Annonce
Billund

Jørgen var med på jagten efter forsvunden kunst:  Nu kommer to kunstværker tilbage til gennem-renoveret midtby

Den svævende sten stod engang, hvor juletræet står ved denne tid på året. Den er desværre beskadiget for meget til at kunne genoplives ifølge Jørgen Bruhn. Foto: Lise Nørgaard
Jørgen Bruhn er blandt den lille gruppe Billund-borgere, der har været på jagt efter de kunstværker, der blev taget ned, da Billund skulle under ombygning. Den mest kendte, Den svævende sten, der engang stod på det nuværende Byens Plads, er dog ikke mulig at genskabe.

Billund: To kunstværker er blevet gravet frem af Materielgårdens gemmer i Billund. Det har 80-årige Jørgen Bruhn sammen med en lille gruppe dedikerede Billund-borgere været med til. Således kan kunstværkerne "Den, der bærer" og "Afghanerstenen" igen ses i Billund. Det tredje kunstværk, "Den svævende sten", der stod på det nuværende Byens Plads, bliver dog ikke vækket til live.

- Det var et kunstværk sammensat af flere forskellige materialer, og det blev skåret i stykker, da det skulle tages ned, forklarer Jørgen Bruhn, der er glad for, at de to andre værker nu kommer frem i lyset igen.

- Det var noget, der blev investeret i, og det har en værdi, og jeg tror, mange har savnet dem. De blev pillet ned, fordi bymidten skulle laves om, fortæller Jørgen Bruhn, der har hørt, at folk har nævnt værkerne fra tid til anden eller over en kop kaffe.

Annonce

- Det var en del af Billund, og en del af "mit Billund", fortæller den 80-årige kunstelsker, der var produktudviklingschef på Lego i en årrække.

"Afghanerstenen" og "den der bærer"

  1. Ved det tidligere mejeri i Billund var der en platform, hvor mælkejungerne blev afleveret. I denne platform indgik nogle store granitsten. En af disse granitsten blev nogle år senere til en lille skulptur, ”Afghanerstenen”, som blev solgt på anparter og overdraget til Billund kommune.
  2. Bikubens nye afdelingsleder i Billund, Else Dahl, overrakte i december 1992 borgmester Erik Tychsen en fin julegave til kommunen; en skulptur ”Den der bærer” udført af kunstneren Hans Lembrecht Madsen. Skulpturen ”Den der bærer” blev opstillet på butikstorvet.

- Og jeg synes da ikke bare, at de skal forsvinde ud i den blå luft, fortæller Jørgen Bruhn, der ikke husker præcis, hvornår kunstværkerne blev pillet ned, men nu er de altså blevet gravet frem igen og i samarbejde med unge- og kulturudvalget er der også fundet nye pladser til dem.

Pladsen er fundet

Afghanerstenen skal således placeres på en lille græsplæne ved siden af tøjbutikken Ebbe og overfor Lego House, mens den anden "Den, der bærer" passer godt ved Grene Kirkegård.

På den lille græsplane får Afghanerstenen sin nye plads. Foto: Lise Nørgaard

- Det skal selvfølgelig lige snakkes på plads med menighedsrådet, påpeger Jørgen Bruhn.

Inden kunstværkerne bliver sat op, bliver de rengjort og sat pænt i stand.

- Det er dejligt, at der er noget, der lykkes, når man har sat sig noget for, siger Jørgen Bruhn, der mener, at det er væsentligt at have noget pænt at se på. Noget, man bliver inspireret af.

Det var en del af Billund, og en del af "mit Billund".

Jørgen Bruhn om de gamle kunstværker

- Så vi ikke bare kigger på mursten, siger Jørgen Bruhn, der synes, at Billund har fået en fantastisk samling af kunstværker og skulpturer over de seneste år, og nye er lige kommet op ved det tidligere Frirum.

Annonce

Kunst er vigtigt

- Jeg har ikke helt kigget dem færdige endnu. Der er en gammel smedetalemåde, der siger, at man skal vente med at bedømme ting, indtil det er helt færdigt, og som jeg forstår det, mangler der lidt endnu, fortæller Jørgen Bruhn, der opfatter kunst i bybilledet som vigtigt, fordi det beriger og får mennesker til at fundere.

En af de mindre kendte skulpturer i Billund er denne vase bagved Jørgen Bruhn, der står i Ediths have ved Bamsemuseet. Foto: Lise Nørgaard

Det er også derfor, han har taget initiativ til - sammen med en lille arbejdsgruppe - at planlægge en brochurer, der viser rundt til og fortæller om alle kunstværkerne og skulpturerne i Billund.

- Vi skal vise turisterne, at der også er kunst, der er værd at se på i Billund, siger han, der føler, at han har været heldig at arbejde med mange kreative mennesker i sit arbejdsliv.

- Det har været fantastisk spændende, og kreativitet smitter. Heldigvis har jeg været parat til at tage imod, siger Jørgen Bruhn.

I alt findes der 33 skulpturer rundt i Billund by - og nogle er mere synlige end andre. På skulpturstien står de fleste af dem - 23 i alt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Billund For abonnenter

Skole har 65 smittede elever og 13 lærere, der er hjemsendt med smitte eller smittede børn: - Det kan ikke andet end at gå udover fagligheden

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce