Annonce
Fredericia

Ikke for små børn: At lave en god roulade er ikke så let

Det er ikke enkelt at lave en god roulade. Se Mette Blomsterbergs oplæg herunder. Foto: PR
At den fredericianske superkok, Rainer Gassner, lagde ud med en vellykket roulade, er faktisk lidt af en bedrift.

Fredericia: Det var en bemærkelsesværdig bedrift, otte-årige Rainer Gassner begik i 1981.

Første gang den senere Michelin-kok for alvor fik fyret op under sine køkken-evner var, da han ville overraske sin mor med noget så eksklusivt som en roulade. I familien Gassners hårdtarbejdende tyske landsbyhjem var forkælelse ikke just hverdag, så kagen var noget ganske særligt. Og at en otte-årig dreng har held til at få den skabt helt rigtigt, er faktisk også noget særligt. En god roulade er nemlig ikke noget, man bare lige ryster ud af ærmet.

Det kræver håndelag, fingerspidsfornemmelse og måske endda også lidt held at få rouladen helt på plads, fortæller kagedronning Mette Blomsterberg.

- For mig er det altid rørende, når et barn oplever en succes, siger hun efter at have hørt om Rainers øjenåbnende kagebagning.

- Det er netop sådanne små øjeblikke, der er med til at bygge et menneske op. Også selvom det "bare" er en kage.

- Og så er det jo netop dét mad kan: Den kan samle os, skabe relationer, glæde andre og endda også glæde os selv. Dejligt at han fik dette med så tidligt i livet, siger Mette Blomsterberg.

Se Mette Blomsterbergs opskrift på en vellykket roulade her - og prøv, om du kan gøre hende og Rainer Gassner kunsten efter. Gassner bagte med hindbær - Blomsterberg bruger brombær.

Annonce

Du skal bruge:

Til bromærmarmeladen:

  • 250 gram brombær
  • 175 gram syltesukker
  • En kvart dl vand
  • En kvart vaniljestang
  • 1 spsk.sukker

Til roulade-bunden:

  • En kvart vaniljestang
  • 65 gram sukker
  • 100 gram æggeblomme
  • 100 gram hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 200 gram æggehvider

Til pynten:

  • 2 dl piskefløde
  • 15 brombær
  • friske urter
  • spiselige blomster

Det skal du gøre:

  • Brombærmarmelade: Skær bærrene i halve, hvis de er meget store.
  • Kom brombær, syltesukker og vand i en lille gryde, bring det i kog og lad det småkoge i fem-otte minutter uden låg under konstant omrøring.
  • Tag gryden af varmen og skum overfladen af.
  • Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene med 1 spsk. sukker, til kornene skilles ad.
  • Kom vaniljesukkeret i marmeladen og rør rundt.
  • Afkøl marmeladen helt inden cirka 200 gram af den smøres ud på den kolde rouladebund. Gem resten på køl, og nyd det på et stykke ristet brød.
  • Rouladebund: Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret på bordet med kniven, så kornene skilles ad.
  • Pisk den hjemmelavede vaniljesukker sammen med resten af sukkeret og æggeblommerne til en tyk æggesnaps.
  • Bland mel og bagepulver og sigt det ned i æggesnapsen. Vend det forsigtigt sammen med en dejskraber.
  • Pisk æggehviderne stive, men ikke knoldede og vend dem forsigtigt ned i dejen. Stop, når den er ensartet.

Fortsat: Det skal du gøre

  • Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir. Stryg den lige tyk ud over det hele i et rektangel, der måler cirka 35 x 45 cm.
  • Bag bunden ved 190 grader i cirka seks-otte minutter, eller til den er ganske let gylden. Pas på ikke at bage bunden for meget, for så bliver den svær at rulle sammen.
  • Lad bunden køle af i nogle minutter. Tag et stykke bagepapir på størrelse med bunden og læg det på bordet.
  • Drys lidt ekstra sukker ud på bagepapiret. Vend den let afkølede bund på hovedet, så oversiden af den bagte bund nu ligger på sukkeret. Lad den afkøle nogle minutter, inden marmeladen kommes på.
  • Befri bunden fra det bagepapir, den er bagt på.
  • Stryg cirka 200 gram af den kolde marmelade ud over hele bunden i et tyndt og jævnt lag med en paletkniv.
  • Rul forsigtigt det hele sammen til en roulade på langs, ind mod dig selv.

Fortsat: Sådan skal du gøre

  • Pynt: Skær enderne af rouladen med en skarp, savtakket kniv og sæt den på det fad, du vil servere den på.
  • Pisk fløden til let, men sprøjtefast skum. Kom skummet op i en engangssprøjtepose med en stjernetyl i.
  • Sprøjt skummet i et fint mønster på hele rouladens "ryg". Afslut smukt med friske brombær, friske urter, spiselige blomster eller lignende.

Opskrift: Mette Blomsterberg

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce