Annonce
Hedensted

Ingen ændring i stisag efter udvalgsbehandling: Lodsejere overvejer retssag

Er stien her husejernes eller kommunens ansvar? Det spørgsmål har forvaltingen skullet tage stilling til. Arkivfoto
Teknisk udvalg mener, at forvaltningen har handlet i overensstemmelse med reglerne i sagen om stier og veje. Politikerne fastholder derfor afgørelserne, men vil nu i dialog med de utilfredse lodsejere.

Hedensted: De lodsejere, der de seneste måneder har kæmpet for at få ret i, at veje og stier omkring deres huse er offentlige og ikke private, fik ikke megen hjælp, da sagen blev behandlet i teknisk udvalg tirsdag.

Politikerne skulle tage stilling til sagsbehandlingen, som har været ret omfattende, og som har betydet, at 15 ud af 26 klagere ikke har fået medhold i deres klage over vejstatus.

En del af klagerne mener ellers, at der findes dokumentation for, at vejene i 1994 blev gjort offentlige, blandt andet fordi de blev udskilt til selvstændige matrikler. Men vejene og stierne er aldrig blevet opført i det kommunale vejregister, så i forbindelse med kommunalreformen kom de ind i vejregistret som private veje. Det vil sige, at lodsejerne og ikke kommunen skal betale for vedligehold.

Til gengæld har en gruppe klagere på Kejsdalen fået medhold i deres klage, fordi de har kunnet fremvise en deklaration, hvor daværende borgmester Jørn Bjerre Rasmussen skrev under på, at deres vej var offentlig.

Annonce

Det er en utrolig kompliceret sag, hvor det er et synspunkt mod et andet.

Lene Tingleff (V)

Ingen harmonisering

Kommunen har i behandlingen af sagerne holdt fast i, at bare fordi et stykke vej har et særkilt matrikelnummer, betyder det ikke, at den er offentlig. Enten skal vejen stå i vejregistret, eller også skal der foreligge særlig dokumentation. Den dokumentation mener lodsejerne, at de har, men det er kommunen uenig i.

- Udvalget bakker op om den sagsbehandling, og så vil vi søge at få sagerne løst gennem dialog med lodsejerne, siger formand for teknisk udvalg, Lene Tingleff (V).

De lodsejere, der har fået afslag på klagen, vil blive inviteret til dialog med kommunen. Til gengæld bliver der ikke lavet en generel harmonisering af veje og stier i kommunen.

- Det er en voldsom ting at gøre, og man skal huske på, at det koster mange millioner og ressourcer, forklarer Lene Tingleff.

Overvejer retssag

Den udmelding skuffer blandt andre Steinar Sørensen, der startede sagen, og Henning de Haas, der bor på Birkevangen, en af de veje, som, kommunen fastholder, er privat.

- Alle vores veje og stier og vendepladser blev gjort til kommunale. Hvis kommunen gerne vil ændre dem til private, så må de jo gå i dialog med os om det, man kan ikke bare administrativt ændre det, siger Henning de Haas.

- Jeg havde håbet på et andet udfald i udvalget. Udfordringen er kommunesammenlægningen og de forskellige praksis i de tre gamle kommuner, så jeg mener, man er nødt til at standardisere. Man kunne have valgt en fælles model, men det ville politikerne ikke.

I stedet overvejer Henning de Haas og flere andre lodsejerne at tage næste skridt i sagen, hvilket er en retssag. Kommunens afgørelse kan man nemlig ikke klage over til andre indstanser.

- Vi har egentlig ikke lyst til en retssag, så det ville være bedre, hvis man kunne finde en fælles løsning, siger Henning de Haas.

Sagen kort

I eftersommeren 2018 falder Steinar Sørensens kone på en ujævn sti i Kejsdalen i Juelsminde. Han kontakter Hedensted Kommune, men får at vide, at stien er privat og ikke kommunal, som han ellers troede.

Steinar Sørensen undersøger kommunens vejregister og finder, i følge ham, at omkring 60 stier og veje står opført med en forkert status.

Hvis en vej eller sti står som kommunal, er det kommunen, der skal stå for vedligehold. Er den privat er det beboerne eller en grundejerforening, der har ansvaret.

Hedensted Kommune mener umiddelbart ikke, at der er fejl i registret, fordi det ikke er blevet ændret, men blot baserer sig på oplysninger fra de tre gamle kommuners registre.

Otte beboere på Kejsdalen og en beboer på Stenkærgård i Rask Mølle har fået medhold i klagen. 15 klagere i Juelsminde-området er blevet afvist, mens to sager endnu ikke er behandlet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Den gik ikke - spritmistanke holdt stik

VB

VB-topscoreren i karantæne til topkamp

Annonce