Annonce
Sydjylland

Indsat om coronaforholdene i Sdr. Omme Fængsel: - Folk snakker om oprør

Alex Sørensen og de andre indsatte i Sdr. Omme Fængsel har ikke samme mulighed for at se deres familie under coronakrisen. Privatfoto.
Talsmand for en afdeling indsatte i Sdr. Omme Fægnsel, Alex Sørensen, fortæller, at de indsatte er meget utilfredse med fængslets håndtering af coronakrisen. - De har taget alt fra os, siger han.
Annonce

Fængsel: Ifølge talsmand for de indsatte på afdeling B-Vest i Sdr. Omme Fængsel, Alex Sørensen, er fængslets håndtering af situationen omkring coronavirus så dårlig, at flere indsatte overvejer at forsøge at flygte.

- Det bringer en masse frustrationer op. Folk taler om, at de skal lave oprør, og om de skal smutte herfra, fordi de savner deres familie, og de savner den frihed, de normalt har, siger Alex Sørensen, der sidder på afdeling B-vest sammen med 25 andre indsatte.

Ifølge Alex Sørensen bunder frustrationerne blandt de indsatte først og fremmest i, at fængslet har begrænset fangernes fysiske omgang med omverdenen. De indsatte må ikke længere få besøg af deres familie.

- Folk går bare og laver ingenting. De kan ikke lave andet end at spekulere over, hvornår hører det her op, og hvornår kan jeg se min familie. Det er ikke nemt. Vi kan ligeså godt sidde her og vente på, at coronaen kommer, siger Alex Sørensen.

Også de indsattes paragraf 31-rettigheder, hvor de normalt kunne søge om dispensation til gå til læge eller familiefødselsdage udenfor fængslets murer, er blevet taget fra dem.

- En på min gang er lige blevet nægtet at tage til sit barns fødsel, siger Alex Sørensen, der fortæller, at cirka halvdelen af de indsatte i hans afdeling har kone og børn.

Hvem er de indsatte i Sdr. Omme Fængsel?

Sdr. Omme Fængsel er et åbent fængsel med plads til 222 indsatte, fordelt på fællesskabsafdelinger, en uddannelsesafdeling, to behandlingsafdeling samt halvåben afdeling.

Afdeling B-vest i Sdr. Omme Fængsel er for kategori 4 indsatte.

Kategori 4 kan dække over næsten alle typer af domme. Der er en del indsatte som er overført fra lukket fængsel, hvor de har startet deres afsoning.

Ifølge talsmand Alex Sørensen er de indsatte på Sdr. Omme Fængsels andre afdelinger også utilfredse med forholdene.

Annonce

Intet at lave

Dertil er Alex Sørensen utilfreds med de indsattes muligheder for daglige aktiviteter under coronakrisen. Han fortæller, at han ikke har mulighed for at dyrke fysisk træning, skole, arbejde.

Men ifølge institutionschef i Sdr. Omme Fængsel, Thorsten Holst Laursen, er der fortsat muligheder for, at de indsatte kan dyrke forskellige former for aktiviteter indendørs og udendørs.

- De indsatte har fortsat mulighed for at både gå- og løbe en tur. De hjemsendte lærere udarbejder opgaver til de indsatte, som er tilknyttet skolen i fængslet. Derudover er der mulighed for at modtage misbrugsbehandling over telefonen. Der er ligeledes uændret mulighed for at modtage misbrugsbehandling over telefonen, siger han.

De begrænsninger, der er sat på dagligdagen, handler i følge pressekonsulent hos Kriminalforsorgen, Sabrina Ejstrup Vig, om at mindske risikoen for smittespredning inde i fængslet.

- Kriminalforsorgen ser med stor alvor på situationen med coronavirus og har iværksat en række initiativer for at begrænse risikoen for smittespredning ind i fængsler og arrester, siger Kriminalforsorgen.

Men ifølge Alex Sørensen er denne løsning ikke langtidsholdbar.

- Vi sidder jo i et åbent fængsel for at blive resocialiseret og for at blive genforenet med samfundet, men det kommer vi jo ikke til med de her restriktioner, siger han.

- Folk er meget frustrerede. Især dem med kone og børn. Jeg så gerne, at man fandt et alternativ til at se sin familie. Måske kunne man give dispensation til en computer, så vi kunne facetime med dem og se dem på den måde, uddyber Alex Sørensen.

Kriminalforsorgen påpeger, at de indsatte i Sdr. Omme fængsel har egen telefon på cellen, hvor de frit har mulighed for at ringe og sende sms til pårørende. Derudover er der stadig fri mulighed for at færdes på udendørsområderne i fængslet om eftermiddagen - dog kun i grupper på maksimalt ti personer.

