Annonce
Udland

Iranske valglokaler lukkes efter lang valgdag

Ifølge målinger ventes kun 40 procent af de 59 millioner stemmeberettigede iranere at afgive deres stemme.

De fleste valglokaler er lukket efter valgdagen ved Irans præsidentvalg, rapporterer det statslige tv i Teheran fredag aften. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Iranerne skal vælge en ny præsident, og valget ventes at blive vundet af den 60-årige Ebrahim Raisi, der er chef for Irans retsvæsen, en del af landets religiøse elite og nært knyttet til Irans åndelige leder, Ayatollah Ali Khamenei.

Siden Iran senest holdt præsidentvalg i 2017, er økonomien i landet ifølge det britiske medie BBC blevet forværret yderligere som følge af årelange sanktioner fra især USA.

Annonce

Officielle meningsmålinger peger således i retning af en rekordlav valgdeltagelse, hvilket også forklares med mangel på kandidater.

Målingerne angiver, at kun 40 procent af de 59 millioner stemmeberettigede iranere vil afgive deres stemme. Ved valget i 2017 stemte over 70 procent af vælgerne.

Irans øverste valgorgan, Vogternes Råd, har afvist 98 procent af kandidaterne. Kun syv kandidater er fundet gode nok, og tre er sprunget fra op til valgdagen.

Valget ventes at blive et ryk væk fra den mere moderate linje hos nuværende præsident, Hassan Rouhani, som ledte Iran til en atomaftale med verdens stormagter i 2015.

Under det iranske system så er den aldrende ayatollah Khamenei landets øverste leder, mens præsidenten er personen, der klarer de daglige forhåndenværende sager.

Demokrati er det ikke i vestlig forstand. For at opstille til præsidentvalget skal man godkendes af Vogternes Råd. Det er en lille forsamling af konservative religiøse ledere. De skal vurdere, om kandidaterne er loyale over for den islamiske orden i landet.

I sidste måned fjernede Vogternes Råd med et pennestrøg alle kendte moderate kandidater, herunder den tidligere formand for parlamentet, Ali Larijani. Den eneste moderate kandidat, der var tilbage på stemmesedlen, var den tidligere formand for Irans nationalbank, Abdolnasser Hemmati.

ritzau/Reuters

Annonce
Jelling For abonnenter

Kan du spotte dem? Derfor er nyt kameralignende udstyr placeret i to befærdede områder

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Fjerde strejkeudvidelse på fire uger bliver næppe den sidste: - Det vil kunne mærkes i Vejle, det er der slet ingen tvivl om

Erhverv For abonnenter

Svejsevirksomhed har vokseværk: Har oprettet ny afdeling og leder stadig efter folk

Alarm 112

Efterlysningen virkede: Mistænkt for røveriforsøg har meldt sig selv

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Alarm 112 For abonnenter

Mobilhul forhindrer ambulancer i at sende hjertedata til hospitalet

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Rikkes iværksætter-succes er blevet for stor til byen: Nu rykker hele produktionen til ny adresse

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Vejle Boldklub

VB tester engelsk angriber med Premier League-kampe

Kultur For abonnenter

Præsten klar med det 11. bud: Du skal give din viden videre

Gamle dage

En mærkelig historie: Da oprøret brød ud på Bornholm, fik herregården ved Børkop ny ejer

Annonce