Annonce
Ikast-Brande

Jakob er ramt af hjerneskade - nu kæmper han mod kommunen

Jakob Schjermers sag omfatter mange sider med sagsakter. Han og familien har kæmpet med kommunen i lang tid. Foto: Peter Hald

21-årige Jakob Schjermer kæmper for at få et godt liv igen. Han fik en hjerneskade efter en bilulykke.

Gludsted/Ejstrupholm: En bilulykke har vendt op og ned på 21-årige Jakob Schjermers liv. Han var passager i en bil, der rullede rundt og endte på en mark syd for Gludsted en august-nat for to år siden. Det stod klart med det samme, at situationen var alvorlig. I første omgang kunne lægerne konstatere, at Jakob ikke kunne bruge sine ben. Hans rygmarv havde fået et tryk, men efter 13 dage begyndte benene delvist at virke igen.

Imidlertid havde Jakob Schjermer også slået hovedet, og her gik der længere tid, før man på privathospitalet Mølholm konstaterede, at Jakob havde fået en hovedskade, og han fik diagnosen postcommotionelt syndrom - en hjerneskade, der resulterede i, at han fik besvær med at huske og koncentrere sig. Det er denne hjerneskade, der i dag giver Jakob de største problemer, og samtidig er han og familien kommet i konflikt med Ikast-Brande Kommune.

Årsagen er, at kommunen angiveligt har afvist at sende Jakob til behandling på det anerkendte hjerneskadecenter Vejlefjord Rehabilitering, selv om både læger og andre fagpersoner har anbefalet, at en behandling på Vejlefjord Rehabilitering vil være det bedste for den 21-årige.

Vejlefjord Rehabilitering er et netop specialiseret center for mennesker, der oplever funktionsnedsættelser i forbindelse med hjerneskader.

- Alle specialister har peget på Vejlefjord, endda også fagfolk fra kommunens eget neuroteam. Men jeg bliver i stedet tilbudt et bosted kaldet Bytoften i Herning, selv om det ikke er et sted, som ret mange specialister kender, fortæller Jakob Schjermer.

Annonce

Jeg vil videre i livet, og jeg vil kunne klare mig selv og tjene min egne penge.

Jakob Schjermer
- Ikast-Brande Kommune har truffet en skrivebordsafgørelse, mener Jakobs far, Kim Schjermer. Foto: Peter Hald

Klager til Ankestyrelsen

Jakob og faderen Kim Schjermer har efterhånden haft megen korrespondance og adskillige møder med Ikast-Brande Kommune, men foreløbig er der ikke udsigt til, at kommunen vil sende Jakob til Vejlefjord.

Derfor sender Jakob Schjermer nu en klage til Ankestyrelsen. Han har ikke lyst til at blive "langtidsparkeret" på et bosted.

- Jeg har på fornemmelsen, at kommunen prøver at spise mig af med noget, der passer bedre ind i deres økonomiske systemer end Vejlefjord, der jo ligger i en anden region. Jeg har ikke bedt om et botilbud. Jeg vil have mig liv til at fungere igen, og derfor vil jeg have en behandling på det sted, som specialisterne siger er det bedste - nemlig Vejlefjord, siger Jakob Schjermer.

Før ulykken havde han et arbejde på Velux i Thyregod, og han havde planer om at tage uddannelsen Business Development Engineer (BDE) i Herning.

- Jeg vil stadig gerne i gang med at uddanne mig. Jeg vil videre i livet, og jeg vil kunne klare mig selv og tjene min egne penge. Jeg vil ikke være førtidspensionist, fastslår Jakob, der tidligere har været meget aktiv. Han tog studentereksamen på Ikast-Brande Gymnasium og har spillet fodbold på højt plan og læst meget.

Men lige nu er fodbolden og bøgerne lagt på hylden. Benene volder stadig besvær, og Jakob har også problemer med øget lysfølsomhed. Men det værste er hjerneskaden, der resulterer i, at Jakob har svært ved at fokusere og huske.

- Bare sådan noget som at købe ind kan være svært. Jeg glemmer ting, og hvis jeg anstrenger mig, bliver jeg meget træt, fortæller han.

I øjeblikket har Jakob et praktikjob fem timer om ugen på Gludsted Friskole. Det er han glad for, men bare de fem timer kan udtrætte ham.

- Mit sociale liv er også forandret. Jeg kan jo ikke længere tage med vennerne i byen. Heldigvis har jeg verdens bedste kammerater, der ofte besøger mig, og jeg har verdens bedste kæreste, Cecilie, der er en stor støtte, siger Jakob Schjermer.

Han har tidligere boet hjemme hos forældrene i Gludsted, men bor nu i en lille lejlighed i Ejstrupholm sammen med kæresten.

Jakobs far Kim Schjermer, der i øvrigt er formand for Landsbyforeningen for Gludsted og Omegn, lægger ikke skjul på, at han er vred på Ikast-Brande Kommune:

- Der er tale om en skrivebordsafgørelse, og Jakob er ikke blevet ordentligt hørt. Blandt andet har han aldrig mødt sagsbehandleren. Jeg tror egentlig ikke, at det handler så meget om penge, men mere om, at kommunen bare vil have ret. Men jeg forstår virkelig ikke, hvorfor kommunen ikke bare hjælper en ung mand, der gerne vil kæmpe sig på benene igen, siger Kim Schjermer.

- Sagen fylder meget, men vi har ikke opgivet håbet, understreger han.

Jakob Schjermer bor i Ejstrupholm i en lejlighed, men han har brug for hjælp i hverdagen. På grund af hjerneskaden har han svært ved at huske, og han håber, at han kan få genoptræning på Vejlefjord Rehabilitering. Foto: Peter Hald

I dialog med familien

Ikast-Brande Kommunes På Tværs direktør Karen Heebøl, der blandt andet har ansvaret for sundhedsområdet, understreger, at hun på grund af tavshedspligt ikke kan kommentere direkte på personsager i medierne.

- Men jeg kan sige så meget, at der ikke må være nogen tvivl om, at vi har det samme ønske som Jakob og hans familie - at Jakob kommer godt videre, og at vi gør det vi kan som kommune for at hjælpe Jakob videre. Vi er i dialog med familien og har afgivet et tilbud, siger Karen Heebøl.

Hun understreger, at denne type sager ofte er komplicerede:

- Vi er meget opmærksomme på, at forløb, der går på tværs af sygehuse og kommune, ofte er nogle længerevarende forløb, og der er mange ting inde over. Vi er også på tværs af lovgivninger her. Når vi bevilger tilbud, så er det ud fra en faglig vurdering af, hvad der gavner borgeren, og hvad tilbuddet skal leve op til. Når vi har været det igennem, kigger vi på, hvad de enkelte tilbud koster, siger Karen Heebøl.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce