Flere cykel- og gangstier og smartere busforbindelser fylder godt i den fremtidsplan, der netop er præsenteret for byrådet.
Vejle: Var det noget med en cykeltur på tværs af Vejle Fjord?
Umiddelbart lyder det måske som et fantasiprojekt - med mindre man vælger vandcyklen. Men ikke desto mindre er idéen med i det store katalog over infrastrukturprojekter, som Vejle Byråd netop har fået præsenteret:
- Det er ikke sikkert, at det kan lade sig gøre. Men det skal i hvert fald undersøges nærmere. Det ville for alvor gøre det attraktivt at cykle fra Nørremarken til Vinding. Samtidig ville det passe ind i vores cykelturisme-strategi, siger formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V).
Lidt om cykeltrafik
I Danmark udgør cyklen det primære transportmiddel på 26 procent af alle ture under fem kilometer - i Vejle er det 14 procent.Cyklen udgør 16 procent af alle ture i Danmark - i Vejle er det ni procent.
Anlægget af en cykelsti får cykeltrafikken til at stige mellem 10 og 20 procent.
71 procent af alle skolebørn fra 0. til 10. klasse i Vejle Kommune cykler i skole.
I 2014 steg antallet af cyklister på Dæmningen, Boulevarden, Nørrebrogade og Skovgade generelt - men det er faldet igen frem mod 2017 - bortset fra på Dæmningen.
Kilde: Informationsmateriale til Vejle Byråd
Vælger ikke cyklen
Netop cykling fylder ganske meget i den omfattende plan til 1,4 milliarder kroner. Vejle ligger langt under landsgennemsnittet, når det handler om at tage cyklen. Mens 26 procent på landsplan vælger at cykle, når turen er under fem kilometer, er det kun 14 procent af vejlenserne. En af årsagerne er uden tvivl byens mange bakker. Det kan planen ikke ændre på - men akkurat som tanken har været med den nye supercykelsti, håber planlæggerne, at nye cykelstier og forbedring af de eksisterende kan lokke flere over på den tohjulede.
Det lidt flyvske projekt med en cykelbane i forbindelse med Vejlefjordbroen er supperet med en række mere jordnære projekter. Eksempelvis et forslag om en forbedret cykelsti langs hele Vejle Å - lige fra Boulevarden til fjorden. En del af stien findes allerede - her vil det være nok med asfalt og belysning. Men der skal findes en løsning omkring jernbanen - og her har planlægerne foreslået en bro, der kan kombineres med direkte adgang til perronerne på Vejle banegård fra et planlagt parkeringshus ved Gammelhavn/Sjællandsgade.
Gammel idé genoplivet
Mens en kommende cykel- og fodgængersti kan føres over jernbanen ved Gammelhavn, genopliver trafikplanens bagmænd den gamle tanke om en cykel- og gangtunnel fra enden af Vissingsgade til Jernbanegade på østsiden af jernbanen. I givet fald skal den kombineres med en sti på vestsiden af banen fra Vissingsgade til Ørstedsgade.
En sammenhængende sti langs Omløbsåen fra Vesterbrogade til Damhaven er også en del af idékataloget, og det samme er en sti langs med den nye planlagte ringvej fra Vardevej op over bakkerne mod Planetbyen og Jellingvej. En forbedret cykelsti op gennem skoven ved Jellingvej har planlæggerne også kigget på.
Bus til pendlere
Langt fra alle har mulighed for at cykle. Derfor anviser planen også nye idéer i forhold til den kollektive trafik. Her er man allerede i gang med at sikre busserne forkørselsret i byens lyskryds. Men flere busbaner kan stå på programmet, hvis politikerne er med på tanken.
Det skal også være mere oplagt at tage bussen fra en af de pendlerparkeringspladser, der er anlagt ved motorvejen - både nord og syd for Vejle:
- Det virker jo lidt besynderligt, at bussen på Grønlandsvej vender et par hundrede meter før pendlerpladsen. Den burde nok køre det sidste stykke, så folk kan parkere der og tage bussen ind til centrum, siger udvalgsformand Christoffer Melson.