Annonce
Billund

Informationscenter skal fortælle om Vorbasses historie

Vorbasse står foran en byfornyelse. Det er i den forbindelse, at foreningen Den Dynamiske Landsby vil rejse et informationscenter, der skal fortælle mere om Vorbasses historie. Arkivfoto: Lars Fahrendorff
Den Dynamiske Landsby vil gerne gøre en indsats for, at Vorbasses historie ikke går i glemmebogen. Det skal ske ved at rejse et nyt informationscenter, hvor lokalhistorisk interesserede kan dykke ned i fortiden.
Annonce

Vorbasse: Et nyt informationshus med en fortælling om Vorbasses historie vil inden længe skyde op centralt i byen lige ved siden af sognehuset. Det er foreningen Den Dynamiske Landsby, der vil rejse et cirka 60 kvadratmeter stort hus, der skal fortælle nærmere om byens historie.

- Vi vil gerne have et sted, som kan bruges som informationshus og formidlingscenter, men også et sted som familier på farten kan bruge som madpakkehus, for vi regner med, at formidlingen skal være meget familierelateret og let at gå til, fortæller Jeremy Watts, der er formand for Den Dynamiske Landsby.

Foreningen består af personer, der er lokalhistorisk interesserede, og det nye informationshus skal ses som deres bidrag til den igangværende byfornyelse i Vorbasse.

- Byfornyelsen er en fysisk fornyelse af byen, og det kan vi ikke bidrage med i vores forening. Men vi kan bidrage med at italesætte Vorbasses meget lange historie, siger Jeremy Watts.

Annonce

Lang historie

Fortællingen i det kommende informationscenter vil især fokusere på de udgravninger, der fandt sted i 1970'erne og 1980'erne. De beviste, at Vorbasse har en historie, der er markant længere end de fleste andre byer i området.

Støtte fra fonde

Det nye informationscenter, som skal ligge ved siden af sognehuset, bliver ifølge Jeremy Watts, formand for Den Dynamiske Landsby, en "ganske almindelig vikinge-agtig træhytte" på cirka 60 kvadratmeter.

Projektet koster 387.500 kroner, hvor Billund Kommunes landdistriktspulje bidrager med 155.937 kroner. Den Dynamiske Landsby har desuden fået støtte fra Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond, Nordea Fonden og Vorbasse Fonden.

- Landsbyen har været der siden 300 år før Kristus. Det er en historie, der er ved at gå i glemmebogen og aldrig rigtigt er blevet fortalt, så det vil vores forening arbejde videre med, siger Jeremy Watts.

Det er netop formidlingen af historier som denne, det nye informationscenter skal være med til.

- Vi tænker, at det kan være et fint og nyt indslag til at gøre Vorbasse lidt mere spændende og god at besøge, siger formanden.

Annonce

Større projekter under opsejling

Den Dynamiske Landsby er i forvejen i dialog med et københavnsk it-firma om, hvordan der på den længere bane kan skabes levende oplevelser for de lokalhistorisk interesserede i området.

- På de fleste museer er der en funktion, hvor man kan tage briller på og se fortiden. Så vi forestiller os, at man kan se, hvordan udgravningerne har fundet sted og dermed se, hvordan Vorbasse har set ud omkring Kristi fødsel eller år 1000. Men det er et meget større projekt, som i hvert fald koster en million kroner, siger Jeremy Watts.


Landsbyen har været der siden 300 år før Kristus. Det er en historie, der er ved at gå i glemmebogen og aldrig rigtigt er blevet fortalt.

Jeremy Watts


I første omgang drejer det sig om at få rejst informationscenteret. Det arbejde vil efter planen gå i gang på den anden side af sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce