Annonce
Vejle

Incestoffer anker skuffende dom: Det er hårdt, men jeg giver ikke op nu

Jytte Jensen blev misbrugt af sin far som barn, selvom Vejle Kommune var advaret om risikoen. Hun lider af alvorlige senfølger og har rettens ord for, at kommunen svigtede hende. Men en millionerstatning mener byretten ikke, hun har krav på. Foto: Kaare Johansen
Byrådet skal bestemme, om Vejle Kommune anker dommen i Jytte Jensens sag - det ligger allerede nu fast, at socialdemokraterne vil ikke søge frifindelse for Vejle Kommune.

Vejle: Jytte Jensens ni år lange kamp mod Vejle Kommune er ikke slut.

Den 54-årige førtidspensionist vil anke gårsdagens frifindelse af Vejle Kommune for erstatning for tab af erhvervsevne og tabt arbejdsfortjeneste. Hun må nøjes med en tort-godtgørelse på 300.00 kroner.

- Det er hårdt - ikke mindst, fordi jeg kan mærke, at sagen belaster mine børn. Men nu er jeg kommet så langt, så jeg fortsætter, siger Jytte Jensen til Vejle Amts Folkeblad.

Annonce

Tirsdagen var hård at komme igennem. Efter at have talt med sin advokat måtte hun hvile sig i flere timer, før hun var klar til at tale med avisen:

- Jeg er skuffet over dommen - og jeg mener ligesom min advokat, at den er forkert. Derfor har jeg besluttet, at sagen skal videre til landsretten.

Spørgsmålet er så, hvordan politikerne i Vejle stiller sig til en eventuel ankesag. Lige efter dommen konstaterede borgmester Jens Ejner Christensen (V), at man sandsynligvis ville anke, hvis Jytte Jensen ankede.

- Jeg tænker, vi vil kontra-anke, som det er almindeligt i den slags sager, sagde Jens Ejner Christensen.

Med andre ord vil kommunen forsøge at blive helt frifundet for ansvar, hvis sagen ender i landsretten.

Afgøres i næste uge

Om borgmesteren har et flertal i byrådet bag sig, vil vise sig i løbet af den kommende uge. Allerede onsdag eftermiddag skal de ni politikere i økonomiudvalget drøfte sagen og komme med en indstilling til byrådsmødet på næste onsdag, 20. januar.

Jytte Jensens sag

  1. Jytte Jensen blev i årevis voldtaget af sin far - der i januar 1986 blev idømt tre års fængsel for incesten mod Jytte og hendes lillesøster.
  2. Fra 1980 var det Vejle Kommunes ansvar at holde øje med familien, fordi kommunen valgte at lade de to piger komme hjem  til den dysfunktionelle familie fra børnehjemmet Brogården.
  3. På trods af klare advarsler blandt andet fra den tilsynsførende, der for eksempel skrev, at pigernes far "ikke kunne forstå, at han ikke måtte gå i seng med sine døtre", og Jytte Jensens selvmordsforsøg kort efter, at hun var fyldt 15 år, blev pigerne ikke fjernet fra hjemmet. 
  4. I oktober 2019 afgjorde Retten i Kolding, at kommunen havde svigtet sin handlepligt.

På forhånd står det dog klart, at borgmesteren ikke får opbakning fra byrådets største parti. De 11 socialdemokrater er enige om stemme imod en anke - uanset, om Jytte Jensen anker eller ej:

- Vi vil sende et klart signal. Retten afgjorde allerede for et år siden, at kommunen ikke levede op til sit ansvar, da Jytte Jensen blev misbrugt af sin far. Den dom vil vi ikke anfægte ved at anke til frifindelse, siger gruppeformand og borgmesterkandidat Martin Sikær.

Annonce

S-splittelse er fortid

Denne gang har han en enig gruppe bag sig. Da byrådet senest skulle afgøre, om rettens afgørelse fra oktober 2019 skulle ankes, var gruppen splittet. Fire medlemmer var en del af det flertal på 19, der var klar til at anke.


Min foreløbige vurdering er, at rettens årsagsvurdering er forkert.

Lars Sandager, Jytte Jensens advokat


Hvis alle øvrige partier og løsgænger Kim Hesel stemmer som sidst, vil der denne gang være et snævert flertal for ikke at kontra-anke - men tirsdag antydede viceborgmester Dan Arnløv (K), at han måske vælger et nyt standpunkt. I efteråret 2019 var han imod at anke, men som han sagde tirsdag:

- Når jeg i sin tid afviste, at kommunen skulle anke, var det hensynet til Jytte Jensen, der talte. Jeg mente, at hun skulle have fred. Hvis hun nu selv anker, er sagen umiddelbart en anden.

Selvom der i 2019  var flertal for at anke byretsdommer Agnethe Egarth Skouvs  afgørelse om, at kommunen svigtede Jytte Jensen, har landsretten endnu ikke haft mulighed for at vurdere sagen.

Procesbevillingsnævnet sagde nemlig i første omgang nej til kommunens ønske om at anke. Først når der lå en afgørelse på både skyldsspørgsmålet og en eventuel erstatnings størrelse, kunne sagen komme for landsretten.

Annonce

Advokat er uenig i dom

Det gør der nu. Og tirsdagens dom ændrer ikke ved, at Jytte Jensen har byrettens ord for, at kommunen svigtede sin handlepligt ved ikke at forhindre de gentagne voldtægter.

Det er "kun" kravet om erstatning på sammenlagt 3,9 millioner kroner, retten har afvist - fordi der ifølge dommer Agnete Ergarth Skouv ikke er ført tilstrækkeligt bevis for, at de psykiske traumer, Jytte Jensen lider under, kan kædes direkte sammen med incesten i barndommen.

Jytte Jensens advokat, Lars Sandager er uenig. Som han skriver i en mail til Vejle Amts Folkeblad:

"Min foreløbige vurdering er, at rettens årsagsvurdering er forkert. Retslægerådet siger, at overgrebene, der i sin natur har været meget psykisk traumatiserende, er hovedårsagen til de psykiske problemer, om end livets almindelige slag ikke kan udelukkes også bidrager. At slutte derfor til, at der ikke er årsagssammenhæng, er jeg uforstående over for, og jeg vil anbefale min klient at anke, hvis der kan opnås fri proces."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Vejle Madfest kom godt fra start: Men der var nærmest for mange smagsprøver

Vejle

Crazy Red and Whites: Seks Vejle-kendisser fortæller om deres bedste landsholds-oplevelser

Annonce