Annonce
Egtved

Jægere nakker bukke og napper gibbernakker

Vejle Ådals Jagtforening holdt torsdag bukkepral under egetræet ved studenterhuset i Vingsted. Her mødtes jægerne med trofæerne fra årets første bukkejagtdag. Dagens to jægere, der kunne fremvise nedlagte bukke, var Morten Kirkegaard (til venstre) og Flemming Petersen. Begge havde nedlagt en seksender-buk. Foto: Yilmaz Polat
16. maj er årets helt store dag for landets jægere. Det er nemlig dagen, hvor bukkejagten går ind. I Vejle Ådals Jagtforening blev det markeret med samling om dagens nedlagte bukke, kaffe, gibbernakker og masser af snak.

Vingsted: Omkring 30 jægere mødtes i den lune forårssol ved Vingsted torsdag morgen. Nu skulle der drikkes kaffe, nydes rundstykker med tandsmør og rådyrspostej, skåles i en gibbernak og ikke mindst udveksles ord om den tidlige morgens jagteventyr - for til sidst at betragte dagens nedlagte bukke på parade, krydret med tonerne fra jagthornet, hyldende rådyrets død.

Vejle Ådals Jagtforening har gennem årevis markeret 16. maj med samling og bukkeparade, eller bukkepral, som man også kalder det. Fra år til år har antallet af nedlagte bukke på paraderne været forskellige. Sidste år var der fire - plus en, der dukkede op senere. I år kunne man præsentere to bukke.

Annonce

Basale jagtelementer

Værd at vide
 • Opsats: Råbukkens gevir.
 • Buk: Hannen.
 • Rå: Hunnen.
 • Lam: Unge.
 • Knæk og bræk: Talemåde for held og lykke på jagten.
 • Kugle: Den del af patronen, som rammer dyret.
 • Schweisshund: Specialtrænet hund til at finde såret eller bortløbet råvildt.
 • Pürsch: Listejagt oftest for at komme tættere på dyret.
 • Bukkefeber: Nervøsitet ved skudafgivelse der kan få kroppen til at ryste.
 • Revir: Det jagtterræn man råder over.
 • Hochsitz: Et jagttårn
 • Spidsbuk: Når der er en sprosse på hver opsats.
 • Gaffelbuk: Når der er to sprosser på hver opsats.
 • Seksender: Når der er tre sprosser på hver opsats.

Særlige datoer for jægerne

16. maj: Bukkejagt

1. juni: Regulering af rævehvalpe

1. oktober: Jagten på stort set alle jagtbare vildtarter går ind

Vejle Ådals Jagtforening

I Vejle Ådals Jagtforening har de lige nu 410 medlemmer.

Taknemmelig for heldet

Helt præcist klokken 5.10 (ved solopgang, red.) må man affyre det første skud 16. maj, men længe inden da har jægerne i Vejle Ådals Jagtforening været oppe. De har siddet klar på deres helt særligt udvalgte pladser i jagtreviererne, holdt øjne og ører på yderste beredskab, spejdende ud i landskabet efter lige præcist dén buk, som de fra den helt rette vinkel i det helt rette øjeblik kunne sende en kugle imod.

Stilheden, den friske morgenluft, spændingen og ønsket om god jagtheld har sikkert været én af dagens særlige elementer for de lokale jægere. Sidstnævnte, altså heldet, har dog ikke været med størstedelen af denne morgenstunds fremmødte jægere, men oplevelsen har været der uanset hvad.

- Jeg priser mig lykkelig for, at jeg, hver gang jeg nedlægger en buk, får lov til at opleve den rus, der kommer sammen med, lyder det fra 40-årige Morten Kirkegaard.

Han af en af dagens to jægere, der fik nedlagt en buk. Og denne gang, ligesom alle de mange andre gange, han har været på bukkejagt og har nedlagt et dyr, så mærker han, hvordan bukkefeberen raser lige inden, der skal trykkes på aftrækkeren, og hvordan hele kroppen efterfølgende ryster.

Morten Kirkegaard har haft jagt tæt inde på livet lige så længe, han husker tilbage, og hver eneste gang han har heldet med sig og mærker det i hele kroppen, bliver han taknemmelig.

Stod bag et træ

Også 51-årige Flemming Petersen fra Jerlev fik skudt en buk denne dag.

- Jeg var egentlig på vej til at gå hjem, men pludselig stod den bag mig - den kom lige til syne bag et træ. Og da den stod helt rigtigt, skød jeg den, forklarer Flemming Petersen. Bukken var blot 50 meter fra ham, da han skød den. Herefter løb den godt 25 meter, inden den faldt om og døde.

Flemming Petersen er helt nyt medlem i Vejle Ådals Jagtforening, men han er ikke ny som jæger. Første gang, han skød en buk, var i 1991, og den dag, hvilken det var, og hvordan det foregik, husker han stadig helt tydeligt.

I dag var det en seksender, han nedlagde, og det samme gjorde Morten Kirkegaard.

Sammen med de andre jægere i Vejle Ådals Jagtforening, der for øvrigt rummer intet mindre end 410 medlemmer, kunne de to heldige og ganske sikkert dygtige jægere, udveksle erfaringer og fortællinger om dagens jagtoplevelser.

Omkring 30 jægere mødtes denne morgen til en snak om dagens erfaringer. 16. maj er den helt store dag, nærmest en helligdag, som de selv kalder den. Her går bukkejagten nemlig ind. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

navne

Egtved

Se billederne: Vejlevej er spærret - det vil koste op mod en million kroner at få den fikset

Annonce