Annonce
Jelling

Jelling er mere end vikinger og festival: Verdensarvsuge skal vise, hvad Jelling også kan

I forbindelse med verdensarvsugen er der lige nu opsat store trækuber på Gorms Torv. De skal den næste tid danne rammen om forskellige aktiviteter. Tårnet og kuberne er designet af arkitekterne fra Square One, Yvonne Buur og Yianna Alexaki. Foto: Ole Grangaard
I denne uge går starten til verdensarvsugen i Jelling, som skal vise alt det, byen har at byde på. Arrangørerne håber på stor opbakning.

Jelling: Der sker ting og sager i Jelling den kommende uge. Tirsdag aften er der nemlig officiel start på verdensarvsugen, som arrangeres af Kickstart Jelling. Det første arrangement er fællessang ved Smededammen.

Det er Ole Grangaard og Flemming Midtgaard, som er iværksættere på verdensarvsugen, der byder på en lang række aktiviteter i uge 35.

Ole Grangaard og Flemming Midtgaard er en del af foreningen Jelling Heritage, som har startet Kickstart Jelling. De har også tidligere arrangeret alt fra Mytologisk Art Festival til Cirkus- og Gøglerskole samt flere kunstudstillinger i blandt andet Jelling Sognehus, Café Sejd og på Gorms Torv.

Annonce

Jelling kan utrolig meget. Ofte fokuseres der kun på Kongernes Jelling og Jelling Musikfestival, men byen rummer så meget mere. Det vil vi gerne vise i Kickstart Jelling, hvor det er borgerne, som skal være med til at forme indholdet og være medskabere.

Ole Grangaard

Formålet med verdensarvsugen er at få verdensarv ned i øjenhøjde og vise alt det, som Jelling har at byde på, for ifølge Ole Grangaard er det mere end blot vikinger.

- Jelling kan utrolig meget. Ofte fokuseres der kun på Kongernes Jelling og Jelling Musikfestival, men byen rummer så meget mere. Det vil vi gerne vise i Kickstart Jelling, hvor det er borgerne, som skal være med til at forme indholdet og være medskabere, siger Ole Grangaard og fortsætter:

- Det her billede af, at Jelling er et eksklusivt turiststed, vil vi gerne have ned på jorden. For Jelling er i første omgang en by for byens borgere, og det er dem, som skal vises frem her. Man kan sige, at vi giver en platform til dem, som normalt ikke har en. På den måde bliver verdensarv formidlet på en forståelig måde.

Kickstart Jelling er for alle

Går man forbi Gorms Torv i denne uge kan man se store kuber af træ. Kuberne er en del af Kickstart Jelling og skal i den kommende tid danne rammen om forskellige aktiviteter.

- Kuberne kan sættes forskelligt, og lige nu er de sat sammen til et aktivitetstårn. Der er forskellige aktører, som skal bruge kuberne til at vise forskellige ting frem. Der skal blandt andet være nogle digitale fortællinger for børn og unge, siger Ole Grangaard.

Det er første gang, arrangørerne prøver kræfter med projektet, og derfor er det også en form for pilotprojekt i år.

- I år prøver vi os lidt frem og ser, hvad der fungerer og ikke fungerer. Vi har fået hjælp til at bygge kuberne fra et byggesjak. Næste år bliver det hele i fuld skala, og der har vi igen verdensarvsuge i uge 35, siger Ole Grangaard.

Det er Ole Grangaard (tv.) og Flemming Midtgaard, som står bag Kickstart Jelling, der arrangerer verdensarvsugen. Arkivfoto: Anders Kynde

Ifølge ham er håbet, at de forskellige arrangementer på sigt skal trække et spor gennem hele byen.

- Vi har både streetart, gadekøkken, yoga, høstmarked, backgammon-turneringer og sundhedstårn på listen over arrangementer. Røde Kors vil også bidrage med forskellige aktiviteter, så det skal nok blive rigtig godt. Jelling er jo ikke kun for byens borgere - Jelling er for alle, siger Ole Grangaard.

Det er forskellige fonde, der har været med til at finansiere verdensarvsugen og Kickstart Jelling.

Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Kultur

Se alle billederne: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce