Annonce
Give

Is og ild var yderpunkterne i flot skulpturfestival

For isdebutanten Ole Hartvig var det en positiv overraskelse at prøve kræfter med is som skulpturmateriale. Han arbejder ellers i træ. Foto: Jim Hoff

Successen fra sidste års isskulpturfestival blev ikke bare gentaget. Den blev overgået, både i størrelse og i deltagelse. Syv kunstner mod fem og mange flere folk på gaderne.

Give: Arrangører af større ting bestiller altid godt vejr til den dag, det skal foregå. Så håber de det bedste.

Det havde Give Handel og Erhverv, Give Udviklingsråd og ikke mindst Skulpturbyen også gjort til lørdagens isskulpturfestival. Og for en gangs skyld blev der leveret fra vejrgudernes side.

Det blev en af de sjældne dage med let frost, høj himmel og tørvejr. En perfekt kombination til arrangementet, der ikke kunne undgå at blive vellykket.

Det betød mange mennesker på gaderne. Og for de handlende var det glædeligt, at de ikke blev på gaderne, men også kom ind i butikkerne.

Den gamle legetøjsbutik i Vestergade 7 havde endda ekstra mange kunder. Her havde Gadbjergs "Bonde Banko" slået sig ned med to omgange med tal, præmier og bankoråb. klokken 12 og klokken 14 var der fyldt op ved bordene.

På Torvet havde spejderne sørget for ild som modvægt mod isen. De sørgede for snobrødsbagning og varm suppe til det stor publikum.

Det udvikler sig hele tiden. Da jeg kom, troede jeg, jeg ville lave en katedral. Nu bliver det vist en pagode i stedet for.

Søren Lyngbye
Blomsterkrigeren er ved at tage form i Vestergade. Foto: Jim Hoff

Og så var der is

Foran "Julemandens hus" havde museumsinspektør Mette Vibjerg Hansen slået sig ned sammen med en flok børn. De sad på træstykker mellem grankviste, mens de fik fortalt eventyret om, ja selvfølgelig: "Isdronningen".

- Vi sidder på "træstolene", fordi børnene så bedre kan følge med i fortællingen. Stod jeg op, ville det ind i mellem være vanskeligt for dem at høre eventyret, for der er jævnligt lyd fra musik og motorsave, siger Mette Vibjerg Hansen.

Hun var der i øvrigt kun de første par timer. Så skulle hun ud at åbne museet. I små og fattige organisationer har de ansatte mange opgaver.

Støjen fra motorsavene viste, at de syv isskulptører var gået i gang med at forandre hver deres 350 kilogram tunge isblok til en skulptur. Og at isskulturfestivalens tovholder Søren Cip Nielsen gået i gang med at skære en af de store blokke op til den del af festivalen, der var helliget børn.

Ice Kids hed den og her kunne de yngre dele af publikum få lov at prøve kræfter med det kolde gys, hammer og mejsel. Her var ildhuen ikke mindre end hos FDFerne og de voksne skulptører.

"Blomsterkrigeren" var den arbejdstitel, Susanne Ahrenkiel havde givet sit værk. Men det forandrer sig i løbet af de fire timer, processen står på. For hun lader sig inspirere af spørgsmå og kommentarer fra publikum. Foto: Jim Hoff
Annonce

Strategi for is

Søren Cip Nielsen havde godt tre tons is med fra sin "fabrik" i Stepping ved Christiansfeld. Blokkene skal fremstilles på specielle anlæg og dem har han nogle stykker af.

Man kan ikke blot fryse vand i en almindelig fryser. Så bliver blokken porøse og flækker på steder, hvor kunstnerne ikke lige havde tænkt sig.

Det skete ikke i lørdags. Men nogle af kunstnerne havde deres udfordringer.

- Jeg er debuttant. Jeg har aldrig arbejdet med is før. Normalt arbejder jeg med træ, men det her er også helt fantastik at arbejde med, sagde Ole Hartvig, der havde fået sin arbejdsplads på Torvet.

I år havde arrangørerne fået placeret de syv kunsterne både i Østergade og Vestergade, så publikum, og kunderne, ikke blot stimlede sammen på Torvet.

Det havde kunstnerne ikke noget imod. Faktisk var de glade for det.

- Jeg arbejder mest i samspil med publikum. Derfor er det godt med lidt mere rum omkring mig, siger Susanne Ahrenkiel.

"Ild" på Torvet. FDF sørgede for en kontrast til is. Foto: Jim Hoff
Lav sol over Give. Høj himmel, let frost og som noget usædvanligt i 2017: Tørvejr. Foto: Jim Hoff
Nissebanden leverede musikken i form af swingende New Orleans jazz. Foto: Jim Hoff
- Jeg havde tænkt mig at lave en katedral. Nu tror jeg, jeg laver en pagode i stedet for, fortalte Søren Lyngbye, der er en af de garvede medlemmer af Ice-Team.dk. Foto: JIm Hoff
Og hendes ærmer. Ved I, hvad de var lavet af? Is. Mette Vibjerg Hansen fortalte Isdronningen til børnene. Foto: Jim Hoff
Annonce
Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se video: Gigantiske mængder af sten bliver plumpet i Vejle Fjord: Her skal kunstige rev skabe liv

Navne For abonnenter

Maria så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Kultur

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Erhverv For abonnenter

Populær café mister forpagter efter seks år: Ét særligt problem får Dorthe til at give op, selv om der er gæster nok

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Kultur

Advarsel: Jelling har ingen veje: Tag hellere toget - med rabat

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Kultur

Musikfestival passerer 650.000 gæster i år - så mange var vi og her er hovednavnene år for år

Annonce