Annonce
Kultur

Islænding har bragt en del af vulkanøen med sig til Fredericia

Den islandske kunstner Kristin Björk Hilmarsdottir bor i en arkitekttegnet, skifferklædt villa lige ned til Vejle Fjord. Huset på Trelde er fyldt med Kristin Björk Hilmarsdottirs kunst, som hun finder inspiration til i naturen. Stammerne her kan for eksempel drejes rundt af beskueren. Kristin Björk Hilmarsdottir har eget atelier og galleri i kælderen. Foto: Peter Leth-Larsen
Kunstner og kunstpædagog Kristin Björk Hilmarsdottir, 54, har boet i Danmark siden 1982. Fra 2015 i et unikt hus i Trelde ud til Vejle Fjord. Sammen med blandt andet et halvt ton forunderlige sten fra hjemlandet.

Skibsruter og flyforbindelser Island-Danmark har i tidens løb fragtet både en udstoppet ravn, et halvt ton særprægede sten, og 54-årige Kristin Björk Hilmarsdottir selv frem og tilbage.

Hun er kunstner og samler. Mange af de materialer, Kristin Björk Hilmarsdottir bruger, og ting, der betyder noget for hende, er hentet i hjemlandet. Et par eksempler:

Stenene, som blandt andet stammer fra vulkaner, udgør således en hel installation uden for på grunden på Trelde ved Fredericia. Kristin og hendes mands selvbyggede villa ligger ned til Vejle Fjord. En norsk kunstnerkollega bosat i Kristins barndomsby Hjalteyrei i nordlandet har skabt et værk af en udtørret klumpfisk, og i indkørslen ses noget af en hvals rygsøjle.

Alt her i huset har en historie, og meget er genbrug og loppefund.

Kristin Björk Hilmarsdottir

Forbereder udstilling

Både som kunstner og i rummene i hjemmet anvender Kristin Björk Hilmarsdottir mixed media, som det hedder. For eksempel tekstil, akrylmaleri, naturens materialer, loppefund og rariteter.

I atelieret i kælderen i boligen - der intet gør ud af sig udadtil, men åbner sig bagtil - forbereder Kristin Björk Hilmarsdottir og de to andre kunstnere, Tina Kolding og Ulla Blæsbjerg, lige nu en udstillingen Haf - hav på islandsk. Den skal op i en nedlagt sildefabrik i Hjalteyrei i 2021 og består af malerier, stofkunst, installationer med både fiskeskind, strandsand, tang, en dronefilm på ipad, keramik og andet.

Annonce

En særlig ravn...

I det store køkken-alrum mødes man af blandt andet af den føromtalte ravn, som Kristin Björk Hilmarsdottir med velvilje fra kabinepersonalet fik fløjet hjem fra Island.

- De placerede den ude i cockpittet.

Ravnen med sin mystik og forbindelse til livet før og efter døden minder Kristin om tabet af sin mor. Men på den gode måde.

Der er kunst af hende selv og af andre overalt, ligesom Kristin Björk Hilmarsdottir samler ting med en historie. Gerne loppefund. Klumpfisken her er lavet af en norsk kunstner, der bor i Kristins hjemby i det nordlige Island. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

...og en gammel stige

Uden sammenligning i øvrigt står der også en gammel stige i rummet. Den fandt hun og ægtefællen, Hans Christian Nielsen, da de byggede i 2015.

- Der lå et gammelt sommerhus her.

Stigen pynter mod de hvide vægge, som når højt op, og forbinder fortid og nutid. Kan man måske endda kravle ind i en fremtid?

Så er der også også en gammel melskovl fra et bageri.

- Den bruger vi som brødkurv. Alt her i huset har en historie, og meget er genbrug og loppefund, fortæller Kristin Björk Hilmarsdottir.

Ravnen er fra Island. Den minder hende - på godt og ondt - om morens død. Fuglen har i myterne forbindelse til livet og til døden. Foto: Peter Leth-Larsen
Kristin Björk Hilmarsdottir og to andre kunstnere forbereder lige nu en udstilling, der skal op i Island i 2021. Materialerne er blandt andet naturens egne. Her strandsand i glasbeholder. Det giver en særlig profil, og sammen med planterne skifter sandet også farve med tiden. Bagved Kristin ses et større værk i tekstil. Foto: Peter Leth-Larsen
Kunst over det hele. Foto: Peter Leth-Larsen
Huset på Trelde Næsvej ved Fredericia er fra 2015 og beklædt med spansk skiffer. Foto: Peter Leth-Larsen
Et af Kristins første værker - et selvportræt i tekstil - ses på væggen. Foto: Peter Leth-Larsen
Et par af de mange, mange sten, Kristin Björk Hilmarsdottir har fået fra et museum i Island. Faktisk et halvt ton. Mange af dem vulkanske. Foto: Peter Leth-Larsen
Loppefund, antikviteter og andre rariteter præger hjemmet. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Opkøb: Juliane fra Vejle har styr på stængerne - og udvider nu forretningen

Vejle For abonnenter

Minister svarer på kommunaldirektørs fald under julefrokost: Eksborgmester trækker byrådet ind i sagen

VEJLE

Alice lader dine drømme gå op i guld: Ny guldsmed i byen skaber personlige vielsesringe og mere til

Billund

Nu forsvinder restriktionerne, og Jan glæder sig til at åbne sit diskotek: Natteliv er ikke bare fest, det er også socialt

Medier: Mette Frederiksen ventes at fjerne restriktioner

LEDER For abonnenter

Du tager fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Erhverv

Altmuligmand i Jelling er ked af avisartikel om snyd: 'Folk går og snakker om mig i byen'

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Erhverv

Vejles 3F-formand står fast på kritik af avisafsløring: 'B.T. er gået langt over grænsen, og der har ikke været en finger at sætte på Pers arbejde'

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Vejle Boldklub

VB er rejst langt mod syd efter bedre vejr og baner: Træningen aflyst på grund af snevejr

Annonce