Annonce
Hedensted

Ingen festivitas, men masser af håndsprit: Jubiii, dansk statsborger efter 22 år

Polske Edyta Wilkolazka Kowalik kom til Danmark som enlig mor for 22 år siden. Hun følte sig straks hjemme i det nye land og er lykkelig over nu endelig at kunne kalde sig dansker. Foto: Søren E. Alwan
Ingen stejlede over det obligatoriske håndtryk, da borgmester Kasper Glyngø (S) fredag kunne tildele statsborgerskab til 13 nye danskere. Der var stor glæde og tilfredshed, selvom ceremonien pga. coronarestriktioner måtte holdes uden gæster.
Annonce

Juelsminde: Borgmester Kasper Glyngø (S) brugte fredag tre dages ration af håndsprit i løbet af et par timer, da han ved kommunens første grundlovsceremoni bød 13 nye danske statsborgere velkommen.

Hænderne skulle sprittes af mellem hvert eneste lovpligtige håndtryk, men så blev det også klaret uden skelen til al den palaver, der i begyndelsen af året fik sat Hedensted Kommune på landkortet i resten af landet.

Dengang var det et stort debatemne, om de nye danskere selv måtte vælge køn, når de skulle trykke hånd på statsborgerskabet, men siden har coronavirussen skabt det, nogle nok vil kalde væsentligere problematikker.

Da Folkebladet spurgte ud i rummet, om nogen af de nye danske statsborgere havde haft forbehold over at skulle give hånd, lød svaret da også:

- Nej, der er jo ingen syge her i kommunen - og vi spritter af.

Jeg synes, jeg taler godt dansk, men folk spørger tit, om jeg kommer fra Sverige. For nylig var der en, der spurgte, om jeg var fra Sønderjylland.

Malgorzata Jensen

Annonce

Alle klædt i festtøj

Da der ikke måtte være flere end 10 mennesker af gangen i rådhussalen i Juelsminde, blev de nye statsborgere delt op i to grupper. Folkebladet fik lov at være med ved den første ceremoni, hvor seks kvinder fik tildelt dansk statsborgerskab.

De var allesammen klædt i festtøj, og det var tydeligvis en glædens dag, som mange havde ventet længe på.

- Jeg kom til Danmark for 15 år siden, og jeg føler mig lige så meget dansk som polsk. Det er vigtigt for mig at kunne tale dansk, kende den danske kultur og være en del af den, og jeg er stolt over, at jeg har opnået statsborgerskab, sagde Kamila Mosiczuk, der er dansk gift, bor i Løsning, og arbejder med logistik.

Annonce

Følte sig straks hjemme

For polskfødte Malgorzata Jensen, der også er dansk gift og bor i Daugård, har rejsen været endnu længere.

- Jeg kom til Danmark som au pair for 26 år siden, og så mødte jeg ham, som jeg nu er gift med. Han ville ikke flytte til Polen, men jeg fik opholdstilladelse her, da jeg begyndte at studere. I dag har vi to børn sammen, og selvom jeg er stolt af at være fra Polen, så føler jeg mig også som dansker, fortæller Malgorzata Jensen, der arbejder som laborant på Palsgaard.

Hun er nabo i Daugård til en anden polsk født kvinde, der også blev dansk statsborger fredag, nemlig Edyta Wilkolazka Kowalik.

- Jeg kom hertil for 22 siden sammen med min lille datter. Jeg kom fra en lille by i Polen, hvor der blev set skævt til, at jeg var alenemor. I Danmark sagde folk i stedet, at jeg klarede det flot. Jeg følte mig straks hjemme her, fortæller Edyta Kowalik, der arbejder som sygeplejerske i Juelsminde.

Ingen stejlede over at trykke hånd med borgmester Kasper Glyngø (S), og alle sprittede grundigt af både før og efter. Her er det polskfødte Malgorzata Jensen, der modtager sit danske statsborgerskab efter 26 år i landet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Mere dansk end de indfødte

Hun har siden fået yderligere tre børn i Danmark og kunne ikke forestille sig at flytte tilbage til Polen.

- I Polen følte jeg mig altid som en outsider, men her passer jeg ind. Jeg tror, at vi udlændinge, der kommer til Danmark, somme tider føler os mere som danskere, end danskerne selv. Fordi vi vil det så meget, griner Edyta Kowalik.

Der skulle have været 70 gæster med, da grundlovsceremonien oprindeligt skulle have været afholdt i marts, men den måtte i stedet holdes uden gæster. Mange familiemedlemmer ventede for at sige tillykke til de nye danskere uden for rådhuset. Foto: Søren E. Alwan
Håndsprit var en vigtig del af grundlovsceremonien, hvor der skulle gives mange håndtryk. Foto: Søren E. Alwan
Det er en stor begivenhed at blive dansk statsborger, og flere ville gerne have foreviget oplevelsen via et foto med borgmesteren. Foto: Søren E. Alwan
Alle de nye statsborgere fik en gave af Hedensted Kommune i form af et dansk flag til stuebordet. Foto: Søren E. Alwan
Tillykke med det danske statsborgerskab. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce