Annonce
Give

Jakob klar til fire års fodboldeventyr i Guds eget land

Foto: Jim Hoff
Et fantastisk eventyr venter forude på 19-årige Jakob Kristensen fra Give. Han skal til North Carolina i USA, hvor han i fire år skal spille fodbold og studere på et college i Charleston. Målet er en kontrakt med et professionelt amerikansk hold.
Annonce

GIVE: Fredag den 7. august løber Jakob Kristensen på banen for Gives serie 1-mandskab til både sin debutkamp og afskedskamp for de grønne.

Fodboldtilværelsen i Give slutter nemlig, inden den ret beset er begyndt. For fra den 9. august og fire år frem venter der andre mere eventyrlige udfordringer end seriefodbold på et forblæst vestjysk fodboldstadion og venter på den 19-årige giveknægt

Det handler dog i høj grad stadigvæk om fodbold omend på et helt andet niveau og med potentielt store muligheder for den tidligere Give, VB-og Horsensangriber.

Jakob Kristensen har landet et scholarship med et college i Charleston i den amerikanske delstat South Carolina, hvor han i fire år skal spille fodbold på skolens collegehold og samtidig tage en bachelor, sandsynligvis med fagene business/management som omdrejningspunkt.

Annonce

Fra AC Horsens til Charleston

Dette drømmescenarie for en ung ambitiøs fodboldspiller af Jakob Kristensens kaliber er blevet en realitet via et agentur, der formidler kontakt mellem amerikanske colleges og unge sportsfolk, der drømmer om at kombinere jagten på en professionel karriere med en uddannelse.

- Da det stod klart, at AC Horsens ikke kunne tilbyde mig en kontrakt i superligatruppen til den nye sæson, var det på tide for mig at komme videre efter 1 1/2 år på klubbens U19-Ligahold. Min træner på U 19-holdet, Michael Hjortkjær hjalp mig via sit netværk med at formidle kontakten. Vi lavede en præsentationsvideo af mine fodboldfærdigheder, som vi sendte til det pågældende college i Charleston, og det endte så med, at man tilbød mig et scholarship på fire år, fortæller Jakob Kristensen.

Normalt ville skolen have sendt folk fra USA til Danmark for at se og tale med Jakob Kristensen, men det tiltag satte coronaen en stopper for. Samme corona har også været tæt på at udsætte den unge mand USA-eventyr på ubestemt tid.

- Oprindeligt skulle jeg være startet derovre den 1. august, men det var så umuligt pga. USA er så hårdt ramt af coronavirussen. Men pludselig gik det hurtigt i sidste uge, hvor det hele faldt på plads. Jeg fik lidt overraskende besked om, at jeg skulle afsted søndag den 9. august, og så fik jeg da ellers travlt med at gøre klar, siger Jakob Kristensen.

Annonce

Målet en professionel kontrakt

Han kommer til at gå på hold med en masse andre talentfulde fodboldspillere fra det meste af verden. Hver morgen fra 8.00 til 10.00 står der fodbold på programmet, og fra klokken 11.00 til hen på eftermiddagen står der så studier på skemaet. Her udbydes der både almindelig klasseundervisning samt onlineundervisning.

- Forholdene på skolen ligger pænt over, hvad superligaklubberne herhjemme kan præstere. Det hele er meget seriøst topprofessionelt. For eksempel flyver vi til vores udekampe, vi har en privatlærer tilknyttet til udekampene, som ofte kan tage tre dage at gennemføre med de lange afstande i USA, fortæller Jakob Kristensen.


Jeg kommer over til et meget konkurrenceorienteret miljø, hvor det sportslige niveau er rigtig højt. Der vil også være store kulturforskelle i forhold til Danmark, men det handler også rigtig meget om team spirit og om at være der for både hinanden og holdet

Jakob Kristensen


Hans klare ambition med opholdet i Guds eget og de mange muligheders land, er at blive draftet, at få kontrakt, med enten et MLS-hold (den bedste række i USA) eller et hold i rækken lige under.

- Lykkes det ikke, jamen så får jeg jo en rigtig god uddannelse, og det er da heller ikke så dårligt, lyder det snusfornuftigt fra den unge mand, der er søn af Ulla og Bo Kristensen, der er indehavere af Give El-forretning.

Annonce

Store kulturforskelle og et meget konkurrence-orienteret miljø

Det første år skal Jakob selv betale 10 % af de samlede udgifter af sit ophold, cirka 25.000 kroner, og så klarer skolen resten. De sidste tre år kan han få SU som udeboende, hvilket betyder, at han ikke selv skal have pungen op af lommen overhovedet sin jagt på en kontrakt og en god uddannelse koblet op på det eventyrlige scenarie det må være for en ung mand at få mulighed for at dyrke sin lidenskab på højt niveau hver dag sammen med unge mennesker fra USA, Brasilien, Australien, Frankrig, Sverige osv.

Jakob Kristensen scorer her med et elegant lob til 2-0 for Give Fremad i en testkamp mod Hedensted. Nu skal de fodboldmæssige færdigheder stå sin prøve i USA i staten South Carolina på et college i Charleston. Foto: Jim Hoff

- Jeg kommer over til et meget konkurrenceorienteret miljø, hvor det sportslige niveau er rigtig højt. Der vil også være store kulturforskelle i forhold til Danmark, men ud fra de snakke jeg har haft med skolen, kan jeg forstå, at man er en stor familie, hvor det handler rigtig meget om team spirit og om at være der for både hinanden og holdet. Man passer på hinanden, selv om man jo også et eller andet sted er konkurrenter, siger Jakob Kristensen.

Annonce

Mor Ulla: Charleston er godt nok langt væk

Det sidste udsagn er uden tvivl vand på familiens mølle, for det er klart, at det udover en stolthed over juniors fornemme eventyr også medfører en vis uro, ikke mindst på mødrende side, når den unge mand i huset nu sådan skal være så langt væk væk hjemmefra i hele fire år.

- Selv er jeg ikke skeptisk. Jeg er spændt men glæder mig rigtig meget. Nu har jeg været udeboende i tre år i Vejle, så jeg er vant til det. Begge mine forældre er da stolte af mig, og synes, det er stort at jeg skal til USA og læse og spille fodbold, men ok, min mor har det godt nok lidt svært med det. Fire år er lang tid, og Charleston er langt væk, mener hun, lyder det fra Jakob med et stille, næsten overbærende, smil.

Han kommer dog hjem til Give to gange om året. Det er en del af den faste aftale med skolen. Det betyder, at han den 25. november får en måneds ophold i Danmark, ligesom han hver sommer også kommer hjem på halvanden måneds sommerferie.

- Skolen betaler det hele, og det er en fin mulighed for mig til at komme på besøg i Danmark to gange om året. Pga. coronaen kan jeg så ikke lige nu få besøg af familie og venner hjemmefra, men mange af mine venner har sagt, at de vildt gerne vil komme over og besøge mig, når det bliver muligt, siger Jakob Kristensen.

Et eventyr af denne kaliber åbner mange døre for et ungt menneske, og ingen ved, hvad opholdet i USA byder den 19-årige topangriber. Får han en kontrakt, bliver han forelsket i en amerikansk pige, you never know.

Alt kan ske i et land, som kan finde på at vælge en mand som Trump til præsident og samtidig formå at forme, producere og levere det ene store sportstalent efter den andet. Og det er i krydsfeltet af denne abstrakte diversitet, at en ung mand fra Give nu over fire år skal ind og finde sine ben og skrive sit eget danske fodboldeventyr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Brysterne skal stadig støttes i Børkop

Annonce