå for min egen regning, men jeg er sikker på, at politikerne ikke har kunnet overskue udgifterne til et egnsteater efter udmeldingen om udligningsreformen, der pludselig kom ind fra højre.

- Men det er da utroligt ærgerligt, at vi mister muligheden for at få et teater. Jeg mener bestemt, der er brug for den form for teaterkultur i kommunen, siger han.

Peter Altenborg håber ligesom udvalgsformand Liselotte Hillestrøm, at man vil kunne finde en anden løsning, der også vil kunne formå at knytte teaterkultur til kommunen.

- Man kan måske lave det på en anden måde - et lidt amputeret egnsteater, om man vil. Det kan være som set i Herning, hvor der tilfalder støtte fra andre aktører og, hvor det bliver båret frem af ressourcepersoner med et meget lavt støttebeløb fra kommunen, så det er knap så kommunalt drevet.

- Det er værd at kæmpe videre for en anden løsning. For man bør ikke være stolt af, at man som kommune ligger lavt på kultur. Vi er i landdistrikterne glade for de midler, der bliver afsat til os. Men det er ikke teaterkultur, der kommer ud af det - det er virkelig en mangelvare, siger Peter Altenborg.

Hedensted Kommune må takke nej til et egnsteater, en beslutning formand for Det Fælles Landdistriktsråd, Peter Altenborg, ærgrer sig over, men også har forståelse for. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce