Annonce
Sport

Jeg er glad for, at jeg ikke blev professionel

Michael Guldhammers største dag var, da han vandt det danske mesterskab i Odder, men en anden stor dag var, da han stillede op i A-klassen sammen med sine to sønner Rasmus og Thomas. Det er enestående i dansk cykelsport. Foto Michael Svenningsen

Michael Guldhammer kører gerne en tur på motorcykel, men han er ikke blevet fartgal. Det er hyggeligt, siger han.

Vejle: Michael Guldhammer, 55, var en af landets bedste cykelryttere, da han blev danmarksmester på landeveje omkring Odder i 1989.

Det var dengang, danske cykelryttere valfartede til udlandet i bundter, men Michael Guldhammer blev hjemme hos fru Heidi. De blev gift i 1987, Michael havde et godt job som tømrer, og Heidi havde netop født sønnen Rasmus.

Det hele stemte for Michael - familien, jobbet og cykelsporten på fyraftensbasis.

- Jeg havde en aftale med en fransk klub, som jeg kunne køre for, men det blev kun til et enkelt løb, et parløb, som Peter Meinert og jeg vandt, fortæller han.

- Jeg havde det godt med, at jeg kunne få den fornødne frihed til at køre de løb, vi blev udtaget til med landsholdet. Jeg var med til VM tre gange, og i dag er jeg glad for, at jeg ikke blev professionel. Det var i den periode, der blev talt en masse om doping. Man aner jo ikke, hvad der var sket, hvis man var kommet til et udenlandsk hold. Kunne man selv få lov at bestemme, at man ikke ville tage doping? Det er jo ikke sikkert, fordi det var så udbredt. Jeg valgte heldigvis at blive i Danmark. Her kunne vi vinde 700 kr. for en sejr. Det kunne man kun købe vitaminpiller for, siger Michael Guldhammer.

- Vi måtte høre meget for, at de professionelle tog doping, selv om vi ikke selv havde rørt det, men bagefter viste det sig, at der var en del andre sportsgrene, hvor det var et problem. Det var ikke kun cykelryttere, men et generelt problem i sporten, siger han.

Han kan se tilbage på en flot og uplettet karriere.

- Min største sejr var DM i Odder i 1989, samlet vinder samme år af Tuborg Cup'en, der i dag hedder Post Cup'en, og vinder af Stjerneløbet i Roskilde, men der endnu en dag, jeg aldrig glemmer, nemlig da jeg kørte et løb i A-klassen sammen med mine to drenge, Thomas og Rasmus, i Tønder, siger han.

Michael Guldhammer har været så heldig, at hans to knægte valgte samme hobby, som han selv havde.

- Jeg har altid sagt, at de skulle vælge det, de havde lyst til, men det har gjort mange ting lettere, at de valgte cykelsporten, siger han.

- På det tidspunkt, da vi alle var aktive, handlede det aldrig om andet end cykelsport herhjemme, erkender han.

På endemuren i hjemmet hænger den DM-trøje, Michael Guldhammer vandt i Odder i 1989.

- Jeg har stadig håneretten over for knægtene, for den har de aldrig vundet, fastslår han.

Michael Guldhammer bakker drengene op, men blander sig ikke særlig meget i deres dispositioner.

- Jeg husker min egen far, der også var cykelrytter. Jeg kunne blive tosset, når han kom med et eller andet om noget, jeg skulle have gjort anderledes. Rasmus har sine rådgivere, og han træffer mange beslutninger selv. Der har dog været nogle gange, hvor jeg havde håbet, han havde disponeret anderledes, eller spurgt mig til råds, siger Michael Guldhammer.

- Cykelsporten har givet mig meget. Jeg er blevet mere disciplineret og struktureret, og jeg har fået en masse kammerater. Heldigvis har jeg også mange venner, der ikke interesserer sig for cykelsport, for jeg nyder at snakke om noget andet, siger han.

Han har haft forskellige poster i Vejle Cykelklub, og i dag er han næstformand med Jan B. Andersen som formand.

Han var med til det første team med bl.a. Gøran Jensen og Max Nielen og var med til at starte Team TreFor med fem klubber, Middelfart, Kolding, Vejen, Fredericia og Vejle.

Helbredet strutter af energi, og det lyver ikke. Han er ikke den type, der slænger sig på sofaen. Der skal ske noget hele tiden.

- Jeg er en af de få cykelryttere, der ikke har prøvet at brække kravebenet, smiler han. Den eneste skade, jeg har, er, at jeg har ondt i ryggen, men jeg ved ikke, om det kommer fra cyklingen eller fra mit arbejde som tømrer.

Han hygger sig gerne sammen med video'en og de gamle optagelser, når fru Heidi finder båndet fra DM i Odder 1989 frem. Det kan straks sætte gang i de gode minder, ikke mindst fordi Michael bliver interviewet til tv og midt i interview'et siger "Tag lige sutten til Rasmus", for de to små drenge var med i barnevognen, da farmand vandt DM-guld.

Michael Guldhammer er ikke dumdristig, men han er heller ikke bange.

- Der sker uheld. Det er en del af gamet, men jeg har været heldig. Jeg har set mine to drenge styrte, men når det ikke er alvorligt, må de bare op på cyklen igen. Det er kun hudafskrabninger, og det hører med til cykelsporten, siger han.

Det betyder dog ikke, at han ikke er stolt af de to knægte.

- Rasmus er et niveau over, hvad jeg var, og jeg mener, at han har klasse til at klare sig på World Tour'en. Jeg tør ikke sige, om jeg kunne have nået samme niveau, hvis jeg ikke havde haft et arbejde ved siden af cykelsporten. Thomas har startet et nyt hold i Vejle Cykelklub, og jeg er stoppet som sportsdirektør for teamet for at hjælpe ham.

Michael Guldhammer røber dog endnu en hobby.

- Jeg har købt en motorcykel. Det er ikke for at køre vildt - men det er hyggeligt, siger han.

Jeg savner de mange gadeløb, der var i gamle dage. Det var hyggeligt at komme hjem med en stor dukke i præmie fra et gadeløb i Hornsyld, selv om vi har to drenge, og jeg savner også det såkaldte bjergløb i Klejs. Det var publikumsløb.
Michael Guldhammer kører stadig på cykel, men nu har han også købt en motorcykel. Foto Michael Svenningsen
Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Sport

OL-finalen, han aldrig fik lov til at deltage i, var den største oplevelse: Martin Gjeding ser tilbage på en karriere med heksekedler på Balkan, forsøg på bestikkelse og et utal af store finaler

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce