Annonce
forside

IS-sympatisør udpegede mulig terrorist fra Vejle

Den 42-årige mand fra Vejle er mistænkt for at have leveret våben til terrorangrebet på en natklub i Istanbul nytårsnat. REUTERS/Osman Orsal

Den 42-årige mand fra Vejle, der er under mistanke for at medvirke til et terrorangreb i Istanbul, er blevet udpeget af manden, der opbevarede de våben, der blev brugt til angrebet.

Vejle: Det er en kirgisisk mand, der i øjeblikket sidder fængslet i Tyrkiet, der har ledt de tyrkiske myndigheder på sporet af den 42-årige mand fra Vejle, som i onsdags blev varetægtsfængslet i fire uger. Det fremgår af det tyrkiske anklageskrift, som Vejle Amts Folkeblad har fået adgang til.

Den kirgisiske mand er i Tyrkiet mistænkt for at være medlem af terrororganisationen Islamisk Stat, og for at have opbevaret de våben, der blev brugt til et terrorangreb på en natklub i Istanbul nytårsnat. Et angreb som Islamisk Stat efterfølgende tog ansvaret for, og som en anden mand sidder anholdt for at have udført.

Den tyrkiske efterforskning har ifølge anklageskriftet fastslået, at ammunitionen, der blev fundet hos den kirgisiske mand, stemmer overens med den ammunition, der blev brugt under angrebet på natklubben.

Ifølge anklageskriftet var det den 42-årige vejlenser, der havde leveret våbnene til den kirgisiske mand. Det drejer sig om to pistoler, flere kalasjnikov-rifler, en håndholdt radio samt ammunition.

Blodigt terrorangreb på natklub

39 mistede livet og 69 andre blev såret, da en bevæbnet mand åbnede ild på en natklub nytårsnat.

Angrebet fandt sted på natklubben Reina, der er en af Istanbuls mest populære. Der var omkring 700 gæster.

Gerningsmanden nåede ifølge flere kilder at affyre mellem 170 og 180 skud i løbet af det syv minutter lange angreb.

Det lykkedes ham derefter at slippe bort fra stedet.

Islamisk Stat tog kort efter ansvaret for attentatet.

Den 17. januar meddelte tyrkisk politi, at man havde anholdt gerningsmanden.

Han blev identificeret som en usbekisk statsborger, der flyttede til Tyrkiet med sin kone og to børn i begyndelsen af 2016.

Ifølge de tyrkiske myndigheder er gerningsmanden medlem af terrororganisationen IS.

Det er en kirgisisk medskyldig, der ifølge de tyrkiske myndigheder har udpeget den 42-årige vejlenser som medgerningsmand.

Kilder: BBC, Kristeligt Dagblad og Wikipedia

42-åris i selskab med IS-medlemmer

Anklageskriftet beskriver desuden, hvordan den kirgisiske mand i retten har forklaret, at han set den 42-årige mand i selskab med flere medlemmer af Islamisk Stat.

Derudover skulle manden med bopæl i Vejle, ifølge kirgiserens forklaringer, have skjult familien til gerningsmanden bag angrebet på natklubben, samt hjulpet dem med at flygte.

Det er på baggrund af disse forklaringer, at de tyrkiske myndigheder tidligere på ugen anmodede de danske ditto om at anholde og udlevere den 42-årige mand.

Manden er ikke sigtet for noget her i landet, men blev varetægtsfængslet for, at forhindre ham i at forlade landet, mens den tyrkiske anmodning om udlevering bliver behandlet.

Mandens forsvarer kærede med det samme byrettens kendelse til landsretten.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce