Annonce
Jelling

Investering på 90 mio. kr: Fjernvarmeledning på 17,5 kilometer skal forsyne tre byer med overskudsvarme

Den nye aftale giver billigere og grønnere varme i Jelling, Bredsten og Balle. Og den er værd at skåle for, mener Tvis-formand Lars Schmidt, der her er flankeret af Tage Majgaard (til venstre) og Frans Andersen, som er formænd for varmeværkerne i henholdsvis Bredsten-Balle og Jelling. Foto: Anders Kynde
Jelling Varmeværk og Bredsten-Balle Kraftvarmeværk har indgået en aftale med varmeselskabet Tvis. Det kommende år etableres en 17,5 kilometer lang fjernvarmeledning, der forsyner byerne med varme fra næste vinter.
Annonce

Jelling/Bredsten: 17,5 kilometer fjernvarmeledning, tre pumpestationer og tre vekslerstationer.

Der venter et stort stykke arbejde, når Jelling Varmeværk og Bredsten-Balle Kraftvarmeværk skal kobles på Tvis' ledningsnet i løbet af 2021.

Efter et langt forarbejde skrev varmeværkerne torsdag eftermiddag under på den endelige aftale med Tvis. En aftale, som vækker stor begejstring for Tage Majgaard og Frans Andersen, der er bestyrelsesformænd i henholdsvis Bredsten-Balle Kraftvarmeværk og Jelling Varmeværk.

Tvis

  • Tvis er et varmetransmissionsselskab ejet af Kolding Kommune, Fredericia Kommune, Middelfart Kommune og Vejle Kommune.
  • Varmen fra Tvis er primært baseret på overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet, affaldsvarme fra Energnist og biomasse-varme fra Skærbækværket. Man udnytter dermed varme, der ellers ville gå til spilde
  • I dag er seks fjernvarmeselskaber koblet på Tvis’ ledningsnet. Det udvides til ni fjernvarmeselskaber fra 1. oktober 2021.

- Vi har arbejdet på denne aftale i næsten 10 år, også derfor er det en historisk dag for Jelling Varmeværk, hvor vi forener bæredygtighed med lavere priser og budgetsikkerhed. Samtidig fjerner vi risici, der er forbundet med at have eget produktionsapparat, siger Frans Andersen.

Begge selskabers solcelleanlæg fortsætter med at producere cirka en tredjedel af varmen, mens naturgaskedlerne beholdes til spids- og reservelast.

Annonce

90 millioner kroner

Tvis investerer cirka 90 millioner kroner i projektet, som omfatter etablering af transmissionsledning fra Tvis' system i Vejle, inklusive pumpestationer og vekslerenheder.

De første cirka 6,5 km af ledningen er fælles og herefter etableres der separate ledninger til de to byer.

Tvis leverer i øjeblikket varme til seks fjernvarmeselskaber i Fredericia, Gauerslund, Middelfart, Mølholm, Kolding og Vejle. I september blev der også indgået en aftale med Vamdrup Fjernvarme, og med tilføjelsen af  Jelling Varmeværk og Bredsten Balle Kraftvarmeværk er Tvis nu oppe på ni kunder.

Ny fjernvarmeledning til Jelling og Bredsten er på vej. Kort: Tvis

De tre nytilkomne varmeværker bliver koblet til varmesystemet 1. oktober 2021.

Projektforslaget har været sendt i offentlig høring, og der er ikke kommet høringssvar imod gennemførelse af projektet.

Frans Andersen, formand for Jelling Varmeværk, skriver under på den nye aftale, der får stor betydning for byens fjernvarmeselskab. Foto: Anders Kynde


Vi har arbejdet på denne aftale i næsten 10 år, også derfor er det en historisk dag for Jelling Varmeværk.

Frans Andersen, formand for Jelling Varmeværk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Plejehjemsledelse mødes med utilfredse ansatte: 'Vi har givet hånd på, at vi kører sagen internt'

VEJLE For abonnenter

Totalt kaos på plejehjemmet: Mens deres 94-årige mor lå for døden, måtte Lone og Hanne hjælpe med at gøre rent og lave mad til hele afdelingen

Annonce