Annonce

Uforsigtige vagter

Alex Sørensen har forståelse for, at der skal tages nogle tiltag under coronakrisen, men han er kritisk overfor, at de samme tiltag ikke gælder vagterne, som, han fortæller, bevæger sig frit omkring i fængslet uden at blive testet.

- Vi er uforstående over for, at der kommer nye vagter ind i fængslet hver dag. De kan jo ligeså godt tage smitten med ind, som de indsattes besøgende kan.

Sdr. Omme Fængsel forsikrer, at fængslets medarbejdere til enhver tid følger de udmeldte retningslinjer og bliver hjemme ved mistanke om sygdom.

- Fængslets medarbejdere følger alle gældende retningslinjer. Der er ingen syge medarbejdere på arbejde, siger institutionschef i Sdr. Omme Fængsel, Thorsten Holst Laursen.

Han fortæller, at fængselsbetjente i videst mulig omfang undgår fysisk kontakt med hinanden og de indsatte, og bemandingen er generelt tilpasset for at begrænse risikoen for smitte.

- Jeg har fuld forståelse for, at de indsatte i øjeblikket synes, det er en svær situation. Det synes vi alle. Vores medarbejdere løfter en vigtig og kritisk samfundsopgave under corona-epidemien. Jeg vil i den forbindelse gerne understrege, at vores medarbejdere i øjeblikket leverer en kæmpe indsats under meget specielle og udfordrende forhold, hvilket de håndterer utroligt flot, siger institutionschef i Sdr. Omme Fængsel, Thorsten Holst Laursen.

Dertil fortæller Kriminalforsorgen, at der arbejdes på at finde en løsning, hvor medarbejdere i et vist omfang kan blive testet, hvis de udviser tegn på at være smittet med coronavirus.

Nogle fanger i Sdr. Omme fængsel er utilfredse med forholdene under coronakrisen. Arkivfoto: Orla Lund
Annonce

Ikke nok hjælp til de syge

Ifølge Alex Sørensen har de indsatte heller ikke nok mulighed for at blive testet. Han fortæller, at de indsatte, der frygter, de er blevet smittet, bliver tilbudt at komme på en ”coronagang”, hvor der sidder andre indsatte, der potentielt er smittet. Alex fortæller, at vagterne i øvrigt går igennem denne gang dagligt og bevæger sig frit rundt i resten af fængslet uden at blive tjekket.

- Nu sidder jeg selv her og har nedsat lungekapacitet og har udtrykt, at jeg er bekymret over at blive smittet. Det eneste, de kan tilbyde mig, er, at jeg kan komme i karantæne på coronagangen, hvor jeg så kan få lov til at dele toiletter og badfaciliteter med nogen, der potentielt kan være smittet, fortæller Alex Sørensen.

Men ifølge Kriminalforsorgen er der muligheder for at blive testet for visse indsatte, der udviser tegn på corona-smitte, og alle med dårligt helbred er blevet vejledt i situationen, og de har tillige fået mulighed for at blive skærmet.

- Der er ikke tale om, at skulle dele toilet eller bad med smittede eller indsatte i karantæne for corona-virus, siger Thorsten Holst Laursen.

- Kriminalforsorgen følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger og arbejder efter et forsigtighedsprincip, hvor selv mindre smitteindikationer kan medføre at indsatte udelukkes fra fællesskab for at begrænse risici for smittespredning, siger pressekonsulent Sabrina Ejstrup Vig.

Alex Sørensen og de andre indsatte er også uforstående overfor, at fængslet er i besiddelse af en stor mængde håndsprit og disinfektionsmidler, som ikke bliver udleveret til de indsatte.

Ifølge Kriminalforsorgen skyldes det, at der er nogle sikkerhedsmæssige årsager til, at håndsprit anvendes mere restriktivt i fængsler end i samfundet i øvrigt, hvorfor dette ikke er tilgængeligt for de indsatte på samme måde.

Kriminalforsorgen kan desuden oplyse, at der naturligvis stilles desinfektionsmidler til rådighed for de indsatte i overensstemmelse med gældende retningslinjer.

Men for Alex Sørensen og flere de andre indsatte i Sdr. Omme Fængsel er det bare ikke nok.

- Det er som om, at personalet ikke tager problemet seriøst i forhold til vores sikkerhed. Det er som om, at vi bliver straffet yderligere udover at være i fængsel, siger Alex Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce