Annonce
Vejle

Iskolde gys til terrassen

Forfatteren Arne Dahl, der egentlig hedder Jan Arnald. Han har foreløbig udgivet 19 kriminalromaner. foto: Sara Arnald.
En række gode tips til at fordrive sommeren i godt litterært selskab
Annonce

”Det er sommer, det er sol og det er søndag.”

Sådan nogenlunde lød det altid i radioen, da jeg var dreng. Dengang var alle dage jo søndage. Og ja – det er nogle år siden, så det er helt i orden, hvis strofen ikke siger dig et kuk.

Men i år passer det på rigtig mange danskeres ferievalg. På grund af corona holder vi ferie herhjemme – på camping, i sommerhus eller bare hjemme på terrassen.

Og for mit eget vedkommende elsker jeg en ferie, hvor man kan grave sig igennem en gedigen stak bøger, gerne på en terrasse med noget koldt i nærheden.

Så her kommer en lille stak anbefalinger af bøger, du kan bruge ferien på at læse.

Hvis det er rigtigt kogende hedt, så kan et par iskolde gys være velkomne.

Og dem kan den svenske forfatter Arne Dahl levere i rigelige doser.

Annonce

Filmatiseret

Han har skrevet flere bøger, der er blevet til fine tv-serier, blandt andet serien om A-gruppen, en særlig enhed med nogle af de dygtigste politifolk fra hele Sverige. Arne Dahl er en flittig forfatter, og der er hele ti bind i serien om A-gruppen. Siden fulgte fire bøger om Opcop, en særlig politienhed baseret på europæisk samarbejde.

De kan alle anbefales – og det kan ikke mindst også hans seneste projekt, nemlig serien med de to personer, Sam Berger og Molly Blom. Det er nogle af bedste krimier jeg har læst i årevis, og mit forbrug er ganske højt.

Den første roman i serien om Berger og Blom. Omslag: Modtryk
Der er fire bøger i serien, Indland er den anden. Læs roligt hele serien. Der er gys nok til varme sommerdage. Omslag: Modtryk

Det er bøger med et fantastisk højt spændingsniveau og et imponerende tempo. Bøger det er svært at lægge fra sig, og med masser af drama og kolde gys. Der er i øvrigt mange litterære og musikalske hints i bøgerne. Sproget er elegant og med mange små opfindsomme læse-kneb, der er med til at holde dig fast.

Annonce

Personer med skyggesider

Vores to hovedpersoner er ikke prototyper på helte fra kriminalromaner. De har også deres skyggesider, og det er med til at gøre Dahls romaner læseværdige.

Der er udgivet fire romaner, hvoraf den seneste kom her i foråret. Det er: ”Skyggezone”, ”Indland”, ”Midtvand” og ”Friheden”. Og her vil være læsestof til masser af timer i skyggen.

Arne Dahls bøger er oversat til 32 sprog, og de har solgt mere end 4 millioner eksemplarer verden over. TV-serien om A-gruppen er blevet vist i mere end 40 lande.


Det er nogle af bedste krimier jeg har læst i årevis, og mit forbrug er ganske højt.

Mogens G. Madsen


Bag forfatternavnet Arne Dahl gemmer sig litteraturkritikeren Jan Arnald (født 1963). tilbage i 90érne legede han lidt bogstavleg med nogle af bogstaverne fra sit navn, lagde lidt til, og fik skabt krimiforfatteren Arne Dahl. Jan Arnald skriver også romaner under sit rigtige navn.

Bøgerne udgives i Danmark af forlaget Modtryk.

Annonce

Justitsministerens romaner

Fra samme forlag kommer bøgerne fra en af Norges kendte krimiforfattere, Anne Holt, tidligere justitsminister i øvrigt. Hun er i gang med en serie med hovedpersonen Selma Falck, med en farverig fortid. Her i foråret kom bind to, ”Vejrbidt”. Og den holder Holts klasse. Det er en klassisk krimi med et fint plot. Med Holts fortid som politiker er det ikke overraskende, at romanerne også handler om det politisk klima.

Hvis humøret er til andet end krimi, så kan svenske Kristina Sandberg varmt anbefales. Hun har lavet trilogien om kvinden Maj. Det er bøgerne ”!Et barn at føde”, ”At sørge for sine” og ”Liv for en hver pris”.

Hovedpersonen er den hjemmearbejdende husmor Maj, og det er udover en stor familiefortælling, også en historie om kvinders rolle i samfundet. Bøgerne foregår fra 30’erne og frem til 50´erne, og er blevet en kæmpe succes i hjemlandet Sverige med et samlet salg på over 400.000. Den svenske avis Expressen skrev om serien: Jeg er klar til at udråbe Kristina Sandbergs romaner til noget unikt i den svenske litteraturhistorie - et monument over de hjemmearbejdende kvinder.

Bøgernes udgives ligeledes på forlaget Modtryk.

Så har Leif Davidsen netop udgivet en ny roman – ”Forræderens Børn”, der blandt andet foregår i Ringkøbing. Og holder han sit vanlige niveau, er det givet også god underholdning til sommervarmen. Den er udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhoff.

Annonce

En fabelagtig mursten

Endelig vil jeg anbefale alle at læse romanen ”Max, Mischa og Tet-offensiven”, der er udgivet af Politikens forlag. Den er skrevet af den norske forfatter Johan Harstad og er en fabelagtig fortælling over et par årtier, dels i Norge, men primært i USA fra 70´erne og frem.

Romanen, der på glimrende vis bringer dig igennem et par årtier af USAs historie. PR-foto

En fortælling om venskab, kunst, kærlighed og knuste illusioner. Hvis jeg fortæller, at hovedpersonen er en norsk teaterinstruktør, ville jeg selv begynde at tvivle om det nu også var noget. Men hæng ved. Det betaler sig – Det er en episk stor roman om det amerikanske samfund om jazz, Vietnam-krigen og om seksualitet og frigørelse. Alt sammen bundet blændende sammen af Johan Harstad.

Det er lidt af en mursten, næsten 1100 sider, og sproget er så mættet med indtryk, farver og beskrivelser, at det tager sin tid at komme igennem. Men du vil føle det lidt vemodigt, når du er færdig med den. Som at sige farvel til en god ven,

Næste uge kommer flere bogtips til sommer-terrassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Tre nye corona-smittede på et døgn: Borgmester forventer at se flere syge i Vejle

Annonce