Annonce
Debat

Ja, vi skal bevare vores rene grundvand, men med fakta og ikke følelser og formodninger og spild af andre folks penge

Knud Jeppesen. Arkivfoto

Læserbrev: Replik til Mikael Mogensen: Du indikerer udokumenteret (i læserbrevet "Det er altså ikke korrekt, når Bæredygtig Landbrug påstår, at deres konventionelle landbrug ikke forurener", red.), at det er landbrugets skyld, at der er uønskede stoffer i vores drikkevand og henviser til Danske Vandværker og deres urealistiske drøm om grundvandsparker.

Der er de over de sidste 20 år sløjfet 97 boringer grundet pesticider i Danmark (GEUS). 86 stk. er sløjfet grundet total ukrudtsbekæmpelse (DSB/vandværker/gårdspladser), og 11 stk. er sløjfet pga. nedsivning fra lossepladser og andre punktkilder. Og ingen er sløjfet grundet dyrkning af markerne.

Så er det da tåbeligt, at Danske Vandværker og andre "kloge og bedrevidende" vil bruge op til 10 mia. kr. (1500 kr. pr. person) af dine og mine penge på at undgå noget, som er løst.

Annonce

Danske Vandværker siger jo også, at både PFOS, biocider (træbeskyttelse) og udsivning fra gamle lossepladser er et stort problem i grundvand. Det løses vel ikke med økologisk landbrug?

Så ja, vi skal bevare vores rene grundvand, men med fakta og ikke følelser og formodninger og spild af andre folks penge.

Moderne sprøjtemidler er bionedbrydelige og kan ikke godkendes, hvis de siver i grundvandet (VAP-godkendelser). Vi har jo også fjernet farligt bly fra benzin, men bruger da stadig benzin.

Knud Jeppesen

Moderne sprøjtemidler er bionedbrydelige og kan ikke godkendes, hvis de siver i grundvandet (VAP-godkendelser). Vi har jo også fjernet farligt bly fra benzin, men bruger da stadig benzin.

Og korrekt at mange af vandløbene ikke er i god økologisk tilstand, som vi har lovet EU. Igen udokumenteret kobling til moderne landbrug. I de nuværende vandplaner (2015-2021) står på side 68, at i en en tredjedel af alle vandløb "er spildevandsbelastningen en meget væsentlig årsag til, at vandløbene ikke har en god økologisk tilstand" og videre "at tilførslen af kvælstof og fosfor har en relativ lille betydning for miljøtilstanden i vandløbene". Dette gælder vel også kvælstof og fosfor fra landbrug?

For øvrigt falder humusindholdet i jorden, når man udpiner jorden for næringsstoffer, som man politisk har været årsag til i mange år.

Og når Hedensted Kommune har 43 overløbsbygværker, hvor der ledes 2-300.000 tons urenset spildevand direkte ud i vandmiljøet med næringsstoffer og iltforbrugende organisk stof (lort), passer det jo meget godt med den dårlige økologiske tilstand.

Og så er de jo også lige 220 udløb med spildevand fra separatkloakerede områder, som tilfører 5-10 gange så mange stoffer som fra fælleskloak.

Så vandløb reddes da slet ikke med økologisk landbrug? Hvorfor er der ikke noget, der hedder økologisk spildevand?

Ja, vi skal alle gøre hvad vi kan for bedre miljø og klima, men begynd med fakta, og løs problemerne der, hvor de opstår. Så her er da en god mulighed for både "grønne" og andre politikere for at gøre noget godt for et bedre vandmiljø.

Annonce
Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, og konen samlede ind til en ny lever: Hukommelsen forsvandt, og han skulle lære at gå og spille guitar igen: Fredag bragede han tilbage i Jelling efter 32 års fravær - så anmelderens briller duggede

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Afstemnings-fadæse i Vejle: Flere mødte en lukket dør, da de ville brevstemme - kommunaldirektøren kalder fejlen for 'noget uheldig'

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

VEJLE

På søndag kommer det til at vrimle med cykler i Vejle: Men bare rolig - det er ikke Tour de France-feltet, der har tyvstartet tredje etape

Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Vejle

Dokumenter blev holdt hemmelige: Nu kan du købe papirerne, der fortæller om tidligere dronnings utroskab og den frygtelige straf

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Annonce