Annonce
KLUMME

Jeg har ikke mange juletraditioner - bortset fra at blodpølse stadig er en lækkerbisken: Den kan godt vare til påske

"I mange år syntes jeg, alt det ”lysende skrammel” var ret for meget. En amerikaniseret plastikjul, hvor målet mest var at overgå naboen. Nu ser jeg anderledes på det," indrømmer Karen J. Klint. - Her et glimt fra Lundhusvej i Vejle. Foto: Mette Mørk

På tirsdag rammer vi årets korteste dag. I år er det den 21. december. Dagens længde er kun 7 timer, 1 minut og 16 sekunder - Københavns tid. Det er altså mørkt i mange timer.

Solen skinner dog, mens jeg skriver. Det har den ellers ikke gjort ret meget her i december. I første halvdel af måneden fik vi kun en tredjedel af den normale mængde solskin. Lidt mere end en halv time i gennemsnit pr. dag. I alt 8,9 timer blev det til fordelt over seks dage.

Ikke noget at sige til, hvis mange synes, det meste ser trist og sort ud. Men nu øges dagenes længde. Det er da et lyspunkt i en tid, hvor det er svært at få øje på lyset for enden af tunnelen. I alt fald ikke den, der er spærret af corona og omikron.

Annonce

Heldigvis lyser i millionvis af LED-lys op i mange haver. Ja, nogle gader konkurrerer vist om, hvem der har plads til mest lysende julepynt. Dem skylder vi andre en stor tak for. De giver da os alle et gevaldigt humørløft.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

I mange år syntes jeg ellers, alt det ”lysende skrammel” var ret for meget. En amerikaniseret plastikjul, hvor målet mest var at overgå naboen. Nu ser jeg anderledes på det. Er faktisk taknemmelig over, at så mange gider gøre så meget ud af det, og at de lader vi andre få glæde af lysshowene.

Jeg har ikke selv mange personlige juletraditioner. Har de fleste jul i min voksentid været på arbejde. Det har givet god mening.

Først mange års jul med borgere på et døgntilbud. Det blev afløst af mange år med frivillig jul sammen med voksne, der ikke havde en familie at komme hjem til. Og så igen nogle jul på et døgntilbud.

Jeg ser tilbage på disse juleaftener og juledag som noget af de bedste i et år. At gøre en positiv forskel for mennesker i en tid, hvor andre samles i familiens skød. Men hvor familien var fraværende for dem, jeg holdt jul sammen med.

Jeg er selv vokset op med rigtig familiejul. Men det er så længe siden, at hverken LED-lys, mobiler eller gaveræset var en del af pakken.

Nej, familiejulen bestod i at forberede mad med mere til alle dem, der kom i juledagene. Der skulle slagtes gæs, ænder og en gris. Vi små kunne godt plukke fjer af, holde grisens hale, så ”julemedisteren fik den rigtige facon” Ja, det sidste troede jeg faktisk på et par år, og stod der troligt og strakte halen, mens blodet løb af grisen.

Da jeg blev lidt større, blev jeg forfremmet til at røre rundt i blodet, mens det blev tappet af. Gad vide, hvad børn - eller deres mødre - ville sige til det i dag. Så blev der spist friske blodpandekager rørt op med havregryn og rosiner. Samt med masser af sirup.

Da jeg blev lidt større, blev jeg forfremmet til at røre rundt i blodet, mens det blev tappet af grisen. Gad vide, hvad børn - eller deres mødre - ville sige til det i dag.

Jeg mindes disse slagtedage som nogle af de bedste i barndommen. Der var brug for os alle, vi lærte at gøre nytte. Det var ikke en sur pligt - det var faktisk en rettighed at være en bidragende del af familielivet. Ingen var overladt til sig selv. Og vi mødte respekt fra de voksne, der var stolte af det, vi rollinger kunne bidrage med. Blodpølse er stadig en lækkerbisken. Ja, måske har jeg lige her en juletradition. Og den kan godt vare til påske.

Jeg husker også de vilkår, sidste uges klummeskriver, ”Provst Børge”, så malende beskrev om små kår i Hurup. Der var heller ikke materiel overflod i mit barndomshjem. Jeg har dog ikke prøvet at ”dele en appelsin med 16 børn”, som provsten så levende beskrev det!

Men jeg husker, at appelsin hørte julen til. Ikke noget med at ødelægge den med nelliker og hænge den op til pynt. Den var jo ikke ligefrem billig, så den skulle nydes. Stor og saftig - og bedst, hvis man var så heldig at få en blodappelsin. I nogle år var jeg stikirendpige hos den lokale købmand. Det blev familiens appelsiner ikke ringere af!

Som læseren kan forstå, var der ikke et bjerg af gaver under juletræet i hjemmet på Nordfyn. I al fald ikke per barn. Vi kunne nemt være 15 personer til fælles jul, så noget af et gavebjerg var der trods alt. Måske to eller tre pakker per person. For man gav ofte fælles gaver, så rakte pengene til mere. Kan huske, da min bror fik en motor til sit Tekno-byggesæt. Det var stort. I alt fald så stort, at jeg slet ikke husker, hvad vi andre fik.

Vi skulle altid være færdig i god tid, så vi kunne nå julegudstjenesten i kirken. Vel at mærke på gåben i samlet flok - bortset fra mor, der blev hjemme i køkkenet, hvor hun nød alenetiden.Her lider jeg så vist også af erindringsforskydninger a la provstens. For jeg husker mest hvid jul. Knirkende sne og snedynger så høje på markene med snehegn, at de var store nok til at hugge sneblokke ud af og bygge huler med.

Nu får vi sjældent hvid jul. Men kirkens julegudstjeneste er fortsat et besøg værd. Gavebjerget kan godt minimeres. Flere lys kan tændes. Fællesskabet kan plejes, vi kan byde en fremmed med til jul - og vi kan passe ekstra godt på hinanden. Find coronapasset frem, og vi ses i kirkerne.

Ønsker alle en glædelig og coronafri jul.



Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Løvkvist: Nu går Mette Frederiksen benhårdt efter at klæde  Ellemann af inden valget

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce