Annonce
Navne

Ikonisk møbeldesigner fra Hammel er sovet stille ind: Jørgen Bækmark efterlader stort indtryk på dansk designhistorie

Jørgen Bækmark boede i udkanten af Hammel i et hjem med danske møbelklassikere en masse. Foto: Flemming Krogh
Jørgen Bækmarks ikoniske træmøbler blev kendt i løbet af 60’erne og er fortsat med til at definere vores smag og indretning i dag. Selv boede han i et hus i Hammel, der ikke tog sig ud af meget udefra, men som indeni var et skatkammer af danske møbelklassikere. Jørgen Bækmark døde 21. december i en alder af 92 år.

Møbler i træ har fyldt det meste af Jørgen Bækmarks liv. Sammen med navne som Hans Wegner, Børge Mogensen og Arne Jacobsen var Jørgen Bækmark en del af den skandinaviske arkitektskarre, hvis møbler blev kendt i hele den vestlige verden i løbet af 60’erne.

Møblerne var af god kvalitet, og den slags koster som bekendt penge. Det afholdt mange ’almindelige danskere’ fra at købe de moderne møbler, og det ønskede Jørgen Bækmark at ændre på.

Han stod siden i spidsen for FDB Møblers tegnestue, hvor man tegnede enkle, tidløse træmøbler, som blev lavet på maskinværksteder for at holde prisen nede.

Annonce

Den 21. december sov den legendariske møbelarkitekt stille ind i sit hjem efter kort tids sygdom. Jørgen Bækmark blev 92 år og efterlader et stort aftryk på dansk designhistorie, idet flere af hans møbler stadig er med til at definere vores indretning af hjemmet i dag.

Møbler skal passe til mennesket

Jørgen Bækmark blev født i Vendsyssel den 9. november i 1929 men voksede op i Ebeltoft. Her blev han udlært snedker, inden han endte i København efter sin soldatertid.

Han blev udlært i 1950 og tog efterfølgende en uddannelse som møbelarkitekt på Kunsthåndværkerskolen og Kunstakademiets Møbelskole, inden han i 1958 tiltrådte stillingen som tegnestueleder for FDB Møbler i en alder af 29 år.

Jørgen Bækmarks filosofi var, at møbler skal passe til mennesket og ikke omvendt. Dét var med til at forme det ikoniske brand - og ikke mindst sætte aftryk på dansk designhistorie.

Da FDB’s tegnestue lukkede i 1968, begyndte Jørgen Bækmark at undervise på Kunsthåndværkerskolen i København. På den måde lærte den østjyske møbeldesigner fra sig til kommende generationer, ligesom Hans Wegner, Poul Kjærholm og andre kendte designere havde gjort før ham.

Siden rykkede han og hustruen Helga tilbage til Jylland, hvor de bosatte sig i et gult parcelhus i Hammel – et hus, der ikke tog sig ud af meget udefra, men som indeni mindede om et mindre designmuseum med sine mange møbelklassikere.

En pen i hånden til det sidste

Jørgen Bækmark står blandt andet bag det populære fletdesign, som kendetegner J80-serien. En let spisestol i egetræ med pinde i ryggen. I dag er stolen kendt og elsket af mange generationer og én af de bedst sælgende designs hos FDB Møbler.

J80-stolen og ’storebroren’ J82 blev skabt i hans tid som tegnestueleder i 60'erne, og da Jørgen Bækmark engang på en udstilling blev spurgt, hvorfor det var nødvendigt med en større stol end den klassiske, svarede han, at når man er ung, kan man have sin kæreste siddende. Senere bliver hun gravid, og så skal der også være plads til, at hun kan sidde bekvemt. Endelig kan hun også bruge den, når hun bliver ældre og har brug for plads til det tæppe, hun svøber sig i.

Selvom Jørgen Bækmark indstillede karrieren for en del år siden, var hans pen i hånden aktiv til det sidste.

I 2019 lancerede han i forbindelse med sin 90-års fødselsdag flere helt nye designs, der som altid var tegnet op med blyant på papir i 1:1.

Han mødte desuden op til alle FDB Møblers butiksåbninger landet over og var til trods for sin alder ikke bange for at hoppe på toget mod København for at give sit besyv med.

Jørgen Bækmark var enkemand og efterlader sig børn, børnebørn og oldebørn.

Annonce
Vejle For abonnenter

Stor midtby-ejendom renoveres for mange millioner: Derfor presser beboernes hunde prisen i vejret

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Vejle

Sådan sparer Laila 18.000 kroner om året: Nu er der plus på kontoen, selvtilliden er vokset, og vejlenseren har øget chancen for et liv uden skranteår

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Annonce