Annonce
Vejle

Ingen storbutikker: Power og Magasin er ude af Posthusprojekt

På de nu tidligere planer var Power og Magasins logoer blandt de fremhævede, men ingen af de to detailkæder bliver en del af NPV's portefølje af lejere, hvis projektet bliver, som udviklingsselskabet nu planlægger. Illustration: Årstiderne Arkitekter
Udviklingsselskabet NPV har opgivet aftaler med Power og burgerkæden Max, nu hvor der ikke bygges til storbutikker på Posthusgrunden ved Gammelhavn.

Vejle: NPV kan ikke længere tiltrække storbutikker, når byggeprojektet på Posthusgrunden indskrænkes til rent karrébyggeri.

Derfor må vejlensere, der drømmer om at slentre rundt i et flere etager stort Magasin midt i Vejle, fortsat booke en togbillet til Aarhus eller Odense.

Det var oprindeligt udviklingsselskabets plan at tiltrække Magasin som en central ankerlejer i NPV's projekt på Gammelhavn. Det er dog aldrig lykkedes selskabet at få en underskrift fra Magasins ejere, den engelske stormagasinkæde Debenhams, som for år tilbage også var lun på Å-Centret.

Men stormagasinet er definitivt dømt ude af projektet på Posthusgrunden, og det samme er den danske elektronikkæde Power. Det på trods af at NPV længe har haft en aftale med kæden, hvilket også fremgår af byggeskiltet, der i månedsvis har stået på Posthusgrunden.

Annonce

Vi skal holde fast i strategien om at sikre en levende midtby og ikke bare planlægge for boksbutikker ovenfor bakkerne. Det er ikke så enkelt, og jeg ved ikke, om Bryggen kan rumme boxbutikker.

Jens Ejner Christensen (V), borgmester

Ikke stort nok

Men efter NPV's beslutning om at beskære projektets mange butikskvadratmeter - som omtalt forleden - er intet lejemål længere stort nok til Power.

- Power er ude, fordi vi ikke længere kan lave de dybe lejemål, som vi kunne i den oprindelige plan. Nu laver vi et rent karrébyggeri uden at bygge i midten, hvor der skulle være butikker i stueetagen og parkeringsdæk på førstesal. Nu kommer der kun butikker rundt i karrébygningen, fortæller administrerende direktør hos NPV, Jens Schaumann.

Oprindeligt var det planen, at projektet især skulle rumme de såkaldte boxbutikker, der typisk er over 2000 kvadratmeter store, og på Gammelhavn kunne lægge beslag på helt op til i alt 10.000 kvadratmeter på flere etager.

Men det er ikke længere en mulighed, nu hvor NPV har beskåret projektet, så der opføres omkring 10.000 kvadratmeter i alt til butikslejemål.

Ofrer burgerbygning

NPV's aftale med den svenske burgerkæde Max er også skrottet.

Det skyldes, at burgerne skulle langes over disken i en selvstændig bygning på parkeringspladsen ud for det lejemål, Kvickly rykker ind i.

- Vi ofrer den bygning, Max Burger skulle ligge i, for at skaffe så mange parkeringspladser til Kvickly som muligt, da vi ikke længere laver et parkeringsdæk på 1. salen, siger Jens Schaumann.

Til gengæld planlægger NPV at etablere et parkeringshus tæt på Kvickly, så dagligvarebutikken og de øvrige butikker sikres parkeringspladser nok. Men lige nu er Kvickly den eneste offentliggjorte lejer i det store byggeprojekt, som nu også skal rumme langt flere boliger end butikker.

På de nye tegninger er Powers logo fjernet fra vinduer på illustrationen. Nu bliver der kun bygget karrébygninger og ikke i midten af arealet. Derfor er det ikke længere muligt at tilbyde de store, og dybe butikslejemål. Illustration: Årstiderne Arkitekter

Kræver politisk valg

NPV's beslutning om at droppe box-butikkerne kan få betydning for Vejle Kommunes midtbystrategi.

Forvaltning og byråd har hele tiden henvist detailkæderne med store lejebehov til Posthusgrunden, som nu ikke længere kan rumme boxbutikker, hvis NPV realiserer sit reviderede projekt.

Derfor kan Vejle Kommune nu blive nødt til at udvide det såkaldte aflastningsområde ved Bilka. Det er det eneste sted udenfor midtbyen, hvor storbutikkerne må åbne, men Solkildecentret er allerede fyldt og har ikke plads til flere.

Det kræver en politisk beslutning, hvis aflastningsområdet skal udvides til at rumme butikker som Power, Biltema og andre kæder, der måtte ønske at åbne butik i Vejle. Her er der mulighed for at udvide området til også at omfatte den nedlagte Vejle Margarinefabrik. En anden mulighed er at tillade det eksisterende center på Dandyvej overfor Bilka til store detailbutikker.

Først var detail-giganten Magasin lun på Å-Centret, hvor det dog aldrig lykkedes at blive enig med udlejer Teddy Have Thomsen om vilkårene for en lejekontrakt. Siden kastede stormagasinet interessen på Posthusgrunden uden dog nogensinde at underskrive en lejekontrakt, og nu er storlejeren definitivt ude, og det samme er andre pladskrævende detailkæder. Illustration: Årstiderne Arkitekter

Sikre levende midtby

Det er dog ikke en beslutning, borgmester Jens Ejner Christensen (V) umiddelbart er klar til at tage sammen med byrådskollegerne.

-Vi er i gang med at se på hele midtbystrategien, og det kan blive en del af den debat. Men vi skal holde fast i strategien om at sikre en levende midtby og ikke bare planlægge for boxbutikker ovenfor bakkerne. Det er ikke så enkelt, og jeg ved ikke, om Bryggen kan rumme boxbutikker, eller om vi har andre steder i midtbyen. For selvfølgelig skal vi kunne anvise et område, hvis der kommer en kæde og vil åbne i vores by, siger borgmesteren.

En anden boxbutik, Elgiganten, kunne ikke blive ved med at vente på, om projektet på Posthusgrunden blev til noget eller ej. Derfor åbnede kæden en butik på Damhaven for godt et par år siden, men her er der heller ikke plads til flere storbutikker, og det er svært at få øje på andre oplagte muligheder i midtbyen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bilist kørte ind i siden på modkørende

Annonce