Annonce
Vejle

Ingen tvivl hos ungdomspolitikere: 9-0 til kortere skoledag

8.-klasserne på Vejle Midtbyskole tog mandag eftermiddag plads foran et panel af ungdomspolitikere, der blandt diskuterede kortere skoledag. Foto: Yilmaz Polat

Repræsentanter for ungdomspartier varmede op til det kommende folketingsvalg på Vejle Midtbyskole.

Annonce

Vejle: 9-0.

Sejren til "kortere skoledag" var stort set lige så klar, som håndboldherrernes afklapsning af Norge i søndagens VM-finale.

På tværs af alle ni partier var ungdomspanelet foran Vejles Midtbyskoles 8.-klasser helt og aldeles enige. Den lange skoledag, der blev indført med folkeskolereformen, skal sendes i skammekrogen.

Ungdomspolitiker efter ungdomspolitiker argumenterede for, hvorfor eleverne ikke skal sidde på skolebænken længere end højst nødvendigt. Hensynet til fritidsaktiviteter, manglende energi i de sidste skoletimer og frit valg med hensyn til lektiecafé var synspunkter, panelet helt klart delte med eleverne på tilhørerpladserne.

500 valgmøder

Det er tredje gang siden 2015, at Dansk Ungdoms Fællesråd står bag det landsdækkende Skolevalg.Denne gang er 850 skoler med og dermed cirka 80.000 elever. I forbindelse med Skolevalg bliver der i denne uge holdt 500 valgmøder med ungdomspolitikere.

Ifølge Daniel Honoré, der er politisk konsulent i DUF, handler arrangementet i første omgang om at få stemmeprocenten blandt unge op - men DUF har tidligere argumenteret for lavere valgretsalder.

Ved selve skolevalget på torsdag får alle eleverne dog mulighed for at stemme som afslutning på det tre uger lange forløb.

Panelet bestod af repræsentanter for alle de ni partier, der i dag har plads i Folketinget - blandt andet SF, som SFU'eren Jakob Rafn (stående) kæmper for. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Frit valg

De cirka 40 elever brugte et par samfundsfagstimer på debatten. Men rent faktisk har de som led i det landsdækkende Skolevalg efterhånden beskæftiget sig med politik i flere uger.

Eleverne har kunnet vælge mellem en række mærkesager, og her var det "kortere skoledage", "hårdere straffe for vold og overgreb" plus "hæv afgiften på cigaretter", der bonnede ud som de meste populære og derfor også de emner, de unge politikere skulle debattere.

Annonce

Reprimande til SFU'er

Mens der var total enighed om "kortere skoledag", var der mere nuanceret syn på de to øvrige emner. Og entusiasmen var stor blandt deltagerne. Ikke mindst fra SFU's repræsentant, Jakob Rafn, der i den anledning måtte indkassere en irettesættelse fra samfundsfagslærer Rasmus Christiansen:

- Du skal skære ned på antallet af bandeord, lød det, da Jakob Rafn havde understreget en pointe om længere straf med følgende svada:

- Jeg kommer fra Nørrebro. Der blev skudt lige udenfor min dør forleden. De idioter, der gør det, er fucking ligeglade med, om de får to, fire, seks eller 10 år i spjældet.

Annonce

Meld jer ind

Bandeord eller ej. Debatten gav eleverne på tilskuerpladserne en fornemmelse af, hvordan en politisk debat forløber. Og at dømme efter klapsalverne var der ingen, der slumrede hen undervejs.

Og hvem ved. Måske følger et par stykker opfordringen fra de unge politikere til deres kammerater om at melde sig ind i et parti og kæmpe for det, de tror på. Også den pointe var der total enighed om.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Udskudt halprojekt passer idémand

Annonce