Annonce
Sport

Jan Mølby sørgede for en festlig aften i Bygningen

Jan Mølby en fyldt sal i Bygningen i Vejle med festlige anekdoter fra Liverpool. Arkivfoto.

Undskyldninger og opvarmning bruger man ikke i FC Liverpool - man skal bare levere, når dommeren fløjter op.

Vejle: Den danske fodboldlegende Jan Mølby trak en fyldt sal til "Bygningen" i Vejle torsdag aften, og de mere end 200 fremmødte fik en festlig aften.

Jan Mølby, der nåede 33 landskampe, fokuserede på sin tid i Liverpool, hvor han vandt tre mesterskaber i 1986, 1988 og 1990 og scorede 63 mål i 292 kampe.

Han lavede 42 mål på 45 straffespark, og det var i mange år rekord, indtil Steven Gerrard scorede på 47 straffespark - men han skulle bruge 58 forsøg.

"The Great Dane", der også vandt tre pokalfinaler i 1986, 1989 og 1992, kom til Ajax i 1982 og spillede sammen med Johan Cruyff et enkelt år, inden han skulle sælges.

- Jeg ville gerne til engelsk fodbold, men de eneste tilbud kom fra mindre klubber. Jeg skulle til møde i Sheffield Wednesday, da telefonen ringede. Det var Tom Saunders fra Liverpool. Jeg mistænkte Søren Lerby for, at det var telefongas, men Saunders forklarede, at Graeme Souness var blevet solgt, og de ville gerne have mig til prøvetræning i 10 dage, forklarede Jan Mølby.

- Jeg spillede en prøvekamp i Dublin og var indstillet på at tage tilbage til Amsterdam, da de sagde, at de ønskede at skrive kontrakt. I dag forhandler agenter spillernes løn, men dengang var der et fast beløb efter, hvilken kategori man var nået til. Hvis jeg blev fast mand på førsteholdet, steg jeg i løn, og jeg var imponeret over en sådan ærlighed, sagde Mølby.

Jan Mølby var et så stort talent som ungdomsspiller, at jeg ikke kunne tro andet end, at han ville blive en stor fodboldspiller.

Kaj Knudsen, træner for Jan Mølby i lilleput, drenge og juniorårene i Kolding IF og blandt tilhørerne i "Bygningen" i Vejle.

Fast mand

Jan Mølby blev fast mand og lærte alt om fodbolden i Liverpool. Man skal lære jargonen og kunne begå sig i den rå humor. Det har Mølby aldrig haft problemer med.

- Opvarmning var ikke noget, vi brugte i Liverpool. Jeg lærte også, at der ikke er noget, der hedder undskyldninger. Man skal levere, når der spilles kamp. De er ligeglad med, hvordan man træner. Kræfterne skal bruges i kampene. Når du først har lært at begå dig i engelsk fodbold, er der ikke et bedre sted at spille fodbold.

- Taktikmøder er der ikke noget af. Træneren nøjes med at råbe navnene op på dem, der skal spille. Så er det såkaldte taktikmøde slut.

- Phil Neal spillede syv sæsoner i træk, 419 kampe og varmede altid op med en cognac.

- Da jeg kom derover, fik jeg at vide, at det var normalt at få en masse tænder slået ud. Det kommer ikke til at ske for mig, for jeg holder mig fra hovedstødsduellerne, sagde jeg, men en dag, jeg spillede i midterforsvaret, skete det alligevel i en duel med David Swindelhurst. Jeg fik hans støvle i hovedet. Jeg brækkede næsen, flækkede læben og måtte have syv nye tænder, og jeg var bare 21 år, berettede han.

To rekorder

Jan Mølby har stadig to rekorder i Liverpool. Han spillede 12 sæsoner i klubben, og han scorede på tre straffespark i samme kamp, da Liverpool vandt 3-1 over Coventry i november 1989. Blandt tilskuerne var en seks-årig Steven Gerrard.

- Mange år senere fik Steven Gerrard chancen. Han scorede på de to første, men brændte det tredje. Han kunne jo bare have set bedre efter, da han så, hvordan det skulle gøres...

Jan Mølby, der blev æresborger i Liverpool i 2009, var på vej væk i 1990.

- Johan Cruyff ringede og ville have mig til Barcelona, fordi Ronald Koeman var blevet skadet. Vi blev enige om en fire-årig kontrakt, men Barcelonas bestyrelse ville ikke betale for en ny spiller. Cruyff fik besked på at bruge en af de unge reserver, og så måtte han nøjes med Pep Guardiola i stedet, lød det fra Mølby, som ikke havde noget imod at fortsætte i Liverpool.

Han er blevet boende i Liverpool og taler med begejstring om klubben.

Kun en enkelt gang har han været på vej hjem til Danmark.

- Peter Schmeichel ville have mig til Hvidovre som træner. Jeg overvejede i 48 timer, men min mavefornemmelse sagde, at jeg skulle sige nej, så det gjorde jeg, forklarede han.

- Det er 29 år siden, Liverpool har været engelsk mester, men jeg tror på dem i denne sæson. Jürgen Klopp er den manager, de har savnet. Han er manden, der kan føre klubben til tops. 85 procent af hans indkøb er en succes, og normalt kan man ikke forvente, at mere end 60 procent er vellykkede. Nu har de holdet til at vinde igen, sagde Jan Mølby.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce