Annonce
Sport

Israel var Brian Steen Nielsens ønskemodstander

Brian Steen Nielsen scorede både i Tel Aviv og i returkampen i EM-kvalifikationskampen mod Israel i november 1999.  Jes Høgh og Jon Dahl Tomasson gratulerer Brian Steen Nielsen (th) efter hans scoring til 2-0 i København. Foto: Scanpix.
Den østjyske landsholdsterrier scorede to af sine tre landskampsmål i 66 kampe mod Israel i kampene om at komme til EM i Holland og Belgien i 2000.

FODBOLD: Danmark har kun mødt Israel i to betydende kampe, og det var i november 1999 i to playoff-kampe om at kvalificere sig til EM-slutrunden i 2000 i Holland og Belgien, hvor "Smuk som et stjerneskud" med brødrene Olsen vakte glæde og vuggende hofter på de Kuip og Amsterdam Arena, men hvor Danmark og træner Bo Johansson faldt helt sammen som landshold.

Danmark opnåede end ikke et point og seks-syv spillere kom aldrig i kamp på grund af skader.

Men oplevelserne mod Israel var gode nok. Alene i de to kampe, som Danmark samlet vandt 8-0 efter en 5-0-sejr i Tel Aviv, scorede Brian Steen Nielsen to af sine tre landskampsmål - det ene flottere det andet. Det tredje mål scorede den hårdtarbejdende terrier på frispark mod Færøerne. Og altsammen altså i 66 A-landskampe.

Nederlagene i playoff-kampene mod Danmark betød, at Israel skiftede trænerhest og hentede Danmarks Europamester-træner Richard Møller Nielsen. Nogen entydig succes blev det ikke og mange urolige var skræmmende for fynboen, der dog pointerede, at hans afsked to år efter ikke havde noget med spændinger i området at gøre.

Danmarks første landskamp mod Israel er tilbage til den 1. december 1964 på Ramat Gan Stadion i Tel Aviv. Her vandt Danmark med 1-0 med spillere som Esbjergs Jens Petersen, B1913's Kurt Grønning, B93's Tom Søndergaard, B1909's Leif Hartwig og Mogens Berg og AaB's Kjeld Thorst. Tom Søndergaard scorede sejrsmålet midt i anden halvleg.

Danmark har vundet syv ud af otte kampe mod israelitterne. Nederlaget kom i 1978 i en venskabskamp med Kurt Nielsen som landstræner. Danmark tabte 2-0 med spillere som blandt andre OB'erne Allan Hansen og Ronald Stelmer plus Esbjergs Jens Jørn Bertelsen og AB's Torsten Andersen.


Israel var blot en dårligere målforskel fra at kvalificere sig til VM i Tyskland i 2006, men Schweiz havde lige så mange point og en bedre målscore.


Jens Jørn Bertelsen var en af dem, som Sepp Piontek fik stor tillid til og var et af fundamenterne i den tyske trænerlegendes opbygning af 80'er-landsholdet, som omsider forstod værdien af disciplin og defensivt arbejde.

Annonce

Uroligheder

Men der har også være uroligheder i forbindelse med Israels kampe mod Dan,mark på grund af den evige strid med palæstinenserne. I 2002 måtte en landskamp udskydes ti minutter på grund af sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med kampen, og det kan sagtens ske igen, når Israel kommer til Danmark den 7. september i VM-kvalifikationen.

Israel var tæt på EM-kvalifikation i 2000, men faldt altså over Danmark. Det skete seks år efter, at Israel var blevet fuldgyldigt medlem af Uefa efter at være brudt ud af det asiatiske fodboldforbund.

Israel var blot en dårligere målforskel fra at kvalificere sig VM i Tyskland i 2006, men Schweiz havde lige så mange point og en bedre målscore. To år efter var israelerne også tæt på at komme til EM, men har altså fortsat til gode at slå sig til en slutrunde.

Israel ligger nummer 87 på verdensranglisten, men har lige nogle spændende offensive typer som Eran Zahavi fra PSv Eindhoven, Munas Dabbur fra Hoffenheim, Shon Weissman fra Valladolid og Manor Salomon fra Shaktar Donetsk. Bibras Nathko fra Partizan Beograd binder det hele sammen på midtbanen.

Israel har i længere tid været præget af det østrigske koncept i et 5-3-2-system, som er svært at bryde ned. Tidligere var den østgriske elegantier Andreas Herzog træner og nu har den tekniske direktør Willi Rutensteiner ansvaret og vil tage et første skridt mod Qatar i kampen mod Danmark torsdag aften. I kampen i Bloomfield ventes der 5000 tilskuere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce