Annonce
Vejle

Incestoffer kræver fire millioner kroner i erstatning: Retten i Kolding får næppe det sidste ord

Det bliver op til byrådet - her samlet til coronasikret møde i Spektrum - at afgøre, om byrettens dom skal ankes.  Arkivfoto: Leif Baun
Vejle Byråd skal endnu engang drøfte, om en eventuel dom, der går kommunen imod, skal ankes til landsretten.
Annonce

Vejle: Thi kendes for ret..

Når byretsdommer Agnete Ergarth Skouv den 12. januar klokken 10 afsiger dom i erstatningssagen mod Vejle Kommune, får hun næppe det sidste ord i en sag, der har strakt sig over otte år.

Retssagen er den foreløbige kulmination på det juridiske efterspil efter, at Jytte Jensen i 1980'erne blev seksuelt misbrugt af sin fader. Han er for længst dømt, men Jytte Jensens advokat kræver knap fire millioner kroner i erstatning af Vejle Kommune, fordi kommunen - efter Jytte Jensen og advokatens mening - svigtede hende dengang.

Alt tyder på, at sagen fra Retten i Kolding kommer til at fortsætte ved landsretten.

Både kommunen og Jytte Jensen har så småt blikket rettet mod den højere retsinstans.

Går dommen Jytte Jensen imod, standser sagen i hvert fald ikke 12. januar:

- Nu er jeg kommet så langt, så jeg fortsætter, selvom det er hårdt, sagde Jytte Jensen i en pause i forbindelse med tirsdagens retsmøde.

Hvor hårdt det er, afslørede det angstanfald, hun blev ramt af på morgenen for retssagen - et anfald, der betød, at retsmødet måtte udsættes et kvarter.

Også den seks timer lange retshandling var hård kost for den 54-årige kvinde, der måtte i vidneskranken for at fortælle om detaljer om den periode, hvor hun måtte opgive at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Annonce

Bebrejdede advokat

Ved afslutningen på retsmødet tog hun en anelse utraditionelt ordet - blandt andet for at bebrejde kommunens advokat, Jens Andersen-Møller, at han efter hendes opfattelse gjorde grin med hendes forklaring om de psykiske problemer, der ramte hende efter en årrække med både familie og fast arbejde.

Ni års juridisk kamp

  • 7. december 2011 stævner Jytte Jensen Vejle Kommune for at have tilsidesat sin afværge- og handlepligt, da hun og søsteren blev hjemtaget til familien i 1980. Kravet lyder på 2,7 millioner kroner.
  • 8. november 2012 bevilger Procesbevillingsnævnet fri proces, efter at ønsket i første omgang blev afvist af Civilstyrelsen.
  • 15. december 2012 anlægges sagen mod Vejle Kommune.
  • 26. marts 2014 afsiger Retten i Kolding dom - efter rettens mening er sagen faldet for den 20-årige forældelsesfrist.
  • 26. april 2017 stadfæster Vestre Landsret byrettens dom.
  • 16. maj 2018 skal Højesteret tage stilling til den principielle sag, men i februar samme år vedtager Folketinget en lov, der fjerner forældelsesfristen i sager om seksuelt misbrug.
  • 15. oktober 2019 afsiger Retten i Kolding kendelse. Vejle Kommune er erstatningspligtig, fordi kommunen har svigtet sine forpligtelser i forhold til at sikre Jytte Jensen mod de seksuelle overgreb fra faderen.
  • 1. december 2020 - retsmøde, hvor Jytte Jensens advokat fremsætter krav om en erstatning på knap fire millioner kroner.

Jens Andersen-Møller beklagede, at Jytte Jensen havde den opfattelse, men det får ham næppe til at ændre anbefaling til kommunens politikere, hvis sagen ender med en erstatningsdom.

Tirsdagens retsmøde handlede ikke om kommunens ansvar. Det bedømte retten for et år siden - men advokaten gik i den forbindelse hårdt til byrettens kendelse, som han mente, var både forkert og fejlbehæftet.

I første omgang blev kommunens ønske om anke afvist. Hele sagen inklusive erstatningsbeløbet skal være afgjort. Det sker den 12. januar.

I den forbindelse skal politikerne endnu engang afgøre, om sagen skal ankes. Sidst sagde 19 ud af 31 ja - blandt andet, fordi den socialdemokratiske gruppe var splittet, så fire ud af 11 sagde ja til at anke til landsretten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Politikerne har været til terminsprøve: Læs, hvad de siger til karaktererne

Sydjylland For abonnenter

Nu stiger bogormen fra Løgumkloster til tops i Venstre: Her er Stephanie Loses vej til næstformandsposten

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Annonce