Annonce
Erhverv

In og yt: Mekanikeren er populær - det er kokken ikke

Martin elsker at rode med biler og håber at komme ind til Forsvaret som personvognsmekaniker. Foto: Carsten B. Grubach
Martin og Karina er i gang med en erhvervsuddannelse. De har valgt fag, der er på vej frem og tilbage.

KOLDING: Det er in i 2020’erne at være mekaniker. At sørge for, at bilerne kører, som de skal - oftest ved hjælp af digitalt udstyr. Det er til gengæld yt at være kok. Skæve, familiefjendtlige arbejdstider og et fysik krævende arbejde afskrækker mange unge i dag, hvor restauranter og hoteller skriger efter ny blod.

Når man er 19 år, ligger verden åben. Det gør den for Martin Blom, der er i gang med tredje hovedforløb på uddannelsen til personvognsmekaniker på Hansenberg i Kolding. En uddannelse, der har stor søgning, og Martin er da også kun en ud af 16 elever på sit hold.

Uddannelsen tager fire og et halvt år, men Martin er så motiveret, at han sagtens kan holde dampe oppe til 31. december 2023, hvor han, hvis alt går, som det skal, er færdiguddannet - og så ved han også godt, hvad han vil derefter.

Annonce

- Jeg er vokset op med en far, der altid har haft et eller andet i hænderne. Han er uddannet landbrugsmaskinemekaniker, og jeg har som lille altid været med ude på værkstedet, når han har været i gang. Senere begyndte jeg at skrue på knallerter, og det her med benzin og motorer har altid interesseret mig på en helt speciel måde.

- Jeg valgte så at søge ind på grundforløbet på EUC Syd i Haderslev. Så sprang gnisten. Det virkede bare, så jeg tog grundforløb 2 på Hansenberg og fik virkelig fingre i det med at lave biler, fortæller Martin Blom.

- Det er meget matematik i det, det hele er jo computerstyret i dag. Da min lærer blev mekaniker, var det ligesom at tage en grundforløbsprøve. I dag er der proppet 50 procent mere oven i.

- Vi skal have en del elektronik proppet ind i hjernen, så det kræver noget. Man skal selv kunne gøre tingene og diagnosticere, men det er aldrig det samme, du laver. Alting kan gå i stykker, siger Martin, der har læreplads hos Peugeot i Haderslev og kører fra Haderslev til Kolding i sin tre år gamle Polo.

Han har tidligere haft lejlighed i Kolding, men den blev for dyr for hans elevløn, så han er flyttet hjem til sin far. Og lønnen er det eneste, han er lidt utilfreds med.

- Jeg får 84 kroner i timen, det giver 9100 koner om måneden, så det blev for dyrt med lejligheden.

Karina elsker at lave mad, men savner flere elever i det store køkken på Hansenberg. Foto: Carsten B. Grubach

Inden han søgte ind på personvognsmekaniker-uddannelsen, overvejede Martin at søge ind til Forsvaret, og nu håber han på at kunne forene de to ting.

– Jeg vil gerne være personvognsmekaniker ved Forsvaret - det kan være i Skrydstrup, et andet sted i landet eller som udsendt, når jeg er færdig om to og et halvt år. Jeg har en kammerat, der arbejder ved Forsvaret, og han siger, at der er gode muligheder at få arbejde der.

Martin kan godt lide afvekslingen med at arbejde på værksted og gå i skole.

- Det giver et boost hver gang, man skal skifte, for så sker der noget nyt, siger han.

Og favoritdisciplinen er, når han skal prøvekøre en bil for at finde ud af, hvad der er i vejen med den.

- Når man så kommer hjem på værkstedet, finder fejlen og løser problemet, giver det en et klap på skulderen og selvtillid, siger den kommende personvognsmekaniker.

Kun seks elever

På den anden side af vejen står 21-årige Karina Høyer Madsen fra Lille Lihme mellem Vejle og Billund i Hansenbergs nye modne køkken. Karina vil være kok og går på gastronom-uddannelsen. Der er plads til 20 på holdet, men der er kun seks elever, som ikke fylder ret meget i det store køkken.

