Annonce
Ikast-Brande

Ikast-Brande Kommune har "spøgelsesborgere”

Befolkningstallet har været overvurderet på grund af "spøgelsesborgere”, der har været fejlregistreret.
Annonce

Ikast/Brande: Det er en kendt sag, at der er relativt store sæsonmæssige udsving i indbyggertallet i Ikast-Brande Kommune. Lige så kendt er det, at kommunens indbyggertal stort set uafbrudt har været i vækst siden kommunesammenlægningen i 2006. Eneste undtagelse var 2012, hvor antallet af indbyggere i Ikast-Brande faldt med knap 200.

Men nu har en oprydning i CPR-registeret medført, af befolkningstallet har måttet nedjusteres.

Det er DR, der har fået Danmarks Statistik til at lave en særkørsel i forlængelse af, at forhenværende indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille tidligere på året gav kommunerne besked på at få ryddet op i registrene.

Her skiller Ikast-Brande sig ud som en af de kommuner med den absolut største relative fejlmargin. Ifølge DR’s opgørelse har Ikast-Brande haft en fejlregistrering af 22,8 fraflyttede borgere pr. 10.000 indbyggere, et tal der kun overgås af den sydsjællandske kommune Stevns med 36,5 ”spøgelsesborgere” pr. 10.000 indbyggere.

Med et aktuelt indbyggertal på 41.664 svarer det til en korrektion på 95 indbyggere. Et tal kommunaldirektør Flemming Storgaard imidlertid ikke kan genkende:

- Vi har fundet cirka 65 borgere, som vi har udmeldt som fraflyttet af folkeregisteret i løbet af tredje kvartal 2019. Dette tal sammenholdt med at virksomhederne i Ikast-Brande Kommune gør brug af forholdsvis mange flere medarbejdere fra udlandet, end hvad virksomheder i andre kommuner gør - syntes jeg sådan set, at det er ret begrænset, hvad vi har fundet, siger han.

- Det skyldes bl.a. vores gode samarbejde med virksomhederne. Det er borgerens egen opgave og ansvar at være korrekt tilmeldt folkeregisteret – men de danske regler kan ofte være forholdsvise svære at forstå for mange udlændinge. Derfor er vi også rigtige glade som det gode samarbejde med virksomheder, som er helt klar over reglerne og rigtig gode til at informere deres medarbejdere om de danske regler – herunder også folkeregisterregistreringen, uddyber kommunaldirektøren. Han understreger, at de 65 ”spøgelsesborgere” ikke har kostet kommunen noget i form af offentlige ydelser. Til DR oplyser Flemming Storgaard, at 50 af de 65 personer har været udrejst i mere end fem år, inden de blev fjernet fra registeret.

Formålet med oprydningen var at undgå fejl i udbetalingen af bloktilskud fra staten. Udligningsordningen kommunerne imellem baserer sig blandt andet på befolkningstal, og dermed kan Ikast-Brande Kommune reelt have fået mere udbetalt i bloktilskud, end kommune var berettiget til.

Omvendt fik et par af de mest velhavende kommuner i hovedstadsområdet, Gentofte og Frederiksberg, stik imod intentionerne del i en særlig pulje tiltænkt yderkommuner med faldende folketal, da de tidligere på året fik ryddet op i deres registre. Det udløste ifølge DR henholdsvis 68 og 117 millioner ekstra statslige kroner til de to kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Danmark For abonnenter

20-årige Sofie døde i badekar på bosted: Medarbejdere makulerede vigtig badeinstruks

Annonce