Annonce
Kultur

Ingen gæster på byens plejehjem: Nu får alle beboere foræret en historisk billedbog

450 beboere på Vejles ældrecentre kan se frem til at få Axel Rudes "Billeder fra det gamle Vejle" foræret. De lander ved plejehjemmenes hoveddør senest torsdag. Arkivfoto
Morten Pelch får indbundet 600 eksemplarer af Axel Rudes genoptrykte bog "Billeder fra det gamle Vejle". Bøgerne bliver delt ud som en gave til alle plejehjemsbeboere i Vejle.
Annonce

Vejle: I denne coronatid har mange svært ved at få tiden til at gå. Det gælder ikke mindst på landets ældrecentre, hvor beboerne ikke må få besøg af pårørende på grund af smittefaren.

Men hvad kan man gøre for at give dem mere indhold i hverdagen? Det spørgsmål giver den lokale kommunikationsmand Morten Pelch et håndgribeligt bud på.

Han genudgav i november navnkundige Axel Rudes bog "Billeder fra det gamle Vejle". Det er en moppedreng på 372 sider med masser af gamle billeder fra Vejleborgernes gemmer samt fotos taget af en anden navnkundighed på Vejle Amts Folkeblad, nemlig fotografen Oscar Jensen.

Bogen blev tryk i 800 eksemplarer, som stort set alle er solgt i dag, men nu har vejlenseren, der til daglig har sit eget kommunikationsbureau og er kommunikationschef i Vejle Boldklub, sat forlaget i Randers til at indbinde yderligere 600 eksemplarer.

Jeg håber, at de kommer til at sprede glæde på de lokale plejehjem. Mange kan sikkert genkende steder på de gamle fotos, og for mig er det et privilegium at kunne gøre det her.

Morten Pelch, initiativtager

Annonce

Vi kan alle gøre noget

- Vi kan alle gøre noget for hinanden i denne tid. Nu, hvor fodbolden ligger stille, har jeg haft tid og overskud til at gøre mig nogle tanker om, hvordan jeg kan give bogen om byens historie videre til vejlensere, der måske ikke har så meget at give sig til. Her tænker jeg på beboerne på byens plejehjem, der ikke må få besøg i denne tid, siger Morten Pelch.

Siderne til bogen var trykt i forvejen i forbindelse med produktionen af første oplag, og onsdag bliver bøgerne indbundet og gjort klar til afhentning.

Herefter vil vejlenseren køre rundt til hver af de lokale plejehjem i den gamle Vejle Kommune, og - som forskrifterne forlanger det - aflevere stakken af bøger ved hovedindgangen. Turen fører forbi Bakkegården, Holmegården, Gulkrog, Hovertoften og de fem andre plejecentre i og omkring byen.

- Jeg har talt med seniorchef hos Vejle Kommune Helle Brinch, og vi har aftalt, hvordan det kan foregå på en forsvarlig måde, så bøgerne bliver også pakket ind, siger Morten Pelch.

Annonce

Flere støtter projektet

Han har søgt om støtte til projektet hos flere lokale aktører, og Munch-Christensens Fond, der også støttede genudgivelsen af Axel Rudes bog, bidrager med 10.000 kroner. Det samme gør Bog & Idé i Søndergade, mens Morten Pelch har søgt om et tilskud fra Vejle Kommunes kulturpulje på 9900 kroner og fået tilsagn.

Omkostningerne beløber sig til 50.000 kroner, og derfor må Morten Pelch selv bidrage med de resterende 20.000 kroner.

- Jeg er glad for, at vi kan lave fælles fodslaw, og jeg vil senest torsdag køre rundt med bøgerne. Det er mit håb, at de kommer til at sprede glæde på de lokale plejehjem. Mange kan sikkert genkende steder på de gamle fotos, og for mig er det et privilegium at kunne gøre det her, siger initiativtageren.

Han skal rundt til ni kommunale ældrecentre i Vejle og Bredballe, hvor i alt 450 beboere kan se frem til en gave, og Morten Pelch også har taget kontakt til de to privatdrevne plejehjem i byen, Betty Sørensen Parken og Solgaven.

Lokale Morten Pelch er den glade giver af den historiske bog. VB's kommunikationschef benytter den tvungne fodboldpause på at sprede glæde på Vejles ni kommunale plejecentre. Arkivfoto: Mette Mørk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Tre afgørende faktorer spænder ben for genetablering af lokal radiokanal - men næstformand ser det gerne ske

Annonce