Annonce
Kultur

Ingen ville kendes ved sjældent sprøjtehus: Nu er det reddet fra nedrivning

Michael Mogensen (tv.) Og Ebbe Lohmann er i gang med at sikre sprøjtehuset med støttestolper, inden renoveringen går i gang. Foto: Mads Dalegaard
Et lille stykke lokalhistorie er reddet fra glemslen i Bjerre. Bjerre Lokalarkiv og en række frivillige er gået i gang med at restaurere det gamle sprøjtehus, som fremover bliver madpakkehus.

Bjerre: I 1861 blev brandslukning for alvor sat i system i Danmark. De mange sognekommuner fik nemlig påbud om at oprette brandværn og dermed sprøjtehuse, hvor byens brandsprøjte kunne opbevares.

Sådan et fik Bjerre i 1864. Et lille hvidkalket hus med røde tegl, bygget ved siden af kirken tæt ved byens brønd.

Sprøjtehuset fungerede helt frem til Anden Verdenskrig, og huset har siden været brugt til opbevaring, blandt andet af Bjerre Kirke, men det stykke historie har været lige ved at forsvinde.

Annonce

Problemet var, at eftersom huset er bygget på gadejord, er der ingen, der ejer det, og dermed heller ingen, der har haft ansvar for vedligehold.

- På et møde i Bjerre Borgerforening for nylig var der forslag om bare at rive det ned, fordi det er forfaldent, men det, mente vi, var en skam, siger Ebbe Lohmann fra Bjerre Lokalarkiv, som ligger skråt  overfor sprøjtehuset.

Frivilligt arbejde

Han gik derfor sammen med Michael Mogensen og Jan Simris, to lokalhistorisk interesserede, i gang med at undersøge, om det kunne lade sig gøre at redde huset.

- Det er jo en stykke lokalhistorie, som bare vil blive glemt, hvis det bliver revet ned, og det ligger i god forlængelse af historien om de andre gamle bygninger i byen, Bjerre Arrest, skolen og kirken, forklarer Michael Mogensen.

Sprøjtehuset ligger nabo til Bjerre Kirke og matcher kirkens farver, men det er byen og ikke kirken, der har ansvaret for huset. Foto: Mads Dalegaard

Da ingen formelt set ejer bygningen, der ligger på fire forskellige matrikler, kan man ikke søge fonde, og der var heller ingen penge at finde i de kommunale kasser.

I stedet bød frivillige fra Bjerre ind med arbejdskraft, mens Glud Museum har doneret materialerne.


Arkivet har nu ejendomsretten, og så har vi også ansvaret for vedligehold fremover.

Ebbe Lohmann, Bjerre Lokalarkiv


Bjerre Lokalarkiv har sagt ja til at tage ejerskab over sprøjtehuset, så man derigennem kan søge midler til fremtidig vedligehold.

Annonce

Madpakkehus til turister

- Der er en del arbejde med bygningen, så vi bliver nok først færdig næste sommer, konstaterer Michael Mogensen, der er uddannet bygningskonstruktør.

Den bærendende bjælke over døren er ved at rådne væk. Foto: Mads Dalegaard

Han peger op på den bærende bjælke over dobbeltdøren, som er godt på vej til at rådne væk. Den skal skiftes som det første. Derefter skal nogle af teglene skiftes, så man kan komme til at skifte de lægter i taget, der er rådnet, fordi vand har kunnet trænge ind. Derefter skal taget understryges, så der ikke kommer vand i.

Michael Mogensen regner med, at det kommer til at tage de frivillige det meste af et år, inden huset kan stå klar til ny brug. Foto: Mads Dalegaard

Sprøjtehuset skal kalkes, og så er det meningen, at der skal sættes et par borde og bænke ind, så cykelturister og andre kan spise madpakker i tørvejr, mens de oplever et lille stykke lokalhistorie.

Bjerre Sprøjtehus

Sprøjtehuset er opført ca. 1864 efter påbud til sognekommunerne om oprettelse af brandværn, og indtil Anden Verdenskrig stod byens brandsprøjte i sprøjtehuset.

Brandsprøjten bestod af en stor vandbeholder på hjul og en manuelt betjent håndpumpe.

Da brandsprøjten blev skiftet ud med noget mere moderne, blev understellet solgt til en mælkemand på Stenderupvej. Vandbeholderen, der var af kobber, kom til Hornsyld Ølbryggeri. Kobberbeholderen befinder sig nu på Industrimuseet i Horsens, indmuret som en gruekedel.

Der er omkring 44 bevarede sprøjtehuse i Danmark, hvoraf to ligger i Hedensted Kommune, et i Bjerre og et ved Williamsborg i Daugård.

Kilde: Kenddinlandsby.dk

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: Sådan fik VB et enkelt point mod de danske mestre

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB overkom chokstart og hentede fortjent point mod mestrene i vild kamp

Vejle For abonnenter

Stopper i politik: Den squaredansende tømrer takker af

Danmark

Boligjagten er gået ind: Det skal du huske, når du skal flytte nærmere dit studie

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: VB's brasilianske troldmand var den bedste mod Brøndby - flere gjorde det godt

Erhverv For abonnenter

Efter deltagelse i Løvens Hule: Mutebox trodser 2020-rutchebanetur og runder millionen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

De brølende 70'ere: Ny VB'er på landsholdet, vokseværk i lufthavn og fodgængere på ny asfalt

Erhverv

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Billund

23-årige Mathias har optimeret sine vaner og soverutiner: - Jeg kan mere som selvstændig, når jeg har det godt

Hedensted For abonnenter

To haveejere går hver sin vej til biodiversitet: Det værste er haver kun med græs

Sport

Johanne Svendsen vandt Vejles turnering

Annonce