Annonce
Ikast-Brande

Jack har gigt - men hjernen vandt over skavankerne

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men Jack Leonhard Thielsen har slidgigt og to kunstige knæ. Han holder sin 57-årige krop i gang - blandt andet med øvelser som denne. Foto: Peter Hald
Mentale og fysiske øvelser betyder, at Jack Leonhard Thielsen lever et godt liv trods slidgigt og to kunstige knæ.

Nr. Snede: Gigt er en af de mest almindelige kroniske sygdomme i Danmark. Langt over 700.000 mennesker her i landet lider af en af de mere end 200 forskellige gigtsygdomme, der findes. 57-årige Jack Leonhard Thielsen fra Nørre Snede er en af dem. Han har i mange år haft slidgigt, og det er noget, der kan gøre særdeles ondt, men i de senere år har Jack Leonhard Thielsen lært at håndtere smerterne på en både effektiv og utraditionel måde. Og det har givet ham en god livskvalitet.

Han bruger mindfulness meditation, han træner kroppen med nogle specielle øvelser, og så dyrker han vinterbadning.

Mentalt har han arbejdet grundigt med sig selv, og det virker:

- Jeg flytter fokus fra de ting, jeg ikke kan, til de ting, jeg kan, fortæller han.

Annonce

Gigtens ansigter

I Danmark har over 700.000 mennesker fået konstateret en af de mere end 200 forskellige gigtsygdomme, der findes - lige fra folkesygdommen slidgigt (artrose) og inflammatoriske gigtsygdomme som leddegigt og psoriasisgigt til sjældne bindevævssygdomme.

"Gigtens ansigter" er en ny kampagne fra Gigtforeningen, hvor 16 mennesker i en lille film sætter ord og ansigter på livet med gigt. Hos nogle af dem har sygdommen sat sit synlige aftryk. Hos andre er den en usynlig, men mærkbar følgesvend.

Fra den 7. oktober kan man møde Jack Leonhard Thielsen fra Nørre Snede og de 15 andre medvirkende i filmen på www.gigtforeningen.dk/gigtensansigter

Udover den ’lange’ film på to minutter har Gigtforeningen produceret en kort version på 30 sekunder til tv.

Kampagnen vil køre fra mandag den 7. oktober – filmen er derfor ikke tilgængelig på hjemmesiden før da. Den vil kunne opleves i reklameblokkene på TV2-kanalerne i hele uge 41.

Fra uge 41 og frem vil kampagnen ligeledes findes på web-tv under det, der hedder Discovery (kanal 4, 5, 6 & 9 i de digitale versioner). Derudover vil der være bannerannoncer på www.netdoktor.dk, og kampagnen vil blive foldet ud på Gigtforeningens egne kanaler – såsom foreningens hjemmeside, Facebook, Instagram og nyhedsbrevet.

Et nyttigt redskab

For fem år siden medførte gigten, at Jack Leonhard Thielsen skulle have to kunstige knæ.

- Det gør ondt at få skiftet knæ. Jeg er gammel idrætsmand og i begyndelsen overtrænede jeg og var ved at ødelægge mig selv. Men så lærte jeg at træne ordentligt på Gigtforeningens rehabiliteringscenter Sano i Middelfart, hvor en dygtig fysioterapeut og en ergoterapeut fik rusket op i mig. Her blev jeg også præsenteret for mindfulness. Som de fleste andre mænd havde jeg svært ved at meditere, men jeg fik en udfordring - jeg skulle bruge mindfulness-meditation tre gange om ugen. På den måde blev jeg tvunget til at lære at slappe af, fortæller han.

Mindfulness-metoderne viste sig at være et nyttigt redskab. Blandt andet kunne han sige farvel den stærke smertestillende medicin, som han havde fået gennem mange år:

- De stærke piller var noget skidt. Jeg kan stadig få ondt, men med mindfulness lærer jeg at koble af. Nu om dage kan jeg stort set nøjes med Panodil, fortæller han og tilføjer:

- Gigt påvirker flere forskellige centre i hjernen, og måske gør det faktisk ikke så ondt, som hjernen siger. Her er det, at mindfulness er med til at "rydde op" i hjernen.

Ud over arbejdet med det mentale skal der også fysiske øvelser til. På terrassen har Jack Leonhard Thielsen indrettet et trænings-hjørne, hvor han gennemfører en række forskellige fysiske øvelser.

Fra tømrer til lærer

Jack Leonhard Thielsen er uddannet tømrer, men han bygger ikke længere huse og kravler på stiger - det vil kroppen ikke være med til. Men han tog en uddannelse som bygningskonstruktør, og nu om dage har han et undervisningsjob på Syddansk Erhvervsskole i Vejle, hvor han underviser unge på EUX grundforløb. Og det er et arbejde, han holder meget af.

- Det er en god arbejdsplads, hvor der også er hjælpemidler, jeg kan benytte mig af, understreger han.

Jack Leonhard Thielsen fik konstateret gigt allerede for 35 år siden. Det var svært at håndtere i starten, men med tiden har han udviklet en livsfilosofi, der gør, at han i dag har et rigtig godt liv.

- Jeg er stadig livsglad, og jeg kan stadig danse. Det handler om at leve i nu'et og være i nu'et. Når man har evnen til at leve et ordentligt og anstændigt liv, har man også forpligtigelsen til det, siger han.

Det med dansen skal tages helt bogstaveligt. Jack og hustruen Helle går nemlig til linedance, og de er faktisk med i hele to klubber.

- Det handler om at leve i nu'et og være i nu'et. Når man har evnen til at leve et ordentligt og anstændigt liv, har man også forpligtigelsen til det, siger Jack Leonhard Thielsen. Foto: Peter Hald

Vinterbadning virker

Jack Leonhard Thielsen dyrker også vinterbadning, og det har vist sig at have en god effekt:

- Vinterbadning virker for mig. Som andre gigt-ramte får jeg ondt i leddene, når det er koldt og fugtigt, men ved vinterbadning er jeg i vandet blot i et minuts tid. Det sætter gang i endorfinerne, og jeg kan love dig, at jeg er til stede i nu'et. Det er gratis medicin, og som jyde er jeg jo glad, for, at det ikke koster noget siger han muntert.

Tidligere boede Jack og hustruen i et stort hus i Kolding, men de solgte det store hus og købte et mindre og langt mere overkommeligt hus i Nørre Snede.

- Vi kunne ikke passe det store hus mere, men her har vi 95 kvadratmeter og en fin lille have, hvor græsset bliver klippet af en robotplæneklipper. Jeg kunne egentlig godt selv slå græs, men jeg vil hellere bruge tiden på en spadseretur rundt om Rørbæk Sø, siger Jack.

Han vil gerne være med til at udbrede forståelsen for gigt, så derfor medvirker han i filmen "Gigtens Ansigter", som Gigtforeningen lancerer i forbindelse med en kampagne i ugen op til den internationale Gigtdag den 12. oktober.

De meget tunge løft undgår Jack Leonhard Thielsen på grund af gigten, men kroppen har godt af at arbejde, så han bruger disse håndvægte til forskellige øvelser. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Danmark For abonnenter

Landbruget, landdistrikterne og tænketank advarer: Coronakrisen vil skævvride Danmark

Annonce