Annonce
Erhverv

Iværksættere frygter tvangsnedlukning: - Nogle kan komme til at hænge på en regning resten af deres liv

1,9 milliarder kroner. Så mange penge skal landets 48.000 iværksætterselskaber finde, hvis de skal leve op til de nye regler, der træder i kraft i april 2021. Dansk Iværksætter Forening frygter, at mange selskaber må lukke på grund af kravet om en selskabskapital på 40.000 kroner. Arkivfoto
Iværksætterforening er imod afskaffelsen af de omstridte iværksætterselskaber - IVS'er. Formanden frygter, at mange ikke kan finde penge til at fortsætte.

Vejle: Over 48.000 iværksætterselskaber (IVS) skal samlet indskyde 1,9 milliarder kroner i ny selskabskapital for at undgå at blive tvangsopløst efter den 15. april 2021.

Det er skæringsdatoen for at omregistrere sit ét-krones-selskab til et anpartsselskab (ApS), som kræver en selskabskapital på 40.000 kroner.

Formand for Dansk Iværksætter Forening, Joakim Kofler, frygter, det langt fra bliver alle, som kan skaffe de 40.000 kroner, som det kræver at leve op til de nye regler.

- Vi risikerer, at der er nogen, som kommer til at hænge på en regning resten af deres liv. Der kan godt være sunde selskaber, som har positiv drift men negativ egenkapital. Sådan begynder mange iværksættere. De vil få svært ved at skaffe de penge. Masser af selskaber vil blive tvangsnedlukket, som det er nu, spår Joakim Kofler.

Den daværende regering og Dansk Folkeparti skrottede i april i år selskabsformen IVS efter eksempler på, at selskabsformen ikke var brugt efter hensigten. For eksempel oprettede to medarbejdere af Danmarks største taxa-selskab Dantaxa mindst 655 IVS-selskaber i lodtrækningen om taxatilladelser i Danmark. Derudover er IVS'er impliceret i en større sag om skatte-, moms- og afgiftssvindel for op mod en halv milliard kroner.

Annonce

IVS'er

Folketinget har vedtaget at udfase virksomhedsformen iværksætterselskab (IVS). Det betyder, at det ikke længere er muligt at stifte nye IVS'er

Alle eksisterende iværksætterselskaber skal inden 15. april 2021 omregistreres til anpartsselskaber eller opløses. Ellers kan virksomheden blive sendt til tvangsopløsning.

Kapitalkravet til anpartsselskaber er sænket fra 50.000 til 40.000 kroner.

IVS'er har været en hyppig anvendt selskabsform og der findes over 48.000 aktive på landsplan.

Virksomheder, der er stiftet som IVS i 2014-2016, har bidraget til den danske økonomi med en omsætning på 5,2 milliarder kroner, beskæftigelse af 5.200 personer og en eksport på 430 millioner kroner.

IVS'er har i et større omfang end forventet medført en forhøjet risiko for svig. Desuden er skatte- og afgiftsrestancerne for iværksætterselskaberne næsten dobbelt så høje som for enkeltmandsvirksomheder.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Håber på løsning

Iværksætternes formand mener, at det er en dårlig idé at dræbe ordningen.

- Det er sørgeligt, at det nu koster 40.000 kroner at starte et selskab. Jeg havde håbet, man kunne finde en løsning, hvor selskabsformen fik lov at bestå, og man fik lavet en version, som gjorde op med spekulation. Alle de iværksættere, som skaber noget, lider nu under de få, som ikke kunne finde ud at likvidere et selskab, siger Joakim Kofler.

Han ved ikke, hvor mange selskaber, som står overfor en tvangsopløsning på grund af ordningen, og der er også fortsat næsten to år til de 48.000 selskaber skal omregistrere sig.

Joakim Kofler håber på, den nye regering finder en løsning inden da. Han ser det som en mulighed, at virksomhedens ejer(e) hæfter personligt for den omkostning selskabet pålægger staten ved for eksempel tvangsopløsning.

- Vi har brug for iværksættere, som løber en risiko for samfundets skyld. Men hvis de forsømmer deres pligt, og staten skal lægge ud for at opløse selskabet, bør de selv hænge på regningen, siger han.

Lige nu er det staten, som må rydde op efter fejlslagne IVS'er.

Efter selskabsformen IVS så dagens lys i 2014 er der sket en stigning i tvangsopløsninger, hvilket har medført en større regning for det offentlige. Skifteretternes sagsbehandlingsomkostninger er steget fra 32 millioner kroner i 2014 til knap 46 millioner kroner i 2016 ifølge en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce