Annonce
Kultur

Ikke kun festivalen er ramt i Jelling: Se listen over lokale arrangementer, der bliver påvirket

Forårsmarkedet ved Runecentret om halvanden uge er aflyst - ligesom en lang række andre arrangementer i Jelling de kommende fire-fem måneder. Arkivfoto: Michael Svenningsen
I Jelling og omegn er det ikke kun Jelling Musikfestival, der må aflyse festen grundet forlængelse af forbuddet mod større forsamlinger. Enkelte arrangementer planlægges dog at blive gennemført i et andet format.
Annonce

Jelling: "Til alle jer, der har arbejdet hårdt med at planlægge festivaler, markeder og andre store begivenheder hen over sommeren, har jeg desværre også en alvorlig melding. Forbuddet mod de store forsamlinger fastholdes til og med august."

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i sidste uge.

For folk på Jelling-egnen faldt tankerne straks på Jelling Musikfestival, som ikke må gennemføre den planlagte festival sidste weekend i maj. Men der er også andre lokale begivenheder, som er enten tvunget til at aflyse eller afvikle arrangementerne i et mindre format.

1) Folkefesten i Jelling

Genforeningsfesten bliver udskudt til 2021. Arkivfoto: Claus Thorsted

100-året for Genforeningen skulle i 2020 fejres over hele landet, og i Jelling var en folkefest planlagt til at blive afholdt over to dage 24. og 25. april.

Musikere, foredragsholdere og andre aktører var booket, men de må vente til næste år med at komme i aktion - ligesom de 4000 programmer, der allerede var trykt.

2) Forår i Jelling

Markedet "Forår i Jelling" ved Runecentret er aflyst. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Samme weekend skulle der om lørdagen 25. april have været forårsmarked ved Runecentret. Et traditionsrigt marked med friske fødevarer og kunsthåndværk.

- Vi har besluttet at aflyse Forår i Jelling. Vi kan ikke lave marked i denne corona-periode. Desværre, lyder det fra Irene Uhrbrand, formand for Jelling Turist- og Handelsstandsforening.

3) Spotlight

Der bliver ingen Spotlight på torvet i Jelling i dette forår. Arkivfoto: Mette Mørk

Vejle Kommunes børnefestival Spotlight var i år blevet rykket fra efteråret til foråret, således det skulle være afholdt fra 27. april til og med 1. maj. Om onsdagen skulle det være foregået på Byens Torv i Jelling.

Festivalen er aflyst, men det er dog lykkedes arrangørerne at flytte nogle af koncerterne til efteråret.

4) Jelling Orm

For fem år siden holdt Lars Løkke Rasmussen tale til Jelling Orms 25-års jubilæum. I 2020 er 30-års jubilæet indtil videre udskudt. Arkivfoto: Angelina Owino

Der var planlagt en folkelig søsætningsfest med underholdning til både børn og voksne i forbindelse med 30-års jubilæet for vikingeskibet Jelling Orm.

Bestyrelsen i skibslauget arbejder stadig på at få skibet ud på Fårup Sø, men venter med at melde en dato ud.

5) Veterantog

Damptoget kommer ikke forbi Jelling. Arkivfoto: Anders Kynde

Bestyrelsen i Sydjyllands Veterantog har besluttet, at de kommende kørsler 16. og 17. maj (markering af 50-året for damptogenes ophør i Danmark) samt sommerkørslerne mellem Vejle og Jelling i juni og august er aflyst grundet coronavirussen.

I forvejen var sæsonplanen udfordret af et stort renoverings- og sporarbejde på Vejle Station.

6) Jelling Børnefestival

Sådan så det ud i 2008, da bandet Stoned Jesus åbnede førfestivalfesten på torvet i Jelling. I 2020 var traditionen på vej til at blive genoplivet i et nyt format, men det også vente til næste år. Arkivfoto

Om lørdagen op til Jelling Musikfestival - det vil sige 23. maj - var det planen at afholde Jelling Børnefestival for børn i alderen 0-10 år og deres familier.

- Børnefestivalen bliver først holdt til næste år, og de gode ideer er gemt, så der nemt kan bygges op igen. Det kan være, at nogle af de gode ideer bliver forsøgt henover året, når der er mulighed for det. Det arbejder de enkelte tovholdere på, forklarer Trine Laursen, projektkonsulent i CityCo, som sammen med BID Jelling står bag den lille festival.

7) Jellingløbet

Jellingløbet kan næppe afvikles i samme format som tidligere, da der plejer at være op mod 1000 deltagere. Arkivfoto: Lars Juul

Sidste år deltog 906 motionister i Jellingløbet, som i år skal foregå onsdag 10. juni.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra arrangørerne - dog uden held. Men på løbets hjemmeside står der, at beslutningen om at udskyde eller aflyse løbet bliver truffet 1. maj.

8) Præstegårdsfestival

Præstegårdsfestivalen i Hvejsel var sidste år besøgt af 300 gæster fra lokalområdet. Privatfoto

I præstegårdshaven i Hvejsel havde sognepræst Gitte Sandager Bjerre for tredje år i træk inviteret til præstegårdsfestival lørdag 14. juni. Også dette arrangement må vente til næste år.

- Det er drønærgerligt, men i forhold til så mange andre har vi jo ikke noget økonomisk i klemme. Det er trist, og jeg tænker at særligt i år vil vi have brug for at mødes, være sammen i fællesskaber, og til det er præstegårdshaven og musikken en fantastisk ramme. Men vi vender tilbage næste år, lyder det fra Gitte Sandager Bjerre.

9) Vikingemarked

Det traditionsrige vikingemarked plejer at samle mange mennesker ved højene. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Som sædvanlig skulle der i begyndelsen af juli have været afholdt Vikingemarked ved Jellinghøjene.

- Vikingemarkedet, der er planlagt til 4. og 5. juli, bliver ikke i det omfang, som vi har forventet. Bestyrelsen for markedet afventer retningslinjerne for, hvor mange mennesker der må mødes til den tid. Når vi har dem, vil vi træffe beslutning om et eventuelt reduceret marked, siger Bjarne Madsen, formand for foreningen Vikingemarked ved Højene.

10) Verdensballetten

Verdensballetten danser på verdensarven i Jelling første søndag i august - eller gør den? En officiel udmelding er ikke kommet endnu. Arkivfoto: Annett Bruhn

For første gang nogensinde skulle Verdensballetten have optrådt ved Sydhøjen i Jelling. Arrangementet var planlagt til 2. august fra klokken 16 til 18, men det hænger nu i en tynd tråd.

Egentlig har Vejle Kommunes kulturudvalgsformand, Dan Arnløv Jørgensen, i sidste uge meldt ud, at balletopvisningen bliver aflyst. Men officielt er der ikke kommet en endelig udmelding fra Vejle Musikteater, som er arrangør, eller Verdensballetten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Bannerkunst med lokalhistoriske motiver

Vejle

Se de nyeste corona-tal for Vejle her: Smittetallet stiger stadig - godt hjulpet på vej af B117

Annonce