Annonce
Kultur

Ja til boliger, nej til kirker: Men så fandt adventisterne på noget nyt

Adventkirken i Juelsminde ligger i meget idylliske omgivelser lige ned til svanedammen i Juelsminde. På lørdag fejrer menigheden, at det er 60 år siden, den blev indviet. Foto: Camilla Bo Krefeld
På grund af ressourceknaphed fik adventisterne i sin tid nej til at bygge en ny kirke i Juelsminde. Men så købte de et kunstner-dødsbo og lavede kirke i det. På lørdag fejrer de 60 års jubilæum i de smukke omgivelser.

Juelsminde: Når syvendedagsadventisterne i Juelsminde på lørdag holder gudstjeneste bliver det med et ekstra tvist. Den dag fejrer de nemlig, at det er 60 år siden, de indviede deres kirke i byen, og uden den er det slet ikke sikkert, at de havde haft deres egen menighed i dag.

- Der findes såkaldte stue-menigheder rundt omkring, men det er nok meget sandsynligt, at vi var blevet opslugt af den større menighed ved Vejlefjord, hvis ikke vi havde fået vores egen kirke, siger Arvid Andersen, der er pensioneret præst og syvendedagsadventist i fjerde generation.

I Danmark er der omkring 2500 medlemmer af adventistsamfundet, der blandt andet adskiller sig fra Folkekirken ved at holde gudstjenester om lørdagen og ved, at man først bliver døbt som voksen. Medlemmerne betaler tiende - det vil sige, de giver 10 procent af deres indkomst til at holde kirker og præster i gang.

Annonce
Der er kun 30 medlemmer af adventist-menigheden i Juelsminde, og de mødes hver lørdag i den lille. hyggelige kirke. Foto: Camilla Bo Krefeld

Der findes 23 adventkirker i Danmark, og menigheden omkring kirken ved Svanedammen i Juelsminde er en af de mindre.

- Vi er cirka 30 medlemmer her, og netop det, at vi ikke er flere, gør, at vi føler os som en familie. Det mærkede vi for eksempel under corona, hvor vi holdt sammen i et stærkt fællesskab på tværs af generationer, fortæller Arvid Andersen.

Knaphed på boliger

Det lokale adventistsamfund har eksisteret i lidt mere end 100 år. Menigheden blev oprettet i forbindelse med Juelsminde Kuranstalts begyndelse i 1920, og i 40 år var det på kuranstalten, der blev holdt andagter, gudstjenester, møder og søndagsskole.


Dengang skulle man have materialebevilling for at bygge, og det kunne man ikke få til kirkebyggeri, fordi der var knaphed på boliger.

Arvid Andersen


I 1960 besluttede ledelsen, at man ville bygge en kirke, og det er den, der i dag er samlingspunktet for menigheden.  Optakten var dog ikke uden problemer, da det i første omgang var planen, at der skulle bygges en helt ny kirke på en grund ved Svanedammen, som kuranstalten havde købt til det formål.

- Men der var knaphed på både boliger og materialer dengang, og derfor kunne vi ikke få lov til at bygge en ny kirke. I stedet besluttede man at købe et dødsbo efter kunstneren Knud Mæhle. Hans hus havde i forvejen nogle specielle, runde vinduer og andet, man godt kunne bruge til kirke, og så krævede det "bare" en tilbygning med blandt andet kirketårn, fortæller Arvid Andersen.

De buede vinduer var med til at overbevise adventisterne om, at den gamle kunstnerbolig godt kunne bygges om til en kirke. Foto: Camilla Bo Krefeld

På den ledige grund blev der i stedet bygget boliger til personalet på kuranstalten, og i dag kan man fra kirken se over til personaleboligerne på den anden side af Svanedammen - som dog siden hen er blevet private boliger.

Annonce

Koncert og smagsprøver

Når adventkirkens 60 års jubilæum bliver fejret på lørdag er det med indbudte gæster til gudstjenesten. Her kommer blandt andet det første par, der blev viet i kirken i 1963, og som i dag bor i Norge, og flere af de tidligere præster ved kirken er også med.

Syvende Dags Adventistkirken

  • Er en verdensomspændende, protestantisk frikirke med over 20 millioner medlemmer.
  • Navnet adventist kommer fra ordet advent, der betyder komme. Adventisterne forventer, at Jesus vil komme igen og genoprette verdensfreden.
  • Betragter lørdag som den bibelske hviledag. Udover helligholdelsen af den bibelske sabbat (lørdag), markerer adventisterne sig ved at døbe unge og voksne, og ikke børn.

Ved siden af kirken bliver der opstillet et telt, hvor alle er velkomne, blandt andet til koncert med koret Impact lørdag kl. 15. Søndag kl. 11 spiller Juelsminde Pigegarde, og herefter er der vegetariske smagsprøver fra nogle af det den gamle kuranstalts favoritopskrifter samt forskellige udstillinger.

Inge

Arvid Andersen og Inge Bunken Aalstrup er begge syvendedagsadventister i fjerde generation, og de har siden barnsben været en del af menigheden i Juelsminde. Foto: Camilla Bo Krefeld
Annonce
VEJLE For abonnenter

Hundeslagsmål mellem klubber: 'Vi vil ikke være uvenner med de andre,' siger den største af dem

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Sundhedschef forventer smittestigning efter ferien: 'Det er næsten uundgåeligt'

Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Give

Grøn opvarmning til mindre penge: Nem og billig fjernvarme er på vej til 200 boliger

Give

Olivia og Emma er klar: Så er sporene lagt til Lykkeliga i Give

Børkop

Børnene vælger den farligste løsning: Så nu bliver byens mest trafikerede vej hævet

Alarm 112 For abonnenter

Køretur blev dyr for forretning og 42-årig chauffør: Han overtrådte otte regler under fyrværkeri-transport

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: En barsk og brutal trilogi af Morten Pape finder sin afslutning

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Jelling

Skoleleder skulle passe brormands hund i efterårsferien: Ups, så var den stukket af, og så gik den vilde jagt...

Vejle Boldklub For abonnenter

Trods fremgangen i Brøndby; derfor ser det helt umuligt ud for VB

Egtved

Stort ønske om bybus i mindre by: 'Vi har mere brug for den end de rige i Bredballe'

Annonce