Færre kokke, flere mekanikere

I 2018 søgte 40 ind på grundforløbet til kokke/tjener-grundforløbet i gatronomi-linjen på Hansenberg i Kolding. Tallet steg til 57 i 2020, men er i år faldet til 33.

- Vi oplever pt. generelt, at 3-5 elever, der er optaget på et forløb, ikke møder frem, da mestrene har valgt at udskyde elevernes start på skolen på grund af øget travlhed i restaurationsbranchen, siger skolechef Kirsten Grosen, Hansenberg.

I år er der optaget 69 elever på personvognsmekanikeruddannelsen på Hansenberg. I 2020 var det 62, i 2019 40, så der er tale om en markant stigning, der lige som hos gastronomi-uddannelsen følger landstendensen.

- Det er lidt træls. Der må gerne være flere, for man lærer mere, når man ser forskelligt på tingene, og det er altid sjovt at høre andre, hvad de gør der, hvor de arbejder, siger Karina, der er i lære hos Skyttehuset i Vejle.

- Jeg startede som opvasker i 2014, kom i tjenerlære i Bredsten i 2016 og blev udlært som selskabstjener i 2019. Og kom så i kokkelære samme år i november. Uddannelsen tager tre år og fire måneder, og vi har tre ophold på skolen.

- Jeg brænder for at være kok, Jeg har altid elsket at lave mad og tænkte også på at blive kok, da jeg gik i tjenerlære, siger Karina, der ikke ser ulemper i de skiftende arbejdstider, der i de senere år har fået mange til at fravælge uddannelsen.

- Jo, man arbejder, når andre holder fri, men jeg synes ikke, at det er et problem, for når man har tre fridage i ugen, kan man nok få det til at passe sammen, så man kan se familie og venner.


Vi skal have en del elektronik proppet ind i hjernen, så det kræver noget. Man skal selv kunne gøre tingene og diagnosticere, men det er aldrig det samme, du laver. Alting kan gå i stykker.

Martin Blom, mekanikerlærling, Hansenberg


Det er fysisk krævende at være kok, for man står op i mange timer, men det virker ikke afskrækkende på mig, siger Karina, der især er glad for at anrette maden og derefter præsentere den for gæsterne. Og på skolen kan hun god lide, at der både er teori og praksis.

- Vi har lige haft om supper og saucer, og så går vi ud og laver det lige efter, at vi har talt om det. Vi skal også tale om slagtedyr og om tilberedningsmetoder, og i morgen skal vi have om æg – alt hvad man kan lave med dem, siger Karina med forventning i stemmen.

Hun er glad for at få begge uddannelser, drømmen er at bruge begge.

- Men jeg behøver ikke at styre det selv, jeg vil gerne være en del af noget.

Karina synes, at man skal tage kokkeuddannelsen, fordi det er et lærerigt fag.

- Og fordi du får lov til at eksperimentere og være kreativ, kan give en god service til andre, og så er der et godt sammenhold i køkkenet. Det har der i hvert fald været de to steder, jeg har været. Og så siger man jo tit, at ens personlighed afspejles i det, der ligger på ens tallerken.

Øverst på Karinas menukort vil i så fald stå: Langtidsstegt kalvefilet med saltbagt selleri, blancherede minirødder, pommes sautées og skysauce.

Annonce
For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Afstemnings-fadæse i Vejle: Flere mødte en lukket dør, da de ville brevstemme - kommunaldirektøren kalder fejlen for 'noget uheldig'

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

VEJLE

På søndag kommer det til at vrimle med cykler i Vejle: Men bare rolig - det er ikke Tour de France-feltet, der har tyvstartet tredje etape

Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Vejle

Dokumenter blev holdt hemmelige: Nu kan du købe papirerne, der fortæller om tidligere dronnings utroskab og den frygtelige straf

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Annonce