Annonce
Vejle

Inden 2030 kan du måske cykle på tværs af fjorden

Den gamle tanke om en tunnel under jernbanen mellem Vissingsgade og Jernbanegade er genoplivet i mobilitetsplanen og suppleret med en sti langs jernbanen til Ørstedsgade. Illustration fra planen

Flere cykel- og gangstier og smartere busforbindelser fylder godt i den fremtidsplan, der netop er præsenteret for byrådet.

Vejle: Var det noget med en cykeltur på tværs af Vejle Fjord?

Umiddelbart lyder det måske som et fantasiprojekt - med mindre man vælger vandcyklen. Men ikke desto mindre er idéen med i det store katalog over infrastrukturprojekter, som Vejle Byråd netop har fået præsenteret:

- Det er ikke sikkert, at det kan lade sig gøre. Men det skal i hvert fald undersøges nærmere. Det ville for alvor gøre det attraktivt at cykle fra Nørremarken til Vinding. Samtidig ville det passe ind i vores cykelturisme-strategi, siger formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V).

Lidt om cykeltrafik

I Danmark udgør cyklen det primære transportmiddel på 26 procent af alle ture under fem kilometer - i Vejle er det 14 procent.Cyklen udgør 16 procent af alle ture i Danmark - i Vejle er det ni procent.

Anlægget af en cykelsti får cykeltrafikken til at stige mellem 10 og 20 procent.

71 procent af alle skolebørn fra 0. til 10. klasse i Vejle Kommune cykler i skole.

I 2014 steg antallet af cyklister på Dæmningen, Boulevarden, Nørrebrogade og Skovgade generelt - men det er faldet igen frem mod 2017 - bortset fra på Dæmningen.

Kilde: Informationsmateriale til Vejle Byråd

Trafikplanen rummer en oversigt over alle de sti-projekter, der kan stå på anlægslisten de kommende 12 år. Alt afhænger dog af den politiske vilje og de økonomiske forudsætninger. Illustration fra mobilitetsplanen

Vælger ikke cyklen

Netop cykling fylder ganske meget i den omfattende plan til 1,4 milliarder kroner. Vejle ligger langt under landsgennemsnittet, når det handler om at tage cyklen. Mens 26 procent på landsplan vælger at cykle, når turen er under fem kilometer, er det kun 14 procent af vejlenserne. En af årsagerne er uden tvivl byens mange bakker. Det kan planen ikke ændre på - men akkurat som tanken har været med den nye supercykelsti, håber planlæggerne, at nye cykelstier og forbedring af de eksisterende kan lokke flere over på den tohjulede.

Det lidt flyvske projekt med en cykelbane i forbindelse med Vejlefjordbroen er supperet med en række mere jordnære projekter. Eksempelvis et forslag om en forbedret cykelsti langs hele Vejle Å - lige fra Boulevarden til fjorden. En del af stien findes allerede - her vil det være nok med asfalt og belysning. Men der skal findes en løsning omkring jernbanen - og her har planlægerne foreslået en bro, der kan kombineres med direkte adgang til perronerne på Vejle banegård fra et planlagt parkeringshus ved Gammelhavn/Sjællandsgade.

Annonce

Gammel idé genoplivet

Mens en kommende cykel- og fodgængersti kan føres over jernbanen ved Gammelhavn, genopliver trafikplanens bagmænd den gamle tanke om en cykel- og gangtunnel fra enden af Vissingsgade til Jernbanegade på østsiden af jernbanen. I givet fald skal den kombineres med en sti på vestsiden af banen fra Vissingsgade til Ørstedsgade.

En sammenhængende sti langs Omløbsåen fra Vesterbrogade til Damhaven er også en del af idékataloget, og det samme er en sti langs med den nye planlagte ringvej fra Vardevej op over bakkerne mod Planetbyen og Jellingvej. En forbedret cykelsti op gennem skoven ved Jellingvej har planlæggerne også kigget på.

Annonce

Bus til pendlere

Langt fra alle har mulighed for at cykle. Derfor anviser planen også nye idéer i forhold til den kollektive trafik. Her er man allerede i gang med at sikre busserne forkørselsret i byens lyskryds. Men flere busbaner kan stå på programmet, hvis politikerne er med på tanken.

Det skal også være mere oplagt at tage bussen fra en af de pendlerparkeringspladser, der er anlagt ved motorvejen - både nord og syd for Vejle:

- Det virker jo lidt besynderligt, at bussen på Grønlandsvej vender et par hundrede meter før pendlerpladsen. Den burde nok køre det sidste stykke, så folk kan parkere der og tage bussen ind til centrum, siger udvalgsformand Christoffer Melson.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce