Annonce
Ikast-Brande

Ingen penge til Hal 3 i Brande

- Vi er kede af det på medlemmernes vegne, og for kommunens unge, som ikke får det her tilbud, som hal 3 kunne have givet dem, siger Rune Lyager, der er formand for Urban Street Zone. Arkivfoto: Mikael Lund
Kommunens folkeoplysningsudvalg bevilger ikke penge til en ny hal ved Urban Street Zone.
Annonce

Brande: Ikast-Brande Kommunes folkeoplysningsudvalg har ikke økonomisk mulighed for at hjælpe street sport foreningen Urban Street Zone med endnu en udvidelse.

For nylig skulle folkeoplysningsudvalget tage stilling til en ansøgning fra Urban Street Zone, som havde bedt om et ekstraordinært lokaletilskud i en tidsbegrænset periode på to år.

Tilskuddet skulle dække udgifterne til at dække huslejen for hal 3, som Urban Street Zone i samarbejde med Brande IF vil indrette til andre former for street sport end de nuværende, som kan dyrkes i hal 1 og 2, hvor ramperne primært anvendes til rulleskøjteløb, skateboard og løbehjul.

I hal 3 skal der blandt andet være faciliteter til street-fodbold, men skal planerne realiseres, bliver det i første omgang uden kommunalt tilskud til huslejen, som årligt udgør 272.891 kr. ekskl. moms for de 1500 kvadratmeter.

Et flertal på ni af de 10 medlemmer af folkeoplysningsudvalget, som deltog i det virtuelle udvalgsmøde, besluttede nemlig at give afslag på ansøgningen med den begrundelse, at ansøgningen vil medføre en betydelig merudgift for udvalget, en begrundelse udvalget tidligere har benyttet i forbindelse med afslag på ansøgninger fra Urban Street Zone.

Annonce

Beklager afslaget

Kun et enkelt medlem af folkeoplysningsudvalget, byrådsmedlem Lotte Stoltenborg, ønskede at imødekomme ansøgningen.

Hun beklager afslaget, som blev resultatet af en timelang debat, hvor det ikke lykkedes at nå frem til et kompromis, men erkender også, at der er en øvre grænse for, hvad udvalget kan løfte økonomisk.

- Derfor burde diskussionen have været, hvordan vi i folkeoplysningen kunne understøtte USZ. I stedet for at iføre dem den ene spændetrøje efter den anden, skulle vi have diskuteret, hvordan vi kunne få USZ videre, så deres fantastiske visioner ikke løber ud i sandet, mener Lotte Stoltenborg.

Hun påpeger, at udvalget har en udviklings- og samarbejdspulje, som netop ønsker at støtte tvær-samarbejde mellem foreninger, men at ansøgningsloftet ikke er særlig højt.

- Men med god vilje kunne dette ændres, og hermed havde vi mulighed for at støtte dem noget af vejen, vurderer Lotte Stoltenborg, som mest af alt ærgrer sig over, at man i udvalget ikke ser visionerne eller de muligheder, Urban Street Zone har.

Annonce

I kulkælderen

Hos Urban Street Zone er formand Rune Lyager efter eget udsagn både skuffet og enormt overrasket over afslaget, som han finder ekstra nedslående i en tid, hvor der i forvejen på grund af corona-restriktionerne er nok at gruble over som foreningsleder.

- Jeg synes, man skulle tænke på, hvordan man behandler sine frivillige i den her kommune, siger han.

Han vurderer, at Urban Street Zones ambitionsniveau simpelthen er for stort.

- Folkeoplysningsudvalget kan ikke rumme os. Deres økonomi er for lille, påpeger han.


Vi er i kulkælderen, men vi prøver på alle mulige måder.

Rune Lyager, formand for Urban Street ZoneMen han oplever heller ikke, at udvalget har viljen til at finde pengene. Faktisk er det fjerde gang, Urban Street Zone får afslag på en ansøgning.

- Vi er i kulkælderen, men vi prøver på alle mulige måder og håber, der er et udvalg, der tænker, at vi passer ind, uddyber han.

Annonce

Kæmper videre

Selvom udvidelsesplanerne med folkeoplysningsudvalgets afgørelse må sættes på pause, har en enig USZ-bestyrelse besluttet at kæmpe videre:

- Vi lægger os ikke fladt ned, understreger Rune Lyager, som imidlertid også ser det fjerde afslag fra udvalget som et klart og tydeligt tegn på, at Urban Street Zone ikke hører til i folkeoplysningsudvalgets regi.

- Derfor prøver vi at finde en anden løsning, siger Rune Lyager, der havde håbet på et udspil fra udvalget, eksempelvis i form af et etårigt tilskud i stedet for et blankt afslag, men:

- Vi kan ikke få det til at balancere helt alene økonomisk, lyder det fra USZ-formanden, der ellers havde glædet sig til samarbejdet med byens fodboldklub.

Pengene kunne man eksempelvis finde i markedsføringspuljen, foreslår han – på den måde kan Ikast-Brande udover eliten (FCM og Herning-Ikast Håndbold) også markedsføre sig på breddeidrætten, mener USZ-formanden, der ville ønske, at man i Ikast-Brande Kommune ville satse lidt mere på kultur- og fritidsområdet.

- Vi er kede af det på medlemmernes vegne, og for kommunens unge, som ikke får det her tilbud, som hal 3 kunne have givet dem, siger Rune Lyager.

Annonce

Et markedsføringsprojekt?

I et debatindlæg slår det socialdemokratiske medlem af både kultur- og fritidsudvalget og af folkeoplysningsudvalget, Inge Dinis, netop til lyd for, at Urban Street Zone skal betragtes som et markedsføringsprojekt for kommunen snarere end som en forening i traditionel forstand, og hun har derfor bedt om at få spørgsmålet sat på dagsordenen i forbindelse med det kommende møde i økonomi- og planudvalget tirsdag 16. marts.

Inge Dinis påpeger, at kulturpolitik efter hendes mening også er bosætnings- og erhvervspolitik, og at Ikast-Brande Kommune har råd til et større budget for kulturområdet, end det, der blev resultatet af det seneste budgetforlig (som Socialdemokratiet som de eneste stod udenfor, red.) – det er efter hendes mening blot et spørgsmål om prioritering.

Hendes holdning flugter på lange stræk med Lotte Stoltenborgs. Hun siger:

- USZ har efter min opfattelse vokset sig stor og har sprængt rammerne for at kunne blive rummet i folkeoplysningen. Vi bør politisk finde en ny platform for dem, således vi kan give dem arbejdsro til at vækste og hermed profilere ikke blot sig selv, men hele kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

VB spillede uafgjort med Horsens: Resultatet godkendt, men indsatsen haltede

Annonce